Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Zemlja za staro meso
Udruga peradara: Uvozimo robu koju više nitko ne želi
Uvozimo robu koju više nitko drugi ne želi na svojim policama i na svom tržištu jer joj je prošao rok, izjavio je predsjednik udruge peradara Mladen Lebar u Otvorenom. Pretpostavlja da dobivamo robu koju trgovački lanci kupuju vrlo jeftino, a zatim je prodaju po akcijskim cijenama jer je dugo stajala u inozemnim skladištima. I Biljana Borzan kaže da očito postoje ‘građani prvog i drugog reda’. Zbog nedavnog slučaja salmonele ministar je smijenio čelnika Uprave za sigurnost hrane.