Vedrana Rudan: NDH 2019 - Monitor.hr
13.03.2019. (09:30)

Krivomisleća Hrvatica

Vedrana Rudan: NDH 2019

“Jebote”, rekli bi klinci i klinceze koji još nisu pobjegli u Irsku, ono što su u NDH bili Cigani, Židovi, Srbi i krivomisleći Hrvati, to smo u Hrvatskoj danas mi Hrvati. Deru nam kožu, more nas glađu, ne daju nam posao, ubijaju nas sudovima, ovrhama, ne možemo se školovati, ne možemo se liječiti. Židovi, Cigani, Srbi i krivomisleći Hrvati bolje su od nas prošli. Klanje kamom manje boli od hrvatskih stambenih kredita. Današnja Hrvatska je NDH 2019. Pa ipak, koji je užitak gledati vas kako se bespomoćno batrgate kad na vas nasrne svjetska velesila Koruška. Usrale se ustaše nasred zemlje Hrvatske – piše Vedrana Rudan.


Slične vijesti

Jučer (07:00)

Smrt antifašizmu, nesloboda narodu!

Nikolaidis: Antifašizam će biti zabranjen, jer se radi o podmukloj verziji lijevog radikalizma

Antifašizam u Bosni i Hercegovini više nije, već dugo nije, društvena vrijednost. Shodno tome, nije ni poželjan. Nedavna zbivanja u Mostaru to potvrđuju…… Zapamtite ovo saopštenje. Posve je moguće da je po srijedi jedan od posljednjih autentičnih antifašističkih glasova koji ćete čuti u ovom pokorenom regionu. Nikakvo, dakle, “marksističko čitanje”, nikakav intelektualno-salonski hipsteraj, nego seoski domaćini koji su über-popu Amfilohiju poručili da će, budu li njegova bijesna paščad opet skakala po grobovima njihovih očeva-partizana, dotičnima vlastoručno jebati sve po spisku. Old School, baby, Old School. Napisao melankolični ljevičar Andrej Nikolaidis za Žurnal.info.

Prekjučer (18:00)

Vedro i sunčano

Vedrana Rudan: Neki novinari i neki portali

Defaultni gard Vedrane Rudan je hiperrealistični crni mrak, ali ipak ima ponekad i lijepu riječ, kao ovog puta za neke novinare i neke portale: I Hedla volem. Baš ga volem. On u Telegramu čuda radi. Častan čovjek koji je davno razvalio onog generala i heroja i uvaženog zastupnika i ratnog zločinca, hrabro nasrće na naše “svetinje” Domovinskog rata i mira. Moje poštovanje, Drago! I za kraj. Mojoj dobroj prijateljici bivši muž, ugledni predsjednik općine, nikako da plati alimentaciju. Nazvala sam ga, promijenila glas i rekla: “Dobar dan, gospodine. ‘Provjereno’ ovdje…” Idućeg je dana platio sve zaostatke, sinu je čak i tenisice kupio. Da nema nekih hrvatskih portala, da nema nekih hrvatskih novinarki i novinara umrla bih od tuge i žalosti. By Vedrana Rudana

Prekjučer (16:00)

And now for something completely... irrelevant

Klauški: Kolinda odlazi u povijest

“O svima nama, pa tako i o mojem radu”, poručila je Kolinda Grabar Kitarović u oproštajnoj poruci, “jednog će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest”. Doista je simpatično što bivša predsjednica misli da će se povijest baviti njezinim mandatom. No za nju bi bilo bolje da povijest ne progovori o tome što je radila pet godina na Pantovčaku – i dalje piše Tomislav Klauški o svojoj omiljenoj temi.
O istoj temi kolumnu piše i Sanja Modrić (fakat sezona kiselih krastavaca).

Prekjučer (15:30)

Nadoknađivanje nastave

Još jedan Basara: Kraj nečeg lošeg ne znači početak nečeg dobrog

Svetislav Basara lakoćom piše univerzalne mudrosti koje nisu primjenjive samo na njegovu domicilnu srpsku političku situaciju već se mogu doživjeti i mnogo šire: Valja reći da je moja malenkost odbolovala sve bolesti od kojih pati „prava“ opozicija, ali je – za razliku od opozicije – izvukla neke pouke. Evo, dakle, šta sam dokonao: 1. Nebitno je KO, bitno je KAKO i ŠTA. Nebitno je (osim, naravno, za vlast i opoziciju) ko je vlast, ko opozicija, 2. bitna je jasna POLITIKA, bez natruha tradicionalnih zasenjivača prostote – patriotizma, impresionizma i metafizike… Podsećao sam svakog koga je moglo interesovati, da će svako ko uroni u dvestagodišnji okean negativnih emocija doći u situaciju sitne ribe pljuckavice suočene sa jatom ajkula kojima je to prirodno stanište… Nemojte se, kao ja devedesetih, prerano udarati šapicama u grudi. Kraj nečeg lošeg ne znači početak nečeg dobrog. Bio je to Basara u kolumni Copy paste, a bilo je prošli tjedan još dobrih – Murtoazija, Dobrota puta, 77 Rogonja.

Prekjučer (09:00)

You've got a corpse in a car, minus a head

Dežulović: Pulp Faction

‘Život je pun pukotina, no kroz te pukotine prodire svjetlo. Prihvatite ih i iskoristite za vlastiti rast!’ zaključio je HDZ-ov guru protuintuitivnih mikrotrendova, a jednom se Plenkovićevu ministru, vele svjedoci, na te riječi posred čela rastvorilo Treće oko. I već sutradan, prihvatio ministar u rodnom selu napuklu jednu staru kuću kao ćaćinu, prihvatio svaku pukotinu na njoj i iskoristio ih za vlastiti rast, pa trošni kućerak preko noći izrastao u dvoetažnu vilu s bazenom – piše ludi Boris Dežulović o problem-solvingu i Mr. Wolf doktrini u HDZ-u.

Nedjelja (00:30)

Razbijeno zrcalo

Viktor Ivančić: Udio sranja

Proizvodnja sranja je naprosto impresivna. Kovanice bez stvarnog značenja (‘HNS’, ‘Istanbulska konvencija’) služe tek kao simboličke crvene krpe povodom kojih će se protivnici naoružati kratkim pamćenjima i dugim cijevima. Stoga je i polemički potencijal nesaglediv, jer hladni promatrač sve vrijeme ima nepogrešiv utisak da vodeći razbojnici u bandi optužuju jedni druge za lopovlukViktor Ivančić u Novostima, o glođenju unutar HDZ-a.

Subota (22:30)

Ništa, ništa, i još malo ničega

Sanja Modrić: Teško je slušati HDZ-ovce u kampanji, taj potpuri besmisla, i tako još mjesec dana

Sanja Modrić

Reporteri hrvatskih medija koji izvještavaju o izborima u HDZ-u ovih se dana osjećaju kao sakupljači otpada. Samo se kotrlja i klokoće neprekinuti niz izjava, komentara i promišljanja kojima se, sat za satom, nadskakuju sudionici, rivali i zainteresirani promatrači izbornog procesa u HDZ-u. Govor i jezik političke entropije i misaone praznine zauzeo je cijelu pozornicu. Kako u ovim naklapanjima ni oko čega nazrijeti išta stvarno i išta bitno osim za te koji prevrću prazne riječi gurajući se oko fotelja? – Sanja Modrić u Telegramu.

Subota (09:30)

Maramica sa dva lica

Jurica Pavičić: Petar Škorić – ona vrsta političara zbog kojih građane uhvati populistički bijes

Suočen s realnom prijetnjom da će ostati na gubitničkoj strani, da će možda biti zaobiđen na izbornim listama i u diobi plijena, Škorić je progutao sve istanbule i marakeše, te pjongjangovski podržao velikog vođu. Ako je itko dosad dvojio oko toga kako će izgledati pluralizam u HDZ-u, nakon ovakve “homogenizacije stranke” tih dvojbi valjda nema – piše Jurica Pavičić o “principijelnosti” čelnika splitskog HDZ-a.

Petak (10:30)

U ratu i u kampanji je sve dozvoljeno

Klauški: Kad rat lažima bane na vrata HDZ-a, istina bježi kroz prozor

Međusobna podmetanja, lažne vijesti, poluinformacije, nepotkrijepljene optužbe, tračevi i insinuacije. I laži. Tako izgleda kampanja u HDZ-u. A tko laže, taj i krade, zar ne?… Laž je u politici, a u HDZ-u naročito, uvijek bila relativna pojava prema kojoj se akteri – a često i birači – prilično ležerno odnose. Nije više pitanje tko laže, nego tko to uvjerljivije čini, piše Tomislav Klauški.

Petak (00:30)

Za ideale se ne bore budale

Kregar: Hrabrost i kukavičluk u politici

Teško je razlikovati hrabrost od bahatosti. I jedno i drugo podrazumijeva snažnu usmjerenost na sebe i svoju unutarnju potrebu dokazati se. Razlika je ipak očita. Herojstvo je biti protiv sile i moći, a ne biti važan uz batinu i snagu kojom zapovjedaš. Hrabrost je biti bez sile i moći protiv drugih, protiv moćnih, ili sasvim općenito, protiv sudbine – Josip Kregar, inspiriran Mittom Romneyjem.