Vegetarijanska hrana štetnija za okolinu - Monitor.hr
15.12.2015. (22:43)

Jedem dakle štetim

Vegetarijanska hrana štetnija za okolinu

Konzumiranje “dijetalne” hrane, poput voća i povrća, te raznih verzija vegetarijansko-veganskih su dosta štetnije za okoliš negoli konzumacija mesa, potvrdila je studija napravljena u SAD-u. Salata uzgojena u staklenicima je tri puta gora nego jedenje slanine, tvrde istraživači sa Sveučilišta Carnegie Mellon, koji su analizirali utjecaj kalorija raznih vrsta hrane na energetske troškove, trošenje vode i raznih emisija. “Povrće zahtijeva više resursa po kaloriji nego što ljudi misle. Patlidžan, celer i krastavci izgledaju jednako loše u usporedbi sa svinjetinom ili piletinom”, rekao je Paul Fischbeck s CMU-a. N1, Scientific American


Slične vijesti

12.03. (16:00)

Skup zalogaj

Najskuplje meso na svijetu: govedina Wagyu, kilogram doseže čak 6.500 dolara

@momentsgang

There’s only a few restaurants around the world that serve this!

♬ Babel – Otnicka

Wagyu je japanska pasmina goveda koja proizvodi meso s visokim udjelom omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Kobe govedina, posebna podskupina wagyu-a, nosi najvišu ocjenu A5 za kvalitetu. Ovo ekskluzivno meso poslužuje se samo u odabranim restoranima, što je razumljivo s obzirom na visoku cijenu. Iako izgled ovog mesa iznenađuje mnoge, proizvodi se uz rigorozna pravila, rezultirajući mesom koje se doslovno topi u ustima. (N1)

30.01. (12:00)

Muha na tanjuru, ali ukusna

Kukci umjesto mesa su moguće rješenje za nedostatak poljoprivrednog zemljišta

U Europi gotovo da više nema produktivnog tla i sve se više oslanjamo na uvoz. Tako se neće postići europski zeleni ciljevi, poručuju u novijoj studiji iz centra za istraživanje Green Alliance. Umjesto mesa i mliječnih proizvoda predlažu korištenje alternativnih biljnih proteina, ali i algi, gljiva i kukaca, ali i proteina dobivenih fermenitanjem te proizvodnjom iz stanica. Kada bi potražnja za mesom i mliječnim proizvodima iz stočarstva pala za dvije trećine, 44 posto poljoprivrednog zemljišta u deset europskih zemalja ne bi bilo potrebno za uzgoj stočne hrane i ispašu. Agroklub

27.01. (14:00)

U mojoj glavi - to je i dalje krv

Razotkrivanje misterije crvene tekućine iz odreska: Nije krv, već mioglobin

Mioglobin je protein koji dostavlja kisik mišićima životinja. Kada se meso reže ili izloži zraku, mioglobin poprima crvenu boju. Odrezak koji izgleda “krvavo” zapravo je pečen na nižoj temperaturi, što čini mioglobin svjetlijim. Jeffrey Savell, stručnjak za znanost o mesu, objašnjava da životinje s aktivnijim mišićnim tkivom proizvode više mioglobina, što utječe na boju mesa. Oksidacija uzrokuje crvenu boju koju povezujemo s sirovim mesom, dok svježe meso može biti ljubičaste boje. Unatoč tome, smeđe meso nije opasno za konzumaciju, ali Savell savjetuje brzu pripremu kako bi se sačuvala svježina. Crvena tekućina koja izgleda kao krv rezultat je mješavine mioglobina i vode iz mesa, a ne stvarne krvi. (N1)

18.11.2023. (11:00)

Osvježenje na jelovniku

Proso je odlična zamjena za meso, zahvaljujući bogatstvu ugljikohidrata i bjelančevina

Bezglutenska žitarica koja je nekada bila vrlo raširena sva svoja svojstva duguje prisutnosti brojnih vitamina i mineralnih soli, piše Novi list. Među njegovim prednostima je i to što ne sadrži gluten pa je idealan za celijakiju. Jača zube, nokte i kosu, koristan u situacijama kada je probava teška, dobar za suzbijanje kiselosti želuca, sprječava nastanak žučnih kamenaca, dobar protiv umora, depresije… N1

14.11.2023. (15:00)

Šumsko meso

Ne morate jesti sintetičko meso, ima prirodna alternativa

Žive u svim mogućim šumama, na svim kontinentima, ima ih bar 100.000 vrsta, još ih ni znanost nije sve prebrojala, razlikuju se od kraja do kraja – gljive su bile i ostale važne za ljude, posebno za poljoprivrednike. U prirodi, tu su, blizu, treba samo zaći u šumu. Negdje su jelo, negdje lijek, negdje začin, čak vrlo skup. Uspješno zamjenjuju meso u prehrani. U početku su rasle u šumama gdje im je prirodno stanište, bez ikakvog utjecaja ljudi, nitko ih nije uzgojio. Plemstvo ih je jelo kao specijalitet, a seljačka sirotinja, kad nije imala puno hrane za izbor. Pored oko 300 vrsta jestivih, postoje na tisuće nejestivih (jer su neukusne), a i onih ekstremno otrovnih, poznatih još antičkim narodima. Po narodnom vjerovanju, koje je znanost potvrdila, svaka jestiva gljiva ima svoju otrovnu blizankinju. Jestive gljive sadrže proteine, vlakna, antioksidanse, beta glukan, koji smanjuje rizik od dijabetesa, većinu vitamina B grupe, važnih za imunitet i pravilno funkcioniranje živčanog sustava, bakar i kalij. Neke vrste navodno mogu usporiti napredak Alzheimerove bolesti. Agroklub

11.09.2023. (18:00)

Samo prirodno, prosim

Uskoro se otvara prva ‘mesnica’ s ponudom kobasica i odrezaka uzgojenih u laboratoriju

U Kanadi, zasad. Iza ovog startupa stoji Mitchell Scott, bivši suosnivač američkog brenda biljnog mesa The Very Good Food Company. Zasad planiraju otvoriti svoju mesnicu iduće godine u Vancouveru, a trenutno rade na prototipovima kultiviranih svinjskih kobasica, mesnih okruglica i mariniranih odrezaka.. Scott je rekao da je tvrtka imala pozitivne razgovore s regulatornim tijelima za potencijalno odobrenje njihovih mesnih proizvoda. Za sve dozvole trebat će im oko 12 mjeseci, a planiraju se proširiti i na američko tržište. Green

14.10.2022. (00:00)

Vegetarijanci, pere li vas kriza?

Izgleda poput mesa, miriši poput mesa… Ovaj odrezak izašao je iz 3D printera

Izraelska tvrtka Redefine Meat sklopila je partnerstvo s trgovcem mesom sa sjedištem u Monacu Giraudi Meatsom kako bi osigurala što veći dio europskog tržišnog kolača za svoje odreske od “novog mesa”, isprintane na 3D printerima. Naš je proizvod meso, ima ista svojstva, samo se drugačije proizvodi, tvrdi u razgovoru za Reuters suosnivač i izvršni direktor Eshchar Ben-Shitrit, dodajući da će njihovi proizvodni kapaciteti ove godine premašiti 15 tona dnevno. Kompanija je kročila na europsko tržište u studenome prošle godine, a uz pomoć Giraudi Meatsa, lansirat će svoje proizvode do kraja listopada u francuskim restoranima i mesnicama, a do kraja godine i u Italiji, Grčkoj i Švedskoj. Iduće godine planiraju se proširiti i na desetke drugih zemalja. Tportal

12.09.2022. (21:08)

Proizvodi kojima se najčešće manipulira i obmanjuje potrošače su med, eko-hrana, maslinovo ulje i meso

06.05.2022. (16:00)

Malo vas je, vegetarijanci

Prehrambene navike Hrvata: Meso mora biti na meniju, najviše je piletine, no radije bi janjetinu i suhi špek

Manji broj konzumenata rijetko jede meso pa tako ove proizvode nekoliko puta mjesečno konzumira samo 7,6 posto ispitanih, a da to čine rijetko navodi njih 1,6 posto. Sveukupno gledano, imamo 97,9 posto konzumenata mesa u hrvatskoj populaciji, što je vrlo visoki udio. Od vrsta mesa najčešće se jede piletina koju konzumira 55,1 posto hrvatskih građana, a potom slijedi svinjetina s 31,8 posto udjela. Dosta manje udjele ostvarili su teletina ili govedina (9,7 posto) te osobito puretina (2,6 posto) i janjetina (0,8 posto). Kada je riječ o preferencijama udjeli su podosta drugačiji pa tako 39,3 posto građana navodi kako najviše vole piletinu, a potom kao svoj prvi izbor njih 21,3 posto navodi svinjetinu, 17,1 posto preferira teletinu ili govedinu, a 15,3 posto janjetinu. Mali broj konzumenata mesa svoj je glas dao puretini (4 posto), divljači (1,7 posto) i zečetini (1,3 posto). Tportal

19.02.2022. (07:00)

Ikea lansirala biljno mljeveno meso koje služi kao izvrsna alternativa za omiljena jela