U EU zbog loše hrane godišnje umre 950 tisuća ljudi - Monitor.hr
11.03.2021. (08:26)

Za doručak: Otrov s mlijekom

U EU zbog loše hrane godišnje umre 950 tisuća ljudi

Zbog nezdrave prehrane, uglavnom od srčanih bolesti i raka, u Europskoj je uniji 2017. godine umrlo više od 950 tisuća ljudi, pri čemu Hrvatska stoji puno gore od prosjeka, rekla je euro-parlamentarka Biljana Borzan. Najavila je i da će Europska komisija do 2022. predložiti jedinstveni sustav označavanja hranivosti hrane za cijelo europsko tržište radi boljeg informiranja građana i borbe protiv pretilosti i povezanih bolesti. 24 sata


Slične vijesti

Jučer (12:00)

Sva sreća pa smo si dobri sa susjedima

Domaće tržište ne može pokriti ni osnovne potrebe hrane, ovisimo o uvozu

Iako izvozimo sirovine poput žitarica, uvozimo gotove proizvode. Stručnjaci upozoravaju na zastarjele modele proizvodnje i manjak znanja. Trgovci tvrde da bi rado kupovali domaće, ali toga jednostavno nema dovoljno. Bez ulaganja u modernu poljoprivredu i preradu, Hrvatska ostaje na rubu prehrambene neovisnosti. Uvoz hrane narastao je na 6,5 milijardi eura. tportal

01.05. (00:00)

Bacamo, gutamo i sumnjamo

Hrana pod povećalom: sigurnost, otpad i dodaci koji (ne) hrane

Svake godine u Hrvatskoj se baci gotovo 280 tisuća tona hrane, uglavnom u kućanstvima, dok prosječni Hrvat baci 72 kg godišnje. U Europskoj uniji čak 10 % hrane završava kao otpad, što predstavlja ozbiljan problem za okoliš i društvo. Sigurnost hrane postaje sve važnija zbog klimatskih promjena, geopolitičkih nestabilnosti i ograničenih resursa. Istovremeno, tržište dodataka prehrani bilježi snažan rast, ali otvara i pitanja vezana uz njihovu kvalitetu, sigurnost i regulaciju. O tim temama raspravljat će se na konferenciji Foodcooltour u Osijeku. Agroklub

28.04. (13:00)

Kukuruz s Wi-Fi-em i soja na steroidima... jesmo li na korak do replikatora iz Zvjezdanih staza?

Poljoprivreda budućnosti: kad AI piše jelovnik

Na World AgriTech Summitu istaknuti su ključni trendovi koji oblikuju poljoprivredu budućnosti: digitalizacija potpomognuta umjetnom inteligencijom, razvoj bioloških sredstava, regenerativna poljoprivreda i AI-dizajnirane biljne vrste. Sinergija tehnologije i prirode omogućuje brži razvoj otpornijih i nutritivnijih usjeva, smanjenje ekološkog otiska i održivu proizvodnju hrane. No, s napretkom dolaze i rizici – od mogućih novih alergena do nenamjernih posljedica koje ćemo tek otkrivati. AI više nije samo alat, već suautor našeg budućeg jelovnika. Poslovni

07.04. (12:00)

Kad ti inflacija pritisne želudac, gablec spašava stvar

Zagrebački gableci za radni puk: gdje jesti dobro, a ne bankrotirati

Hrvati troše 27 % prihoda na hranu, pa je dobar i povoljan gablec zlata vrijedan. U Zagrebu se krije nekoliko mjesta gdje možete jesti ukusno i jeftino. Bistro Tvrtkova nudi raznolik dnevni meni po cijeni oko 6,80 eura. Kantina Čistoća oduševljava najpovoljnijim jelima, poput lazanja za 5,50 eura. Bistro Vodotehnika na Koturaškoj nudi riblji meni za 8 eura, a Pleter u Končaru nudi klasična jela već od 3,60 eura. Svježe, ukusno i povoljno – idealno za svaki radni dan, ako dođete na vrijeme. 24 sata

24.03. (14:00)

Hrane ima, ali za odabrane

Food, Inc.: Dokumentarac iz 2008. pokrenuo javnu raspravu o prehrambenoj industriji, zakonodavstvu i potrošačkim pravima

Moćan i uznemirujući dokumentarac koji je razotkrio skrivene strane industrije, pokazao kako opskrbu hranom kontrolira šačica korporacija kojima je na prvome mjestu profit, a ne zdravlje konzumenata, zarada poljoprivrednika, sigurnost radnika ili okoliš. I sve to, naravno, uz pristanak vladinih agencija. Fokus je i na lobiranje za GMO hranu. Iako film prikazuje mračnu sliku industrije, nudi i alternativu, kroz razgovore s malim poljoprivrednicima, ekološkim proizvođačima i aktivistima. Film je nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film na 82. dodjeli Oscara, ali je izgubio je od “Zaljeva““. Agroklub

13.03. (12:00)

Ne riskiraj, radije doniraj

Prosječan Hrvat baci 72 kg hrane godišnje, donacija je bolji izbor

U smeću završi gotovo trećina proizvedene hrane u svijetu. Prosječan Hrvat godišnje baci gotovo 72 kilograma hrane. Najviše mliječnih proizvoda, mesa, ribe te voća i povrća. Umjesto bacanja, namirnice možemo donirati. Istovremeno u socijalnim samoposlugama broj korisnika raste iz godine u godinu i svaka im je donacija dragocjena. Najčešći su razlozi zbog kojih hrana završi u smeću – preobilni obroci ili loše planiranje kupnje. Zato treba paziti na rokove trajanja i kupovati onoliko koliko nam je zaista potrebno. Sve više od toga vodi prema crnoj statistici od oko 280 tisuća tona bačene hrane u Hrvatskoj. HRT

22.09.2024. (17:00)

A nekad si ne možeš pomoći, pa koliko košta da košta

Najnezdravija hrana i piće: prerađeno meso, gazirana pića, bijeli kruh…

Mesne prerađevine, poput slanine, hrenovki i narezaka bogate su kalorijama i pune soli te su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, a taj je utjecaj veći od onoga koji na organizam ima neprerađeno crveno meso ili piletina. Gazirani napici i druga zaslađena pića povezani su s debljanjem, pretilošću, dijabetesom tipa 2 te propadanjem zubi i karijesom. Bijeli kruh nije dobar jer je napravljen od rafiniranog brašna, koje je tijekom obrade izgubilo vlakna i hranjive tvari. Na popisu su i pržena hrana poput pomfrita, hamburgera, zatim krafne, a nije dobar ni prerađeni sir. O grickalicama poput čipsa, ali i krekera i pereca ne moramo ni govoriti. Na kraju popisa je i – alkohol. Večernji

09.09.2024. (12:00)

Od lakse s cvrčcima do koktela od svilene bube – spašavamo planet jednim ugrizom!

UN tvrdi da oko 2 milijarde ljudi na svijetu jede insekte

Na konferenciji “Insects to Feed the World” u Singapuru, znanstvenici i kuhari promovirali su insekte kao održiv izvor hrane. Iako već 2 milijarde ljudi, prema UN-u, jede insekte, mnogi se još odupiru. Kuhari poput Josepha Yoona i Nicholasa Lowa koriste kreativne recepte, poput lakse s cvrčcima, kako bi prikrili neugodne arome i učinili insekte ukusnijima. Unatoč potencijalu za rješavanje globalnih izazova poput nestašice hrane, ljudi često povezuju konzumaciju kukaca sa siromaštvom, što predstavlja izazov za širenjem ove prehrambene navike. BBC

09.09.2024. (00:00)

Žlica u ruci, jesen na tanjuru

Stiže jesen: Ovo je izbor top jela na žlicu koja možete skuhati za više dana

Jesen je idealno vrijeme za jela na žlicu, a ovdje je popis najboljih jela koje su ukusne i praktične. Svako od ovih jela možete pripremiti unaprijed i uživati u njima nekoliko dana (Index):

  • Gulaš od krumpira
  • Varivo od ječma
  • Varivo od mahuna
  • Gusto varivo od poriluka
  • Bosanski lonac
  • Grah s kiselom repom
  • Varivo s mljevenim mesom i povrćem
  • Ričet