Sociolog Nogalo: Politike štednje produbljuju patrijarhat - Monitor.hr
30.12.2021. (14:00)

Srž problema je kapitalizam

Sociolog Nogalo: Politike štednje produbljuju patrijarhat

Stipe Nogalo, sociolog i filozof i edukator o feminističkim temama: Muškarac je u kapitalističkom kontekstu shvaćen kao jeftina najamna snaga, proleter koji odlazi na posao, radi, šuti i donosi kruh na stol, a kao vlasnik kapitala perpetuira drugačiju mušku funkciju. Muško nasilje, osim kontrole nad ženom, podrazumijeva i kontrolu nad drugim muškarcima, što se vrlo jasno očituje u bullyingu kroz školovanje. H-alter


Slične vijesti

18.12.2018. (10:45)

Više nego ozbiljno: Trajna izloženost bullyingu kod srednjoškolaca dovodi do trajnih promjena u strukturi mozga – smanjuje volumen dijelova mozga ključnih za nagrađivanje, motivaciju, održavanje pozornosti i procesuiranje emocija

02.10.2017. (11:06)

Proud to be poor

Majka "lidlića": Tiskajte majice s natpisom "lidlić", bit će najprodavanija

Na Facebook stranici Uživo iz Hrvatske objavljen je screenshot poruke koje je jedna majka uputila Lidlu nakon priče iz Slobodne da se među splitskom djecom proširio pogrdan izraz za siromašniju djecu – “lidlići” (jer nose jeftiniju, Lidlovu odjeću). Kaže ova majka – “volimo nositi odjeću iz Lidla… Voljela bih kad bi u vašoj trgovini mogli kupiti majice s natpisom npr ‘Proud to be Lidlić’, ‘Mama Lidlić’, ‘Tata Lidlić’… Uvjerena sam da će vam to biti najprodavanija kolekcija”. Bloger Krule je manje suptilan: “kad bi nam se druga djeca rugala… koliko se ja sjećam… mi bi ih istukli… i to onako… dobrano… mi siromašniji smo uvijek bili jači. Nikad nam se više nisu rugali”.

05.05.2016. (14:13)

Samo te malo zezam...

Kad je sve maltretiranje – ništa nije maltretiranje

Najopasnija politička moć koju imamo u govoru je pogrešna upotreba riječi koja bi trebala identificirati životno važan fenomen, čime se onda zamagljuje pravu prirodu tog fenomena. Društveni napredak učinio nas je sve osjetljivima na loše stvari koje neki ljudi rade nekim ljudima pa dosad tolerirane oblike zlostavljanja, potčinjavanja i diskriminacije sad definiramo kao problematične, kao što se dogodilo s bullyjingom. No, postoji i druga strana – uključujući u koncepte zlostavlja, bullyinga i traume manje ozbiljne i jasno definirane radnje može doći do poplave neopravdanih optužbi ili pretjeranih i neproporcionalnih programa državnih tijela, piše vrlo zanimljivo Jezebel o pogrešnom etiketiranju stvari i pretjerivanju općenito…

04.02.2016. (14:35)

Čak 52% djece do 19 godina doživjelo je uznemiravanje na internetu

Ususret međunarodnog Dana sigurnijeg interneta, koji se obilježava u utorak 9. veljače, danas su u Zagrebu predstavljeni preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja o korištenju informacijsko – komunikacijskih tehnologija djece i mladih u Republici Hrvatskoj te su najavljene aktivnosti u školama planirane za 9. veljače.

Organizator projekta Dan sigurnijeg interneta, Centar za nestalu i zlostavljanju djecu uz potporu Europske Komisije te domaćih partnera Microsoft Hrvatska i Vipneta na taj dan organizirat će predavanja uživo i putem Skype-a na temu sigurnosti i pametnog korištenja interneta, a sve s ciljem educiranja mladih o odgovornijoj upotrebi tehnologije. Na predavanjima će sudjelovati više od 60 škola diljem zemlje koje preko programskog rješenja Office 365 mogu besplatno koristiti Skype for Business. Broj škola koje se uključuju u projekt raste iz dana u dan, a organizatori su ovim putem pozvali i škole koje to još nisu učinile da se uključe u ovaj projekt. Također, učenici mogu sudjelovati u kvizu te osvojiti mobilni uređaj LG Spirit koje poklanja Vipnet.

Ivana Duvnjak, asistentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku predstavila je istraživanje autorica doc. dr. sc. Daniele Šincek, dr. sc. Jasmine Tomašić Humer, Ivane Duvnjak i Marije Milić, provedeno u okviru projekta “Safer Internet Centre Croatia – Making internet a good and safe place” kojeg je financirala Europska unija. Ono je obuhvatilo oko 7000 sudionika i provedeno je krajem 2015. godine u osnovnim i srednjim školama u 22 hrvatska grada. Trenutačno su obrađeni podaci o ukupno 2250 sudionika istraživanja, djece i mladih u dobi od 11 do 19 godina, iz 34 škole u Hrvatskoj. Rezultati na ovom uzorku ukazuju da sudionici istraživanja u svom domu u prosjeku imaju šest uređaja koji imaju pristup internetu, a preko 67% sudionika navodi kako im je internet stalno dostupan.

Sudionici u najvećoj mjeri internetu pristupaju putem mobitela (75%). Također, rezultati istraživanja ukazuju kako djeca i mladi u prosjeku na internetu provode dva sata dnevno, dok vikendom učenici provode 3, a srednjoškolci do 5 sati dnevno.

U okviru istraživanja učenici su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu. Tako 12% učenika navodi da je bar jednom doživjelo da netko podijeli njihovu video snimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje, dok 52% navode da su bar jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu. Očekivano, manje ispitanika priznaje svoje sudjelovanje u uznemiravanju drugih putem interneta; 5% je izjavilo kako je barem jednom namjerno slalo viruse elektroničkom poštom, a čak 55% učenika je internet koristilo za ogovaranje drugih. Polovica ispitanika navodi kako u zadnjih godinu dana nije doživjela neugodna iskustva na internetu. 10% ispitanika navodi da u takvim situacijama ne traži pomoć, 20% za pomoć se obraća roditeljima, 34% prijateljima, 10% dečku ili djevojci, dok tek 2% pomoć traži od djelatnika škole. Iz ovih rezultata vidljivo je nedostatno povjerenje djece i mladih u roditelje, a osobito djelatnike škole.

Vipnet je od ranije uključen u razne inicijative koje promiču odgovorno i sigurno korištenje interneta. U organizaciji Vipneta održano je nekoliko radionica za djecu i odrasle na temu odgovornog korištenja online tehnologija, a kroz interni program Do the right thing, Vipnetovi zaposlenici kao volonteri uključili su se i u druge akcije koje promiču sigurno korištenje interneta i naprednih tehnologija. S edukacijama djece, mladih te njihovih roditelja, Vipnet će nastaviti i kroz EU projekt ‘Safer Internet Centre Croatia-Making Internet a good and safe place’ za koji Centar za nestalu i zlostavljanu djecu aplicira u partnerstvu s Vipnetom. Projekt je to koji će trajati do 2018. godine i omogućit će sustavnu posvećenost rješavanju problema zlostavljanja djece na internetu.

„Vipnet kroz svoje proizvode i usluge primjenjuje visoke standarde sigurnosti i zaštite osobnih podataka.  Usluga roditeljska zaštita dostupna je svim TV korisnicima i omogućava roditeljima kontrolu televizijskog sadržaja koju njihova djeca mogu gledati. Također, korisnicima je dostupan i vodeći svjetski software za internet sigurnost F-secure. Edukativna video predavanja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu bit će besplatno dostupna svim Vip korisnicima u Vip videoteci, a prije početka školske godine na dio mobilnih uređaja za prepaid korisnike predinstalirat ćemo edukativnu aplikaciju „CNZDA“ o sigurnosti na internetu. Aplikacija je podijeljena u tri dijela i posebno je prilagođena osnovnoškolcima, srednjoškolcima i roditeljima“ – izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta na današnjoj konferenciji za medije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što je Microsoft partner u projektu Dan sigurnijeg interneta kojim želimo ukazati kako je odgovorno i sigurno korištenje tehnologije važno koliko i tehnologija sama. Microsoft je posvećen zaštiti i sigurnosti te privatnosti naših korisnika i njihovih podataka što dokazujemo najvišim standardima u skladu s kojima radimo, no korak prije toga mora biti edukacija korisnika. Svijet postaje sve više digitaliziran, tehnologija je dostupna velikom dijelu populacije i procjene su da će 2019. na svijetu biti 2,5 milijarde pametnih telefona, tableta i 2u1 uređaja s kojih je lako doći do raznovrsnih sadržaja. Stoga smatramo da je edukacija mladih esencijalna kako za razvoj pojedinca tako i za razvoj društva“, rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska. Inače, Microsoft Hrvatska provodi razne edukacije mladih s ciljem promicanja odgovornog ponašanja na internetu i unaprijeđivanja digitalne pismenosti učenika kao što su tehnička događanja u Microsoft Showcase školama, programi DigiGirlz i Youth Spark Live te podrška globalnim inicijativama poput Sata kodiranja koji je održan u prosincu te obuhvatio 7.500 djece u školama.

Jedan od ciljeva projekta ‘Safer Internet Centre Croatia-Making Internet a good and safe place’ je i osnivanje Centra za sigurniji Internet koji će imati pozivni centar za savjetovanje djece i roditelja, kao i pozivni centar za primanje informacija javnosti vezane uz ilegalni sadržaj na internetu, koje je ujedno i nacionalna platforma za dojave takvog sadržaja. Osim pozivnih centara osnovan je i Centar za podršku i informiranje roditelja i djece. U sklopu projekta koji traje 18 mjeseci predviđen je i razvoj mobilne aplikacije koja će educirati djecu o sigurnom korištenju interneta, zaštiti osobnih podataka i zaštiti na internetu.

25.09.2015. (15:00)

Best unfriends forever

Brisanje poslovnih kolega s Facebooka može se smatrati bullyingom

Ako obrišete kolegu s posla sa svoje liste prijatelja na Facebooku, odnosno “unfriendate” ga, mogli biste snositi posljedice kao počinitelj bullyinga. Tako je odlučio australski tribunal za poslovno okruženje u presedanskom slučaju zaposlenice tvrtke View, čija ju je šefica, između ostalog, obrisala s Facebooka kao čin provokacije, kao kap koja je prelila čašu u lošim odnosima, piše Buzzfeed.