Spot o Zagorju naljutio HDZ-ovce jer je prikazao Tita, a ne Tuđmana - Monitor.hr
27.04.2019. (09:30)

Eno i neandertalci upali, a Franjo nije :-)

Spot o Zagorju naljutio HDZ-ovce jer je prikazao Tita, a ne Tuđmana

Martina Belina iz turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije odgovorila je na prigovore vrlo diplomatski: “Nije samo da nije spomenuta rodna kuća dr. Franje Tuđmana, nisu spomenuti ni sarkofazi obitelji Erdödy u Klanjcu, nije spomenuta galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, zagorska katedrala u Pregradi, iz jednostavnog razloga – film bi trajao satima da smo stavili sve ono što Zagorje nudi”. Inače, kaže ona da u Kumrovec godišnje dođe 50 tisuća ljudi, a u Veliko Trgovišće 12 tisuća. HRT


Slične vijesti

28.12.2019. (16:30)

O demokršćanskom HDZ-u

Mesić: Tuđmanovu politiku tumače oni koji o njoj ne znaju ništa

Bivši predsjednik Stipe Mesić je u intervjuu za Al Jazeeru komentirao dosadašnji tijek predsjedničkih izbora i političke preference Franje Tuđmana kod osnivanja i profiliranja HDZ-a. Kao bivši glavni tajnik HDZ-a, Mesić otkriva da je Tuđman “eksplodirao” na prijedlog Jure Radića da se u program upiše “kršćanska demokracija” i naredio da mu se to više ne spominje.

11.12.2019. (21:30)

Krivotvorenje povijesti

Ante Tomić: Tvrditi da je Tuđman bio veliki državnik drska je povijesna krivotvorina

“Tvrditi da je netko tako pogrešnih nazora, sablažnjivih uzora, zakočen predrasudama, sujetan, zadrt, sitničava prznica koja se, za ne vjerovati, uspjela zakrviti i s maloljetnicima s Dinamove tribine, bio veliki državnik, drska je povijesna krivotvorina kao da bi tkogod kazao, šta ja znam, da je Neki to vole vruće bio odličan bend” – Ante Tomić, Slobodna.

11.12.2019. (00:30)

Gospodine generale

Jakovina: Tuđman je bio dobar u ratu, poslije ne

Povjesničar Tvrtko Jakovina na N1 se osvrnuo na ulogu Franje Tuđman, kako se od njega pravi mit te koje mu je mjesto u povijesti: “Mi smo imali rat i tu se Tuđman zapravo najbolje pokazao. On zapravo nikada do kraja iz svog generalskog šinjela nije ispao i to je očito bila uloga ili lekcije koje je najbolje svladao. Ali ono što se kasnije događalo u Hrvatskoj i sve što se događalo u Hrvatskoj, ne možete sve objasniti sa ratnom situacijom”.

 

08.12.2019. (08:30)

Dvadeset godina kasnije

Šest autora iz šest različitih pozicija o Franji Tuđmanu

Dvadeset godina nakon smrti Franje Tuđmana, šest autora piše o njegovom povijesnom značaju i naslijeđu. Tvrtko Jakovina smatra da će završiti jednako kao maršal Tito, Davor Marijan da je to najoklevetanija osoba suvremene hrvatske povijesti, Tonči Tadić piše o tome kako je Hrvatska do grba i zastave bila njegov projekt, Jurica Pavičić da je od njega ostalo i previše, Hido Biščević o tome kako smo sami odgovorni za sve što nismo uspjeli nakon njega, a Antun Vujić o tome kako on nije bio diktator.

10.08.2019. (17:00)

Pozvanje na Tuđmana je u modi

Tako je govorio Tuđman: Začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata

Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji se svijet gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak – govorio je Tuđman 1992. godine. O tome priča Ivanka Toma za Jutarnji: Tuđman je u ratu razoružavao HOS, a današnji HDZ-ovci se boje Skeje.

23.02.2019. (17:43)

Kome je Tuđman ostavio Hrvatsku

Polemika Ante Tomića i Hide Biščevića u 4 nastavka: drugovi, pacijenti i pouzdani partijski komentator

“Nije riječ ni o drugu Tomiću niti o drugim pacijentima s opsesivnim frustracijama u svezi Hrvatske i Tuđmana”, pisao je bivši novinar i diplomat Hido Biščević u svom odgovoru Anti Tomiću na kritiku Biščevićevog istupa u Globusu, gdje je prepričao da ga je Tuđman prije smrti pitao kome da “ostavi Hrvatsku”. U najnovijem nastavku polemike Ante Tomić “pouzdanom partijskom komentatoru koji je svim vlastima bio dobar” zamjera što mu se obraća s “druže Tomiću”: “Imenica “drug” meni je veoma draga i često je koristim. Imam mnogo drugarica i drugova, koji su pošteni, pametni i hrabri. Hido Biščević ne ispunjava nijedan od nabrojanih uvjeta. Niti ja njega smatram drugom niti dozvoljavam da on mene tako zove.”

09.12.2018. (09:30)

Prva jutarnja kava

Zašto još nitko nije napravio apstraktni spomenik Franji Tuđmanu? Renato Baretić ima ideju…

“Ma, tri likovne akademije da je odstudirao i na svakoj da je diplomirao, nijedan kipar – ne samo hrvatski – ne bi bio u stanju umjetničkom imaginacijom domisliti formu kojom bi dočarao Franju Tuđmana i njegovo nasljeđe… A stvar zapravo uopće nije toliko komplicirana. Svatko od njih, pa i od nas… svakoga dana u kreativnoj zažarenosti nesvjesno proizvede najmanje jednu maketu za apstraktni monument koji bi najeksplicitnije dočarao gornje, tek ovlaš opisano naslijeđe. Neki među njima već i poslije prve jutarnje kave”, prilično neuvijeno komentira Renato Baretić cijelu ovu blamažu s izgledom Tuđmanovog spomenika u Zagrebu.