U srijedu Noćni marš - 8. mart za reproduktivna prava žena - Monitor.hr
02.03.2017. (14:53)

U srijedu Noćni marš – 8. mart za reproduktivna prava žena

U srijedu, 8. ožujka, već drugu godinu zaredom održava se Noćni marš – 8. mart, čija je glavna tema borba za ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena, posebno pravo na pobačaj. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18:30.

“Danas objavljena odluka Ustavnog suda da odbaci zahtjev Hrvatskog pokreta za život i obitelj i udruge U ime obitelji za ocjenu ustavnosti važećeg tzv. Zakona o pobačaju ne znači previše za zaštitu prava žena ako se pogledaju preporuke Zakonodavcu, koje u ovoj političkoj klimi otvaraju mogućnost uvođenja savjetovanja prije pobačaja, što se u drugim zemljama pokazalo pogubnim za pravo žene na izbor i otvorilo prostor za ulazak anti-choice organizacija u javne bolnice”, poručuje Faktiv.


Slične vijesti

09.03.2019. (14:30)

Bravo, žene!

Oko 7.000 ljudi na zagrebačkom Noćnom maršu: Za živote i zdravlje žena borimo se na ulici!

“Zahtijevamo hitnu ostavku ministra Milana Kujundžića, ali prije svega – zahtijevamo besplatan pobačaj i kontracepciju, zahtijevamo ukidanje takozvanog priziva savjesti, zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije“, pojašnjavaju sudionice zagrebačkog Noćnog marša – 8. mart, najvećeg prosvjeda za prava žena u Hrvatskoj u novijoj povijesti, piše u priopćenju Feminističkog kolektiva fAKTIV. Marširalo se od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca, gdje su govore održale članice kolektiva i Branka Mrzić Jagatić iz udruge RODA – Roditelji u akciji. Noćni marševi su se istovremeno održali u Splitu, Puli, Rijeci i Zadru. Novi list