Vuk Vuković o NFT-ima: Nezamislivo je čime se sve trguje, slike kamenja postižu nevjerojatne cijene - Monitor.hr
03.09.2021. (21:30)

Digitalno tržište

Vuk Vuković o NFT-ima: Nezamislivo je čime se sve trguje, slike kamenja postižu nevjerojatne cijene

NFT (non-fungible token) tržište je fascinantno. Bejzbol kartice, Pokemon kartice i slično… ako gledate njihove cijene, one ponekad mogu doći do 100, 200, 500 dolara. Ovo je sada digitalno to, ali se dogodio i jedan moment umjetnosti, digitalnog arta pa se može postići viša cijena, pandan nekom Warholu ili Banksyju. Upravo zbog elementa block chaina i imovinskog bubblea one postižu takve lude cijene. Prvi takav koji je prodan je Nyan cat za 600.000 dolara, pa prvi tvit na Twitteru koji je prodan za nekih 500.000 dolara, kao digitalna umjetnina, dio povijesti – kaže ekonomist Vuk Vuković. N1


Slične vijesti

29.03. (12:00)

Malo drugačija online kupovina

Tokenizacija nekretnina: U budućnosti bi se nekretnine mogle kupovati uz pomoć NFT-ova

Građanima Hrvatske nekretnine su najbolje i najdraže ulaganje, no to je skup “sport”, prilično skup. I često ga plaćamo kreditom. Što ako se dogodi kako na Poslovnom kažu, da nam se u budućnosti smiješi ulaganje u nekretnine s jako malo novca? Točnije, moći ćete biti suvlasnikom određene nekretnine već za 100 eura te shodno tom udjelu imati i određeni prinos?  Ovih dana plasira se takav jedan projekt, konkretno radi se o NFT projektu, dakle riječ je o korištenju blockchain tehnologije i tokenizaciji nekretnine. Sličan koncept već neko vrijeme razmatraju brojne domaće i inozemne kompanije i to po državama u kojima je velika sklonost vlasništvu nad nekretninama. Konkretno govoreći, riječ je o obliku pretvaranja nekretnine u digitalne jedinice, i to se zove tokenizacija nekretnine. To je proces pretvaranja vlasništva nad imovinom u digitalne tokene koji uključuju sva prava i obveze povezane s imovinom.

30.11.2023. (23:00)

NFT-ovima do hrane

Virtualne svinjske polovice: digitalnim tokenima pokušavaju spasiti hrvatsku poljoprivredu

Početkom rujna ove godine javnosti je predstavljena platforma Go Agro, koja bi, ako zaista zaživi, mogla prerasti u svojevrsnu robnu burzu baziranu na blockchain tehnologiji Ideja koja stoji Go Agro platforme jest da svakome omogući da sudjeluje u proizvodnji hrane. S jedne strane imamo potrošače, koji kupnjom tokena financiraju poljoprivrednu proizvodnju, a s druge strane imamo poljoprivrednike, kojima platforma omogućuje da na jednostavan i jeftin način osiguraju financiranje. Svaki token predstavlja dvije polovice svinja težine 100 kilograma. Token se može zamijeniti za svinjske polovice ili paket mesa ili mesnih prerađevina 900 dana nakon kupnje. Druga opcija jest da se tokeni prodaju putem Go Agro platforme, a također i Izdavatelj tokena ih je obvezan otkupiti nakon isteka 900 dana – kaže Kuterovac za Forbes.

15.10.2023. (09:00)

Majmuni koji se dosađuju

NFT – od potrage za većom budalom do kapitulacije

Već u srpnju ove godine svjetski tabloidi su se raspisali o kroničnom pomanjkanju interesa kupaca zbog kojeg se cijena NFT žetona iz kolekcije Bored Ape Yacht Club u vlasništvu Justina Biebera spustila na svega 59.000 dolara. Bilo je dobro dok je trajalo: u relativno kratkom vremenskom periodu NFT se doista prometnuo u statusni simbol, isprovociravši fascinantnu eksploziju cijena kojom su se mnogi doista obogatili preko noći. Danas je to puno teže, ako ne i nemoguće; nestala je kritična masa naivaca gladnih brze zarade koji su onomad generirali snažan rast potražnje. Nada valjda umire zadnja, no ovakav se rasplet mogao naslutiti i puno ranije, još dok je trajala raskalašena zabava u kojoj su se poznate face showbusinessa razmetljivo loptale skupim virtualnim bedževima nikakve uporabne vrijednosti, uvlačeći običan puk u igru koja je otprilike stara kao i sam ljudski rod. Poslovni o aktualnom padu NFT-ova. Na Forumu upozoravaju naivne na prevaru koja kola Instagramom.

21.09.2023. (11:42)

NFT-ovi gotovo potpuno postali bezvrijedni

06.09.2023. (20:00)

Oinkchain

Svinjogojstvo na blockchainu: pokrenut je hrvatski projekt PigNFT

Hrvatske poljoprivredne tvrtke Agroporc, Byondi i Blok Be razvile su digitalnu platformu GoAgro, putem koje će građani moći investirati u nešto što oni vide kao budućnost proizvodnje hrane. Njihova ideja je spojiti poljoprivredu, uzgoj svinja i tehnologiju nezamjenjivih tokena na blockchainu, NFT-a. Ovo je tek jedna od rijetkih primjena NFT-a u stvarnom svijetu koju smo vidjeli do sada – tj. ona gdje digitalni tokeni zaista imaju i doticaj sa stvarnošću, a ne da su samo kolekcionarski (često s vremenom i bezvrijedni) zapisi na blockchainu. Bug

18.08.2023. (17:25)

Kupci NFT-a crtanih majmuna podigli tužbu i tvrde da su nasamareni

31.03.2023. (09:37)

Kuku$ objavio prvi NFT album na domaćoj glazbenoj sceni

04.08.2022. (11:10)

The Lokals: animirani NFT film koji će vas provozati kroz Jugoslaviju 80-ih