Ante Tomić: Kolinda je u SAD-u napokon mogla biti ono što i jest - Monitor.hr
29.09.2019. (13:00)

Al je uvijek tema za bezbrojne kolumne

Ante Tomić: Kolinda je u SAD-u napokon mogla biti ono što i jest

Ja ne bih rekao da je posjet predsjednice u New Yorku bio sasvim promašen. Ako hrvatska država i narod možda nisu bogzna što dobili, za samu predsjednicu, Kolindu Grabar-Kitarović osobno, bilo je to zacijelo jedno krasno, ljekovito, oslobađajuće iskustvo. Hodati opušteno njujorškim ulicama, probijati se kroz gomile nepoznatih ljudi kojima si savršeno nevažna, bez straha da će te netko prepoznati ili da ćeš zbog nečega ispasti smiješna, za predsjednicu je značio povratak njezinu izvornom biću. Ona je napokon mogla biti svoja, bez laži i pretvaranja. Ono što ona zapravo jest. Nitko i ništa. Tako nešto vrijedi svakog potrošenog novčića – piše Ante Tomić za Jutarnji.


Slične vijesti

Danas (11:30)

Kaže se - osmi!

Ante Tomić: Kaže li se august ili kolovoz – koji rječnik hrvatskog jezika koriste zastupnici Domovinskog pokreta?

Većina našega svijeta, a osobito oni nacionalno svjesniji poput Karoline Vidović Krišto ili Miljenka Crnjca, oni koji vlastito domoljublje stavljaju visoko iznad tuđih ljubavi za hrvatsku grudu, nemaju zaista bogzna kakve kulturne potrebe. Koliko Hrvati čitaju, slušaju muziku, posjećuju kazališta i galerije, njima bi bilo dovoljno podijeliti goblene i betonske kipove iz Peveca, čitati im liriku iz srednjoškolskih spomenara, zasvirati na tamburicama i… ništa, to im je dostaAnte Tomić u Slobodnoj.

Nedjelja (13:00)

Kolo, sijelo, prelo

Tomić: Japanci su otkazali Olimpijadu, a mi želimo spasiti igru u kojoj brkati mesari gađaju metalni obruč

U ovome trenutku mnogo je zanimljivije kako nastaviti poštovati naše ljetne vojničke tradicije, a ostati zdrav? Kako slaviti Alku i Oluju, zavjetno hodati do Sinja, poljubiti sliku čudotvorne Gospe, pljeskati Ljubi Ćesiću Rojsu, zviždati Zoranu Milanoviću, prenoćiti na policiji zbog izvikivanja starog hrvatskog pozdrava za dom spremni i sve drugo što običaj od nas traži, a da ne uhvatimo koronavirus? Jer, to je neizbježno. U gomili koja se u kratko vremena okupi u dva gradića na sat vožnje udaljenosti u Dalmatinskoj zagori nesumnjivo bi bio velik broj zaraženih. Koliko god pazili, posjetitelje to ne bi mimoišlo. Komentira Ante Tomić za Jutarnji list

25.07. (01:30)

Nemir u štalama uoči preseljenja

Tomić: Neće njemački mljekarski gigant tek tako ugasiti proizvodnju u Osijeku

Naš je reporter zabilježio prekjučer u jednoj štali u Čepinu razgovor koji su o zatvaranju osječke mljekare vodile Đurđa i Liza, dvije domaće šarene simentalke, vrijedne i odgovorne, majke brojne teladi, rekordne muzare nagrađivane na mnogim izložbama goveda. ‘Vidiš ti, moja Liza, šta nama Švabe rade’ rekla je Đurđa, njuškom nezadovoljno gurajući stočno krmivo u jaslama. ‘Ni poslije toliko godina oni ne mogu oprostiti kako smo ih nakantali na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Gase proizvodnju u nas i sele je, kažu, u Srbiju, našim tradicionalnim neprijateljima, kao da nas namjerno hoće poniziti’. ‘O, neće im to samo tako proći’, odgovorila joj je Liza, starija i iskusnija krava, upućenija u međunarodne odnose, piše Ante Tomić.

19.07. (16:30)

Rant dana

Tomić: Ima nešto utješno u teorijama zavjere; Kad nas svi napuste, Bill Gates i dalje se zanima za nas

U parareligijskom sustavu vjerovanja u teoriju zavjere Bill Gates, istina, još nije Bog, ali nastoji Mu biti nalik, lukavstvom steći osobine koje samo Bogu pripadaju. Jednom kad nas sve ili, bolje rečeno, sve lakovjerne čipira injekcijama, osnivač Microsofta bit će svemoćan i sveprisutan. Nigdje mu se nećemo moći sakriti. Vidjet će u svakom trenutku gdje smo i što radimo i nemilosrdno će nas šibati budemo li nevaljali. Strepit ćemo od kazne kao što pobožni dječaci premiru da ih ne ubije grom dok masturbiraju. Komentira Ante Tomić za Jutarnji list

15.07. (21:30)

Društveni potres

Tomić: Prosvjedi u Srbiji ne mogu donijeti ništa dobroga, treba se uvijek uznemiriti kad se nasilje pojavi

Kad jednom počneš razbijati sistem, bacati kamenje na prozore i mlatiti se s policijom po parkovima, teško je prestati s time. Nasilje podigne mulj s dna i sve zamuti, ne znaš što je dolje, a što gore. Što je ispravno, a što krivo. Vrijednosti su poremećene. Propalice dođu ugledni građani, a ugledni propalice. U dimu od suzavca ne razlikuješ prijatelja od neprijatelja, piše Ante Tomić.

12.07. (10:00)

Jutro poslije

Ante Tomić: Korona je novo oružje u starim ratovima Hrvatske i Srbije

Svadbeni pandemoniji s pumpajućim ritmom kontrabasa i pijanim i raščupanim strinama koje raširenih ruku njišu bujnim dekolteima čine se kao neka davna, zauvijek izgubljena sreća. Ima ih, istina, koji se i danas osmjele slaviti u uskom obiteljskom krugu, podijeliti zadovoljstvo ulaska u bračnu luku sa samo petsto do hiljadu najbližih rođaka, ali to rijetko kada završi dobro. Nesretnici završe na zarazom odjelu još prije nego što se otrijezne, leže na respiratoru s mašnicom i ružicom na reveru i guraju medicinskim sestrama novac u kute misleći da su pjevačice… – piše Ante Tomić za Jutarnji.

09.07. (12:30)

Stranka koja nije znala ni kako ni čime pobijediti

Ante Tomić: U SDP-u trljaju ruke – kad najesen HDZ-u krenu štrajkovi i demonstracije…

“Ma, ljudi, znate šta, bolje da smo mi izgubili”, rekao je naposljetku vjerojatno Rajko Ostojić. “Kad najesen krene najgora kriza, ekonomija se sruši, a proračun ispari, kad ne bude ni za plaće ni za penzije, krenu štrajkovi i demonstracije, sto puta će nam biti bolje u oporbi.”

“Fala bogu”, složio se Zlatko Komadina, pokazujući na ekranu Andreja Plenkovića kako nasmiješeno nazdravlja Goranu Jandrokoviću. “Oni nemaju pojma šta ih je snašlo” – Ante Tomić u Slobodnoj.

04.07. (23:00)

Sve je lako kad si mlad

Tomić: I mi smo jednom bili mladi, ali ovo danas, moj gospodine…

Što na velikoj, što na maloj nuždi, mudrijaši su takve grdne milijune namlatili da zapravo i ne čudi da nema zahoda kod HNK. Zahod kod HNK, na ovu skupoću, ne bi stajao manje od Pelješkog mosta. I na to jedino smijete biti ljuti ako rano ujutro, prolazeći pokraj Kazališta, namirišete mokraću iz grmlja. Ljutite se na sebe, krotke klajnbirgerske bedake koji ne vide dalje od vlastitog nosa. Vi ste krivi jer ste to trpjeli kao magarci, jer ste puštali da vas pljačkaju i opetovano glasali za lopove. Mladi koji se tu okupljaju sasvim su nedužni. Vjerujte, oni su još ispali dobri kakav ste vi ološ. Za Jutarnji list piše Ante Tomić

28.06. (18:00)

Uvod u Dylana

Najbolje albume Boba Dylana biraju Ante Tomić, Dragaš i Brlek

Tri poznavatelja opusa velikog kantautora, Aleksandar Dragaš, Ante Tomić i Tomislav Brlek, nakon izlaska sjajnog albuma Rough And Rowdy Ways, biraju 10 najboljih albuma Boba Dylana. Najbolji je Tomić, naravno: Uglavnom, sve do jeseni 1997. on mi nije mnogo značio. I onda – tras! “Time Out of Mind” na prvi me dodir zarazio. Idućih nekoliko godina nezasitno sam slušao Dylana, prvo redom, štreberski, a onda napreskok, brsteći sad ovdje, sad ondje, sakupljao sam bootlege, putovao na koncerte, čitao knjige Greila Marcusa. Nakon svega mislim da bih mogao reći da iz Boba Dylana imam žuti pojas. Za “Rough and Rowdy Ways” kažu da je desetljećima unatrag najbolje izdanje Boba Dylana, zaboravljajući da su jednaku stvar napisali koliko jučer. Neumjereni me je ushit učinio opreznijim, a i vama bih to savjetovao. Prije nego što se naglavačke bacite u pohvale, uzmite samo sat i pol da poslušate, na primjer, “Blonde On Blonde”. Meni je to najdraži od tri velika albuma objavljena između proljeća 1965. i ljeta 1966. Jutarnji

28.06. (09:00)

Neka virusa, bitno je da je naš.

Ante Tomić: Kako je koronavirus odjednom postao blag i bezazlen i nije više nikakva opasnost za građane

Nacionalni stožer zbog toga je u četvrtak čvrsto zatvorio naše granice prema istočnim susjedima da bi spriječio širenje tri opasne mutacije koronavirusa. Na jednoj je kroz mikroskop opaženo da oni maleni roščići na površini idu u grupama od tri, kao da koronavirus podiže tri prsta. To je takozvana pravoslavna mutacija, zovu je još i Aleksandar. Druge dvije su muslimanske mutacije, dolaze iz Bosne, lagano su zelenkaste, a zovu se Mujo i Haso. Sve je to naša medicinska znanost do detalja objasnila. Struka je u ovome, kao i inače, imala zadnju riječ. Valja se čuvati bosanskih i srpskih koronavirusa, pravoslavnih i muslimanskih mutacija, ali ako ćapate neki naš, slabiji, od biskupa, župnika, časne sestre ili Andreja Plenkovića, sve je u redu, nemate se čega bojati – piše epidemiolog Ante Tomić za Jutarnji.