Šonje: Svi su se raspisali o Vučićevoj izjavi da će Srbija preteći Hrvatsku po BDP-u, a radi se o "patki" - Monitor.hr
13.09.2021. (14:00)

Daj Bože da ste bogatiji od Hrvatske

Šonje: Svi su se raspisali o Vučićevoj izjavi da će Srbija preteći Hrvatsku po BDP-u, a radi se o “patki”

  1. Nominalni BDP NIJE mjera razvoja neke zemlje jer zavisi o broju stanovnika i razini cijena.
  2. Kada hrvatski BDP, koji za 2020. iznosi oko 49 milijardi eura, uspoređujemo sa Češkom ili Slovenijom, ne pjenimo se nad podatkom da češki BDP iznosi 215 milijardi eura niti likujemo nad slovenskih 47 milijardi. Češka ima puno više, a Slovenija puno manje stanovnika od Hrvatske. Prema podacima Eurostata, srbijanski nominalni BDP je približno kao slovenski.
  3. Srbija ima oko 3 milijuna stanovnika više od Hrvatske i po tom kriteriju je odavno trebala imati veći BDP od Hrvatske.
  4. Realni BDP po stanovniku (dakle nominalni korigiran za razliku u cijenama – prema paritetu kupovne moći – i za razliku u broju stanovnika) JEST mjera razvoja neke zemlje, a tu stvari stoje ovako: Hrvatska je na oko 64% prosječne razine razvoja EU. Češka je na oko 94%. Slovenija je na oko 90%. Srbija je na oko 43%.

Kada bi srbijanski realni BDP po stanovniku 10 godina rastao 2 postotna boda brže od hrvatskog u prosjeku godišnje, što je jako teško, Hrvatska bi i dalje bila oko 23% razvijenija od Srbije… pojašnjava Vučićeva lupetanja na Ekonomskom labu Velimir Šonje.


Slične vijesti

07.12.2018. (23:30)

Mejk lav not vor

Vučić: Dajte da imamo više beba!

– “Da pobedimo vojno SAD, nemojte ni da pomislite, jednom smo to pokušavali i nismo uspeli.”
– “Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba.”
– “Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila i ne moramo otvoreno uvek to da kažemo. Oni (Kosovo) imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijentišemo na fabrike, budućnost, da pobeđujemo pameću.”
– “Da budemo bahati i silni nad Amerikancima, bilo bi smešno. Suviše smo mali.”
– “Oni su mnogo jaki i neće valjda Srbija da promeni mišljenje SAD-a. Mi nemamo šta drugo da radimo, u ćošak smo saterani. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo.”
Za umrijeti je taj Vučić.

15.11.2018. (18:30)

Sad je netko može virtualno povući za uho

Rekord: Biser Marije Antoanete prodan za 36 milijuna dolara

Biserno-dijamantna naušnica koja je pripadala francuskoj kraljici Mariji Antoaneti prodana je na aukciji u Ženeni za 36 milijuna dolara, što je svjetski rekord za jedan biser (Sotheby’s se tvitom pohvalio rekordom). Inače, ova Austrijanka, zloglasna po izjavi “ako nemaju kruha nek jedu kolače”, giljotirana je u Francuskoj revoluciji, a svoj je nakit prokrijumčarila obitelji nedugo prije smrti. Naušnica je bila procijenjena na 2 milijuna dolara, otišla je na velikoj aukciji kolekcije nakita kojeg je prodala talijanska kraljevska kuća Bourbon-Parma, a neki od komada nisu viđeni u javnosti već 200 godina. Prodan je tako prsten s uvojkom kose Marije Antoanete, za 440.000 dolara, dijamantni broš za 2,1 milijuna dolara, sve skupa 100 komada nakita za 53 milijuna dolara. CNN

09.11.2018. (20:00)

Biserka Grabar-Kitarović: Depopulacijom izgubljeno 20 puta više ljudi nego u Domovinskom ratu (?!) Izgubljeni? I živi su i spašeni.

24.09.2018. (21:57)

Rafali pred školom su vam normalna stvar, znate

Kalinić: Pucnjava je sastavni dio življenja u metropoli

Pročelnik za izvanredne situacije u gradu Zagrebu, Pavle Kalinić umiruje građane i osvještava ih kako su inače sretni: Ako usporedite veličinu grada Zagreba, onda on spada u vrh sigurnih gradova u Europi. Znamo da se nalazimo u velikoj krizi, u velikoj recesiji, cijelo društvo se rastače i onda je to iskrenje na rubovima društva. Nažalost, to se ne može i neće moći preskočiti ni u budućnosti jer je to sastavni dio življenja u metropoli.

25.06.2018. (22:52)

Milan Bandić u Beogradu: “Dođem ja u Beograd češće, imam ja i par prijateljica tamo, iznenadili bi se vi, pa nisam ja tak fin kak izgledam”