Šerbedžija: U dubini duše ostao sam socijalist - Monitor.hr
07.07. (15:30)

Izmanipulirana gomila

Šerbedžija: U dubini duše ostao sam socijalist

“Mi smo manipulirani, ne hipnotizirani. Recimo, pojam kolektivne hipnoze mogao bi se iskoristiti za bivšu Jugoslaviju, samo što je to tada bila pozitivna hipnoza. Zanos, radne akcije, vjera u bolji život, izgradnja pruga, novog sistema, hipnoza srećom i vizijom, nekim obećanim boljim životom, kao što i jest bio za sirotinju, radnike, proletere…”, govori Rade Šerbedžija u velikom intervjuu za Globus.


Slične vijesti

09.09. (07:00)

Nadahnuće se prenosiva tvar

Čadež o Šerbedžiji u Tko se Boji Virginije Woolf: O jednoj glumi koja je ovog ljeta zasjenila sve druge

A sam Čadež je ovom recenzijom vjerojatno zasjenio sve svoje ovogodišnje recenzije, jer ju piše kako volimo, sasvim osobno. Čak se pravda zbog toga: “Kontaminirati javno privatnim, umjetnost životom, uvijek je u nakani sitničava, zla rabota kritičarska, a opet mimo toga privatnoga, nema čovjeka, nema umjetnosti.” A o Serbedžiji sa kojim je znao kako kaže “najoštrije polemizirati” sve najbolje: Znači, ti kad gledaš Šerbedžiju, ne znaš zapravo kamo će te odvesti. U ovoliko izvrsnim ulogama, kakva je uloga Georgea, toliko izvrsno napisanima, redatelj može mnogo što, ali jedino veliki glumac može se nadmetati direktno s autorom i njegovim likom, jedino glumac može izravno komunicirati s likom i otkriti što se u njemu krije. Tomislav Čadež za Jutarnji. O predstavi, kazalište Ulysses

29.07. (16:00)

Glumac koji je volio intervjue u ljetnom periodu

Rade Šerbedžija: O ribici i morskom psu

Kosta Spajić mi je jedanput rekao: “Mali, ti si moja ribica”. Kakva ribica, profesore? “Pa ona što je glavna u misiji morskog psa. Svaki morski pas ima svoju ribicu koja ide ispred njega, a on je slijedi, kao antena. To si ti”. E, to se odnosi na kreativne glumce koji rade s velikim režiserima. Svaki veliki režiser ima takve svoje glumce. Zamislite kojim je sve režiserima Pero Kvrgić bio ta ribica? Vodilja kroz njegovu ideju. Jest, režiser je pravi autor, i u filmu i u teatru, jer on zamisli stvar, odredi je politički, socijalno. Ali glumac je taj koji mu donosi inspiraciju i koji ga vodi putem božanskog nadahnuća, a pametan ga redatelj slijedi – priča Rade Šerbedžija u intervjuu za Novi list. A ima i Večernji Branimira Pofuka sa Šerbedžijom.

08.07. (13:30)

Politika i kultura

Rade Šerbedžija intervju: Vjerujem da Plenković čini sve što je u njegovoj moći, ali upada u stupce užasnog stanja ove zemlje

Mnogi moji prijatelji lijevih orijentacija neće složiti sa mnom ako kažem da vjerujem da naš premijer Plenković čini sve što je u njegovoj moći i da se trudi i da uistinu želi nešto učiniti, ali stalno upada u stupice užasnog stanja u kojem se ova zemlja nalazi… Nisam siguran koliko će Ulyssesu trebati da se oporavi od loših stvari koje mu je učinio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović… – priča Rade Šerbedžija u opširnom intervjuu za Jutarnji.

02.07. (15:30)

Kako je pokazana kultura na mom otoku

Šerbedžija: Mi na Brijunima predstavljamo našu kulturu i zemlju na svjetskoj razini

Jako je zanimljivo kad čovjek shvati da su takve stvari moguće i danas, da je moguće hipnozom djelovati na pojedince tako da vrše neke sulude stvari u ovom svijetu i nanose štetu – priča Rade Šerbedžija u intervjuu Jutarnjem o svom novom filmu ‘Anđeo čuvar’, psihološkom trileru temeljenog na istinitom događaju o seriji ubojstava pod hipnozom. Za Teatar Ulysses na Brijunima kaže da su ostali bez novca, ali da svejedno spremaju novu predstavu, ‘Tko se boji Virginije Woolf?’, režira njegova supruga Lenka Udovički.

28.05. (21:30)

To su raja kulturna

Nagrade Vladimir Nazor – Dunji Vejzović, Šerbedžiji, Dolenčiću…

Dobitnici nagrada Vladimir Nazor za životno djelo: Dunja Vejzović za glazbu, Marija Sekelez za kazalište, Nevenka Arbanas za likovne i primijenjene umjetnosti, Rade Šerbedžija za film i Branko Silađin za arhitekturu i urbanizam, dok je nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeljena Danijelu Dragojeviću, ali ju je odbio. Godišnje nagrade: za glazbu Dalibor Bukvić za koncert u Mimari ‘triptih …aeterna… za vokalni ansambl’, za književnost Ludwig Bauer za roman ‘Muškarac u žutom kaputu’, za likovne umjetnosti Matko Mijić za izložbu u Modernoj galeriji, za film Nebojša Slijepčević za dokumentarac ‘Srbenka’, za kazalište Krešimir Dolenčić za režiju opere ‘Čarobna frula’, za arhitekturu Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić za zgradu Vinarije u Kutjevu. Novi list….

02.04. (22:30)

Od Vardara pa do sretnika

Rade Šerbedžija: U Jugoslaviji sam bio sretan

Intervju Radio Slobodnoj Europi:
Hrvatska – “moja zemlja, lijepa zemlja, moj narod, s kojim živim i koji volim”
Jugonostalgija – “nostalgija za jednim vremenom u kojem su ljudi proveli jednu dobru i bogatu mladost, a pri tome se ograđujem od mnogih stvari, jer mnogi u toj zemlji nisu bili sretni. Ne može meni nitko predbaciti što sam ja bio sretan”
Amerika – “čudna, čudna, tvorevina. Amerika je puna svega – fenomenalnih demokratskih dostignuća, života, pravde, a istovremeno je Amerika zemlja u kojoj se događaju i strašne stvari poput nasilja. S druge strane, Amerikanci su jedan interesantan narod, i na dobrim načelima su skovali svoj današnji građanski život”.

04.03. (10:30)

Rade Šerbedžija: Naša ljevica? Staromodna, potrošena, zastrašena, međusobno posvađana i razjedinjena, politički nezrela i neodgovorna, do boli nemoćna

Rade Šerbedžija je za Autograf otvorio dušu o više tema koje ga okupiraju: ponajviše zašto je napustio napustio Studij glume koji je prije osam godina pokrenuo na Sveučilištu u Rijeci, kako se osjeća što je njegova nagrada Mary Pickford u Hrvatskoj prošla prilično nezapaženo, što snima i radi u Los Angelesu: “Ponekad mislim da bi nova proleterska svjetska revolucija mogla početi baš ovdje, u Americi. Ali kad počne, bit će to mnogo žešće nego pojava ‘žutih prsluka’ u Parizu. Bit će to agresivna pobuna očajnika, ali po uzoru na filmove Mad Maxa, s potpuno apokaliptičnim, filmskim prizorima.” A tu je i gorak osvrt na stanje u Hrvatskoj. Autograf

11.11.2018. (10:30)

Ona sitna duša

Johnny Štulić: Onaj kazandžija Šerbedžija laže, nikad nismo bili prijatelji, Šerbedžija: I ja tebe volim

“Džoni ga nikad nije zvao u šetnju po Zagrebu, niti mu je napravio pesmu” objavio je Johnny Štulić u pismu (ovdje) u kojem se osvrnuo na intervju Rade Šerbedžije gdje je glumac pričao o njihovom “neobičnom” prijateljstvu i pjesmi ‘Meni se dušo od tebe ne rastaje’ koju da je vođa Azre navodno napisao za Šerbedžijinu predstavu ‘Hrvatski slavuj’ iz 1989. Kaže Štulić da ga je Šerbedžija na prevaru pozvao da se nađu i da onda “iskoristi taj svoj poziv da tu pesmu lakše otuđi i ubaci u svoju predstavu bez pitanja, dapače, da to sakrije, on nju potom i snimi, a sad već tim gnusnim lažima opravdava i sam razlog svog opakog postojanja”. Odgovara mu Šerbedžija – “Ako Johnny kaže da se nismo družili, onda se nismo družili. I ako kaže da mi nikada nije dao svoju pjesmu onda mi nikada nije dao tu svoju pjesmu. Ako kaže da nismo šetali zagrebačkom Ilicom, ili da nije bio na rođendanu mog sina, onda nije bio na rođendanu mog sina i nismo nikada šetali pokislom Ilicom”.

12.09.2018. (10:22)

Rade Šerbedžija: Najviše sam koncentriran na svoju obitelj. Imam mnogo djece i unuka

“Danas vam svi u Hollywoodu bježe na televiziju. Film je u ozbiljnoj krizi. Ako dobiješ ulogu u dobroj seriji, to znači da imaš šansu nekoliko godina snimati tu seriju i da si na neki način financijski potpuno osiguran za to vrijeme… Nije to neki veliki novac, da se razumijemo, ali omogućuje da djeci plaćam školovanje i da pristojno živimo… Rijetko se kada gledam na ekranu. Osim toga, otkako sam pristojno ostario, ne gledam svoje lice ni dok se ujutro umivam” – kaže Rede Šerbedžija (72) u intervjuu za Jutarnji list u kojem govori i o novoj TV seriji u kojoj igra Strange Angels.