Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Vrlo zdrave kante za smeće
Amerikanci dnevno bacaju 150.000 tona hrane, najviše voće i povrće
Amerikanci bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, i to najviše voće i povrće – 39 posto svih bačenih namirnica, nakon kojih slijede mliječni proizvodi (17 posto), meso (14 posto) i žitarice (12 posto). Ova bačena hrana uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta, tisuće milijardi litara vode su upotrijebljene za njezin uzgoj te čini 30 posto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac. Među najrjeđe odbacivanom hranom su čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici. Ovdje sažetak izvještaja s infografikom. Chicago Sun Times



