Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Gladni kući
Zagreb: Zbog štednje smanjene porcije hrane u vrtićima
Grad Zagreb u veljači je smanjio dotacije vrtićima za 25 posto i sad vrtići smiju potrošiti do 9 kuna po djetetu na dan za hranu, dok je prije iznos bio 11 do 13 kuna, piše Telegram u svom specijalu. Promjenu im je potvrdilo 17 zaposlenika gradskih vrtića koji opisuju da zbog ovog smanjenja djeca dijele peciva, na jednu vrtićku grupu raspoređuje se šest naranči, u ćuftama je 60 posto kruha, a variva su, da bi bila gušća, puna brašna, prvoklasno meso poput janjetine i teletine rijetko je na jelovniku, a petkom više ne ide pohani oslić ili iverak nego riblji štapići niske kvalitete.