Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Znanstveno objašnjenje: Jer je super i jedno i drugo, a super stvari vole druge super stvari!
Zašto nam se spava nakon jela?
Više je teorija, prva glasi da nam je evolucijski ostatak iz vremena kad smo lovili hranu pa smo morali biti budni i usredotočeni pa nakon ulova i hranjenja nastupe umor i pospanost. Druga teorija kaže da tijelo nakon hranjenja šalje krv prema trbuhu kako bi se pokretalo probavu, mozak dobiva manje krvi pa se javlja pospanost, pogotovo kod ljudi koji ne doručkuju. Treća tvrdi da obilna i jela s prerađenim mesom potiču pospanost jer san pomaže u probavi.