- Monitor.hr
30.06.2020. (09:36)

Indija zabranila TikTok, WeChat i još 57 drugih kineskih aplikacija (BBC)


Slične vijesti

14.09.2020. (13:00)

Bijeda iza milijunske industrije

Kako je samoubojstvo velike indijske zvijezde pokrenulo potpuno ludilo i razotkrilo mračnu stranu Bollywooda

Samoubojstva 17 glumica i desetak glumaca te nedavno samoubojstvo mlade zvijezde, Sushanata Singha Rajputa, razotkriva nevjerojatne spoznaje o kastinskom sustavu bollywoodskih dinastija koje vladaju industrijom te u samom indijskom društvu. Osim tereta slave, zatvorenosti društva prema raspravi o mentalnim bolestima i siromašnoga podrijetla koje se nije uklapalo, upleli su se i politički interesi. Glumca su optuživali da je u službi napredne političke struje te je trpio žestoke napade zbog osude nacionalizma i ekstremizma, a i poticanja na normalizaciju hindu-muslimanskih odnosa. Priča se zapliće gotovo kao kakav film u kojem je glumio te na kraju platio životom. Telegram

 

 

18.01.2020. (23:30)

Ganges protiv Amazone

Pola milijuna prosvjednika dočekalo Bezosa u Indiji

Oko 500.000 ljudi izašlo je na prosvjede u 300 gradova Indije protiv Amazona čiji je šef Jeff Bezos došao u Delhi i najavio investicije od milijardu dolara. Protiv njega demonstrirali su mali trgovci, koji kažu da u načelu nemaju ništa protiv Amazona i drugih, nego protiv dampinških cijena i drugih nelojalnih metoda.

 

06.10.2019. (15:30)

Indija zabranjuje plastične vrećice

U povodu 150. rođendana Mahatme Gandhija indijska vlada zabranila je plastične vrećice, male plastične boce, šalice i slamke. Indija želi povećati kapacitet obnovljive energije do 2022. godine na 175 gigawata, a kasnije čak na 450 gigawata. Program premijera Narandre Modija Swatch Bharat – Čista Indija kao zaštitni znak već godinama ima naočale Mahatme Gandhija.

07.09.2019. (10:30)

Prometna nesreća na Mjesecu

Indijska sonda na Mjesec nije uspjela

Povijesna indijska misija na Mjesec nije uspjela – sve je teklo glatko do pred samo spuštanje modula Vikram na Mjesec s kojim je kontakt izgubljen na samo 2,1 kilometar od površine na lunarnom južnom polu, nekoliko trenutaka prije nego je modul treba sletjeti. Da je misija Chandrayaan-2 uspjela, Indija bi postala četvrta država koja se spustila na Mjesec. Times of India

29.05.2019. (11:30)

Kapišizam

Jergović: Liberalni kapitalizam i fašizam, idealan spoj za stabilnu vlast

Miljenko Jergović osvrnuo se na izboru u Indiji, gdje je pobijedla stranka Džanata Narendre Modija, hinduskog ekstremista, pokrovitelja pogroma nad muslimanskom manjinom u Gudžaratu 2002. Model Modijevog vladanja Jergović pojednostavlja na dva elementa – ubilačka mržnja prema drugoj vjeri i etniji, te blagodati liberalnog kapitalizma, ulaganje u obrazovanje i u visoke tehnologije. “Kulturno i civilizacijski, svijet je u izvanrednom stanju. Globalno-ekonomski, sve je u najboljem redu. Tržište funkcionira, nitko ni u što ne vjeruje, a ljude se ubija zbog vjere”.

09.04.2019. (16:30)

Što bi rek'o Lennon "All we are saying is give Gandhi a chance"

Apostol nenasilja: Indija cijelu godinu slavi 150. godišnjicu rođenja Mahatme Gandhija

Novi list ima lijepi tekst o Mahatmi Gandhiju povodom 150. godišnjice njegovog rođenja, evo ključnog dijela teksta: “Gandhi je filozofiju nenasilja (snagu vlastitog duha i primjera) pretočio u politiku nenasilja i to je indijsku zajednicu učinilo nepobjedivom. Takvo što, posebice na takav način, nikada nitko prije njega u povijesti čovječanstva nije uspio; pokazao je i dokazao da princip nenasilja može biti djelotvoran, tim više što je u konačnici protiv mržnje koja je uvijek jedan od uzroka i posljedica svake klasne i uopće društvene revolucije”.

28.02.2019. (11:45)

Kad se nuklearni magarci svađaju: Indija gradi 14.000 bunkera na granici s Pakistanom, jučer pakistanska vojska srušila dva indijska borbena aviona, prvi put od njihova rata 1971.

03.02.2019. (10:41)

Studiranje u Americi

Indija prosvjeduje zbog svojih studenata uhićenih u SAD-u

Indija je uložila diplomatski prosvjed SAD-u zbog 129 pritvorenih indijskih studenata koji su bili upisani na lažno američko sveučilište. Radi se o nepostojećem ‘Sveučilištu Farmington’ koje su 2015. izmislili agenti imigracijskih i carinskih službi da razotkriju imigracijske prijevare. Agenti su napravili lažnu web-stranicu i Facebook profil sveučilišta s ciljem da uhvate one koji ulaze u SAD sa studentskim vizama, a namjeravaju ostati u zemlji. Američke vlasti tvrde da su studenti znali da se radi o ilegalnoj ustanovi, a Indijci kažu da su studenti mogli biti prevareni i traže konzularni pristup svojim uhićenim građanima. BBC