Starešina: Rezultati europskih izbora upozoravaju na opasne političke procese na istoku i zapadu EU-a - Monitor.hr
17.06. (07:00)

Iz zelenog u crno

Starešina: Rezultati europskih izbora upozoravaju na opasne političke procese na istoku i zapadu EU-a

Najavljivana velika pobjeda ekstremne desnice na europskim izborima ni ovoga se puta nije dogodila. Štoviše, grupacija europskih pučana (EPP) ojačala je za deset mandata, grupacija socijaldemokrata i socijalista (SD) tek je neznatno oslabjela (četiri mandata). No rezultati izbora poslali su poruke upozorenja. Prvi je izborni debakl vladajućih stranaka uz uzdizanje desnice u Njemačkoj i Francuskoj. Drugo upozorenje je jačanje proruskih stranaka na istoku EU. Zapad se doveo u stanje unutarnjih svjetonazorskih ratova, i to zbog provedbe zelenih agendi koje su si nekad ozbiljne političke stranke europskog mainstreama same nametnule slijedeći Gretu Thunberg i slične veličine političke misli. Najbizarnije je u svemu tome što si je tu zelenu luđačku košulju zapadni politički mainstream sâm svezao. Naime, zelene političke opcije, koje su nekoć krenule s poželjnim programom zaštite prirode, nikada nisu imale političku moć nametnuti svoje agende i dealove. Višnja Starešina za Lider.


Slične vijesti

10.06. (18:00)

Zadržali smo status quo

Hrvatska je na EU izborima glasala drugačije od Europe: desnica nije prevladala, ljevica zadržala status

Na razini Europske unije ojačala je krajnja desnica, a oslabili su zeleni i liberali. Taj trend je naročito vidljiv u Njemačkoj. No u Hrvatskoj su izborni rezultati nešto drugačiji. Ulazak u koaliciju s HDZ-om na nacionalnoj razini je smanjio uvjerljivost DP-a u pogledu ekstremnih stavova koje je zastupao na parlamentarnim izborima i to mu se sada osvetilo na europskim izborima. Ljevica je ostala u istom statusu u kojem je bila i na parlamentarnim izborima – od ukupno 12 zastupnika pet njih dolaze iz lijevih stranaka. Istra očito drugačije diše od ostatka Hrvatske, no nedovoljno da progura i taj jedan mandat. Bartuličin uspjeh unatoč aferi s imovinskom karticom leži u činjenici da glasači desnice inače ne vjeruju mainstream medijima i skloniji su teorijama zavjera, a influenserica Nina Skočak je samo kratak blijesak na političkoj sceni koji se dogodio zahvaljujući neizlaznosti. Malo je vjerojatno da će napraviti iskorak u političkoj karijeri, smatra analitičar i prof. dr. Ivan Rimac. DW

10.06. (00:00)

Blagi desni zavoj

Rezime europskih izbora: Macron nakon loših rezultata raspustio francuski parlament, Bartulica će zarađivati dovoljno za život

 • Macron nakon teškog poraza na EU izborima iznenada raspustio parlament (Index)
 • Njemačka: desnica znatno ojačala, rekordna izlaznost – pobijedili demokršćani, vladajući kažnjeni, AfD dobio rekordan broj glasova (DW)
 • Europska pučka stranka (EPP), grupacija stranaka desnog centra, ostaje i nakon izbora u nedjelju najbrojnija u Europskom parlamentu, pokazuju izlazne ankete iz šest zemalja članica (N1)
 • INFOGRAFIKA: Pogledajte kako je u postocima prošla koja stranka – HDZ 6 mandata, SDP 4, Možemo 1 i DP 1, malo ispod praga je IDS, influencerica Nina Skočak bolje prošla od Mosta, a Pravo i Pravde ni nema na listi (N1)
 • Najveći gubitnik je Most, pogotovo u jeku skretanja udesno, Raos: dijelom zbog razlaza s Raspudićima, a dijelom i zbog drugačijeg pozicioniranja, primjerice s HSP-om (tportal)
 • Bartulica ide u EU parlament. Majka mu više neće morati davati za život (Index)
 • Kolakušić i Sinčić ne idu u EU parlament (Index)
06.06. (21:00)

'Zlatno europsko pravilo: onima kojima ukazujete povjerenje ukazuje se blagostanje'

Ivančić: 30 napomena o EU-izborima

 • 1. Kada dvojica politički suprotstavljenih kandidata na izborima za Europski parlament, recimo Tonino Picula i Stephen Bartulica, zahvaljujući vašim glasovima steknu pravo na mjesečna primanja koja su desetak puta veća od prosječne plaće u Hrvatskoj (što se umnožava i nizom drugih materijalnih beneficija), razlika između njih i vas postaje takva da se razlike među njima dvojicom mogu smatrati besmislenima.
 • 3. To također znači da i Tonino Picula i Stephen Bartulica – jedan kao lažni socijaldemokrat, drugi kao zatucani konzervativac – šalju prijateljske signale i nastoje vam se prikazati politički bliskima zato – i samo zato – da bi vam postali klasni neprijatelji.
 • 4. Klasnome neprijatelju poželjno je suprotstaviti se svim dostupnim nasilnim metodama, ali je korisnije i svrsishodnije ne glasati za njega.
 • 5. Današnjim odricanjem od glasanja za članove Europskog parlamenta, drugim riječima, sprječava se sutrašnje krvoproliće.
 • 10. Ukoliko ne želite nositi etiketu nekoga tko drži da su svi političari isti, uvijek možete reći da ste svoj glas u mnogo većoj mjeri uskratili Bartulici nego Piculi, ili obratno.
 • 25. Ako je Dubravka Šuica od 2013. godine, otkad ordinira u centrali Europske unije – što kao parlamentarna zastupnica, što kao članica Komisije – samo po osnovi redovnih mjesečnih primanja inkasirala oko dva milijuna eura, za što bi prosječnoj hrvatskoj radnici trebalo više životȃ, najmanje što si ta radnica može priuštiti je da Šuicu svojim izbornim glasom, umjesto u Bruxelles, pošalje u vražju mater.
 • 26. Pošto Europski parlament igra sve manju ulogu u kreiranju tzv. europske politike, iako ga biraju građani, dok sve važne odluke donosi Europska komisija, iako je biraju pripadnici političke klase među sobom, i to najogavnijim nagodbama i trgovinom, znači da demokratska procedura služi kao alibi za dokidanje demokracije u višim centrima moći.

Viktor Ivančić za Novosti…

03.06. (20:00)

Od zavodljivih do degutantnih

Lažne vijesti kolaju i pred europske izbore: nepostojeće nećakinje Marine Le Pen, čokolada sa cvrčcima…

Nećakinje francuske desničarske populistkinje Marine Le Pen ne vode kampanju za njenu stranku – štoviše, čak su i nećakinje izmišljene. Njihov cilj je bio prikazati ekstremnu političku desnicu kao mladu i privlačnu pred izbore za Europski parlament. Zatim, tu je bila vijest kako EU dozvoljava čokoladu sa cvrčcima. No, to je bila satirična objava koju su mnogi pogrešno shvatili – kućni cvrčci zaista mogu biti korišteni u hrani, ali ova se objava širila kako bi uznemirila one koji se tome ionako protive. Baka Ursule Von der Leyen nije snimljena kako pruža ruku Hitleru, a kandidat AfD-a (njemačke ultradesničarske stranke) za svoje osmoro djece ne duguje 82.784 eura za njihovo izdržavanje. DW

03.06. (10:00)

Nek se zabilježi i tvoj glas

Tihomir Vinković kod Stankovića: Svaki od hrvatskih eurozastupnika ima priliku u svojoj političkoj skupini pokušati učiniti da prođe nešto što je u interesu Hrvatske

 

Novinar Hrvatskog radija u jučerašnjoj Nedjeljom u 2 komentirao je nadolazeće EU izbore:odgovarajući na pitanje zašto glasati na EU-izborima, Vinković, koji pet godina izvještava iz Bruxellesa, poručio je kako građani tako imaju priliku promijeniti ono čime nisu zadovoljni. Objasnio je kako izgleda rad Europskog parlamenta, a istaknuo je i neke uspjehe hrvatskih europarlamentaraca, poput zabrane ugrađenih kvarova, ulaska HŽ-a u europske koridore i osiguravanja reproduktivnih prava. Govoreći o očekivanjima jačanja krajnje desnice, Vinković je među ostalim spomenuo talijansku premijerku Giorgiju Meloni, za čiju se stranku prije dolaska na vlast govorilo da je krajnja desnica, a da se pokazalo da je, kako je rekao, jedna od najkonstruktivnijih. HRT

02.06. (01:00)

Izađi i odluči, da drugi ne odlučuju za tebe

Gavranović – Hrvatska u elitnom klubu: Zašto je potrebno izaći na izbore za EU Parlament?

Pored osnovnog izvještavanja, mediji premalo nude analitičke članke i komentare koji pomažu čitateljima razumjeti kompleksnost političkih procesa unutar EU-a i što izbori znače za budućnost Unije i Hrvatske. Premalo je riječi o postignućima koja smo ostvarili pomoću fondova EU, a dosta je neprimjerenih kritika, osobito sa strane suverenista i krugova koji nisu bili skloni ulasku u Eurozonu, uvođenju eura kao nacionalne valute i koji Schengen ne doživljavaju kao ozbiljan iskorak prema ostvarenju temeljnih ciljeva.

Od ulaska u EU robni izvoz nam je više nego udvostručen s time da je u ekonomiji stvoreno 200.000 novih radnih mjesta. Danas je Hrvatska zemlja u koju se dolazi tražiti posao. Ako zbrojimo pluseve i minuse, ukupno gledano, članstvo u Europskoj uniji donijelo je Hrvatskoj niz koristi koje su se pozitivno odrazile na mnoge aspekte društvenog i gospodarskog života. Hrvatska, to je dodatna poruka, mora nastaviti raditi na iskorištavanju mogućnosti koje pruža članstvo u EU, te na adresiranju izazova poput demografskih promjena, regionalnog razvoja, i daljnjih reformi u raznim sektorima. Ante Gavranović za Epohu.

31.05. (20:00)

Jedni dolaze, drugi otpadaju

Višeslav Raos o europskim izborima: razmak od parlamentarnih je premalen, ali zasad uz HDZ i SDP u parlament ulaze i Možemo!, DP i Most

Izbori za Europski parlament su iza ugla, za dva tjedna, no kampanja nekako prolazi u tišini, kao da su se u ovoj superizbornoj godini već nakon prvih izbora u nizu i birači i stranke pomalo umorili. Iako izlaznost na njih s vremenom blago raste, bilo bi prilično čudo kada bi više od trećine hrvatskih građana 9. lipnja doista otišlo na birališta. Budući da je na ovim izborima cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a bira se samo 12 zastupnika, mandatima se mogu nadati samo liste koje mogu privući dovoljno podrške u cijeloj zemlji.

Prag je, kao i na nacionalnim izborima, pet posto, no efektivno je za mandat potrebno nešto više, u prosjeku 5,77 posto. Prema najnovijim anketnim podacima, HDZ-u se smiješi pet mandata, lista predvođena SDP-om dobila bi tri, Možemo dva, a DP i Most po mandat. Daleko ispod praga su Kolakušić i Sinčić, kao i lista na kojoj su se uz IDS i Matiju Posavca našli Socijaldemokrati, ali i SDSS.

Na europskoj razini očekuje se pomak udesno, no tri glavne grupacije, pučani, socijalisti i liberali, trebale bi ipak moći i dalje formirati većinu. Višeslav Raos za tportal.

24.05. (11:30)

Hoćemo Plenkovića!

Sučelili se ‘spitzenkandidati’ za šefa EU komisije

Pored aktualne predsjednice Ursule von der Leyen ispred Europske pučke stranke (EPP) u sučeljavanju su se predstavili Walter Baier iz Europske ljevice, Sandro Gonzi iz liberalne opcije Obnovimo Europu sada (Renew Europe Now), ispred Europskih zelenih je Terry Reintke dok je Nicolas Schmit ispred Stranke europskih socijalista (PES). Tportal
Cijelo sučeljavanje

28.05.2019. (01:50)

Postizborna televizijska večer

Tri definitivne emisije o analizi EU izbora: Puhovski u Pressingu, Otvoreno i Šprajcov izborni specijal

Kao i uvijek odlični Žarko Puhovski cjelosatna analiza u Pressingu N1

Otvoreno u kojem su gostovali predstavnici stranaka koji su prošli osim dvojca koji ignorira medije – Tomislav Sokol (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Krešo Beljak (Amsterdamska), Pero Kovačević (Suverenisti) plus Zoran Kurelić (dekan FPZ-a) i Božo Skoko.

I još Šprajcov RTL direkt sa Krešimirom Macanom