Zna li von der Leyen uopće kako je u Hrvatskoj? - Monitor.hr
30.07.2019. (23:30)

Von der lyin'

Zna li von der Leyen uopće kako je u Hrvatskoj?

Kako je moguće Hrvatsku nazvati „uspješnom pričom”, usprkos izuzetno lošem korištenju europskih fondova, indeksu percepcije korupcije znatno lošijem od prosjeka EU, javnom zdravstvu koje grca u dugovima i kojem veledrogerije obustavljaju isporuke lijekova, galopirajućem siromaštvu umirovljenika i neuspješnom suočavanju s prošlošću – pita se Deutsche Welle nakon riječi predsjednice Europske komisije koja je došla u posjetu Hrvatskoj.


Slične vijesti

06.07.2020. (20:00)

Andreju s ljubavlju

Plenković usosio Ursulu von der Leyen zbog pojavljivanja u HDZ-ovu spotu

U petak ujutro iz kabineta premijera Andreja Plenkovića stigla je molba Ursuli von der Leyen da snimi kratku videoporuku u kojoj izgovara HDZ-ov slogan “Sigurna Hrvatska”. Kodeks ponašanja članova Europske komisije propisuje da se predsjednica EK i povjerenici “moraju suzdržati od svih javnih izjava ili istupa u ime političke stranke. Pažljivi GONG ju je cinkao europskoj pravobraniteljici. Piše Tomislav Krasnec za Večernji

05.04.2020. (17:01)

Tekst predsjednice Europske Komisije Ursule von der Leyen “Naša Europa se vraća u igru”

Da, istina je: ovaj nepoznati neprijatelj i kriza neviđenih razmjera i brzine Europu su u početku zatekli donekle nespremnu. Još uvijek osjećamo posljedice tog kasnog početka. No Europa je danas čvrsto na nogama, ujedinjena neizmjernim suosjećanjem. U posljednjih smo nekoliko tjedana svjedočili da se umirovljeni liječnici i medicinske sestre javljaju na dužnost, a milijuni volontera čine sve što je u njihovoj moći da pomognu. Restorani dostavljaju obroke iscrpljenom medicinskom osoblju, modne kuće izrađuju bolničke kute, a proizvođači automobila proizvode respiratore. Ta je solidarnost zarazna – i temelj je naše Unije. Zahvaljujući tom poticaju, prava se Europa vratila u igru: Europa koja surađuje u ostvarenju onoga što nitko od nas ne bi mogao ostvariti sam… Popustili smo proračunska pravila kako bi nacionalna sredstva i sredstva EU-a mogla brzo doći do onih kojima su potrebna. To je institucijama EU-a i državama članicama omogućilo da stave na raspolaganje 2,8 bilijuna eura za borbu protiv krize, što je najveći takav iznos u svijetu… – piše Ursula von der Leyen. Cijeli tekst

14.01.2020. (15:30)

U HNK i NSB-u i nije tako loše...

Ursula von der Leyen nahvalila Hrvatsku i Plenkovića i “skida mu kapu”

“Trebat će nam ta odlučnost, jedinstvo i energija po čemu su Hrvati poznati”, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dodajući da “skida kapu” premijeru Plenkoviću, koji danas u Europskom parlamentu predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a (Tportal). Na njen govor reagirala je bivša premijerka Jadranka Kosor:

 

12.11.2019. (09:30)

Ovih dana Putin dobiva, a da prstom ne mrdne

Von der Leyen: Macron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana

Predsjednik Francuske otvorio je Rusiji vrata zapadnog Balkana nakon što je blokirao pregovore o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Europskoj uniji, izjavila je predsjednica Europske komisije te je pozvala čelnike Unije da odmah počnu pregovore o pristupanju, uz obrazloženje da bi “Rusija i Kina mogle popuniti prazninu ne utvrdi li se Unija u regiji”. Svoje je riječi izrekla, ne slučajno, povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida te je rekla da je Europa mnogo toga tražila od Sjeverne Makedonije i Albanije te da su te zemlje ispunile sve što je od njih traženo. al Jazeera

16.07.2019. (21:30)

Von der Leyen obećala “zeleni ugovor” za EU

Ursula von der Leyen izabrana je za predsjednicu Europske komisije s 383 glasa, 9 više od potrebna, obećala je pokrenuti “zeleni ugovor za Europu”, a konkretni bi ciljevi bili da EU bude ugljično neutralna do 2050., dok bi se općenito zagađenje ugljikom balansiralo zelenim mjerama kao što je sadnja drveća. Što se Brexita tiče ona bi Ujedinjenom Kraljevstvu dopustila odgodu izlaska.

 

16.07.2019. (16:30)

Ćoškaste države

Kolakušić: Njemačkoj 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u euro-parlamentu, Sloveniji i Hrvatskoj – nula!

“Od 130 predstavnika u Europskom parlamentu, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji – nula. Poslovnik Europskog parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu raspoređena temeljem geografske pripadnosti. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke” – rekao je Mislav Kolakušić u govoru pred Euro-parlamentom gdje se odlučuje o Ursuli von der Leyen kao budućoj predsjednici Europske komisije. Nadovezao se Ivan Vilibor Sinčić – “Italija je dobila sedmog predsjednika Europskog parlamenta, mnoge zemlje u centru već su imale veći broj predsjednika, dok je 15 zemalja periferije imalo ravno nula”.

 

03.07.2019. (21:30)

Europska unija je zajednica u kojoj igra 28 država, a u kojoj uvijek pobjeđuje Njemačka

Izbor von der Leyen za predsjednicu Europske komisije: Pobjeda Angele Merkel, udarac Europskom parlamentu

Pola vijeka Njemačka nije imala svog čovjeka na vrhu Europske komisije, Ursula von der Leyen bi trebala postati prva žena na ovoj funkciji, a još je i iz Kršćanske demokratske unije (CDU) kao i Merkel. Fijasko su pak doživjeli Europski parlament i načelo „nositelja izborne liste” za europske izbore jer na kraju u fotelju nije došao nijedan od kandidata koji su zbilja trčali izbornu trku – komentira Deutsche Welle izbor europske premijerke.

03.07.2019. (12:30)

Naša glavna vlada

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen – “najlošija njemačka ministrica”

Ursula von der Leyen kći je poznatog njemačkog političara Ernsta Albrechta koji je tkđ. obnašao visoke funkcije u EU, supruga njemačkog industrijalca Heika von der Leyena, majka sedmero djece, prenosi Novi list. Politico piše da je von der Leyen najlošija njemačka ministrica, kao i da njeno ministarstvo prate optužbe za korupciju. Christine Lagarde šefica je MMF-a, voli Amerikance, a kad je bila francuska ministrica financija proglašena je krivom za nemar zbog isplate 400 milijuna eura prijatelju Nicolasa Sarkozyja, prenosi HRT. Charles Michel novi je predsjednik Vijeća Europe, bavi se politikom od svoje 18., a i otac mu je bio u Europskoj komisiji, dobar je s Macronom, a izabran je na ovo mjesto jer se smatra da je kao belgijski premijer vješt u pronalaženju kompromisa, javlja France 24. Josip Borrell predložen je za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku (ministar vanjskih poslova), ne voli Trumpa, protivi se gradnji zida zbog migranata, Katalonac koji je protiv neovisnosti Katalonije, snažan zagovornik EU i socijalista, javlja Times of Israel.

03.07.2019. (10:30)

Imamo premijerku!

Predsjednica Europske komisije bit će njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen

Von der Leyen štićenica je Angele Merkel, a ako prođe prijedlog da ona postane predsjednica Europske komisije, što vjerojatno hoće jer je riječ o formalnosti, bit će prva žena na toj funkciji, javlja Novi list. Odabrani su i ljudi za preostale visoke funkcije u EU – predsjednik Europskog vijeća postao je belgijski premijer Charles Michel, visoki predstavnik Europske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku postao je Josep Borrell, španjolski ministar vanjskih poslova, dok je francuskinja Christine Lagarde, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, prijedlog za novu čelnu ženu Europske središnje banke.