Transparentnost plaća: U SAD-u zakonom određena, u Hrvatskoj tek svaki deseti oglas sadrži iznos plaće - Monitor.hr
01.02. (19:00)

Jedna od najvažnijih stavki

Transparentnost plaća: U SAD-u zakonom određena, u Hrvatskoj tek svaki deseti oglas sadrži iznos plaće

Dan jednakih plaća – žene u EU od danas pa do kraja godine simbolično rade besplatno – Žene i mediji

Ove godine i u američkim saveznim državama Kaliforniji, Rhode Islandu i Washingtonu na snagu je stupio Zakon o transparentnosti plaća koji nalaže da poslodavci u oglasima za posao moraju objaviti iznos plaće za traženu poziciju kako bi zaposlenicima dali veću pregovaračku moć kada su u pitanju iznosi plaća. EU bi također potkraj ožujka trebala donijeti Zakon o transparentnosti plaća kako bi se stalo na kraj diskriminaciji u plaćama, ali i razlikama u plaći  između muškaraca i žena. Kandidati će tako imati pravo od budućeg poslodavca dobiti informaciju o početnoj plaći, rasponu plaće ili odredbama kolektivnog ugovora prije razgovora za posao. Isto tako poslodavci neće smjeti pitati kandidata o trenutnoj ili prethodnim plaćama, što je već ozakonjeno u nekim dijelovima SAD-a, a države članice morat će uskladiti zakonodavstvo s novim odredbama u roku od tri godine. Lider


Slične vijesti

03.01.2018. (08:10)

Traži se 10 tisuća pari vrijednih ruku

Poslodavci lani tražili 34% više radnika nego godinu prije

U 2017. godini na portalu MojPosao objavljeno je više od 41.000 oglasa što je 34% više nego u 2016. Najtraženija zanimanja bila su konobar, prodavač, kuhar, programer, skladištar, vozač, prodajni predstavnik, radnik u proizvodnji, administrator te čistač. Dvije trećine oglasa bilo je za rad na neodređeno, a najčešće se tražilo kandidate sa srednjom stručnom spremom. Novi list

03.01.2018. (09:03)

Poslodavci lani tražili 34 posto više radnika nego godinu prije

U 2017. godini na portalu MojPosao objavljeno je više od 41.000 oglasa što je 34% više nego u 2016. S obzirom da je u jednom oglasu moguće naznačiti da se traži više izvršitelja, broj slobodnih radnih mjesta bio je i veći od toga. Najtraženija zanimanja bila su konobar, prodavač, kuhar, programer, skladištar, vozač, prodajni predstavnik, radnik u proizvodnji, administrator te čistač.

Dvije trećine oglasa – za rad na neodređeno

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2017. je objavljeno ukupno 63% oglasa za rad na neodređeno, što je nešto više nego 2016. kada se u 60% oglasa nudio rad na neodređeno. Ugovor na određeno se u protekloj nudio u 51% oglasa, dok su se honorarni djelatnici tražili u 7% oglasa, a 3% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto). S druge strane, 51% tražitelja posla je bilo zainteresirano za stalni posao, a gotovo trećina ih je bila zainteresirana i za rad na određeno (28%). Za honorarni posao bilo je zainteresirano 10% tražitelja posla, a za sezonski njih 9%.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom 2017. godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 53% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. S druge strane, 54% posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21% oglasa, dok je isti stupanj obrazovanja u svojim životopisima navelo 22% tražitelja posla. U 28% oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo 15% tražitelja posla.

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 42% oglasa

U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (27% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 10% oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni. Najviše posloprimaca u svojim životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (36%), dok ih 25% navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 18% tražitelja posla. Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 22% posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije temelje poznaje 9% tražitelja posla.
U 28% oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, i to većinom poznavanje rada u Wordu i Excelu. U 44% oglasa tražilo se radno iskustvo i to prosječno 2 godine i 4 mjeseca.

Najveći broj oglasa objavljen je za rad u Zagrebu

Od oglasa objavljenih u 2017. godini, njih najviše je objavljeno za rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji (51%). Slijede oglasi u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Tijekom 2017. godine poslodavci su objavili preko 1.600 oglasa za poslove u inozemstvu. U odnosu na 2016. godinu objavljeno je 43% više oglasa za rad u inozemstvu. Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za Njemačku, Sloveniju i Austriju.

Najveća ponuda oglasa zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:
– Turizam i ugostiteljstvo – 18% oglasa
– Prodaja (Trgovina) – 17% oglasa
– Proizvodnja i zanatske usluge – 14% oglasa
Najveća potražnja (broj profila) je u sljedećim kategorijama:
– Prodaja (Trgovina) – 25% životopisa
– Administrativna zanimanja – 19% životopisa
– Ekonomija, financije i računovodstvo – 17% životopisa
*u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja