Basara: Izborna aporija - Monitor.hr
03.09. (18:30)

Milo vaše

Basara: Izborna aporija

Svetislav Basara osvrće se na reakcije iz Srbije na pad Mila Đukanovića (iliti, na petljanje u tuđe poslove): Nije tirjanin mio koje vjere bio, ako je naše vjere, onda je „mudri državnik“ dostojan blagouvlačenija vo dupe, ali ako je tirjanin – u datom slučaju Đukanović – druge (lažne) nacionalnosti, pride i ateista, pa još ako je 570 km daleko, e onda dole s njim.


Slične vijesti

10.09. (08:25)

Kao dosad, minus korupcija (valjda)

Nova vlada Crne Gore: Ostaju zastava i grb, nastavljaju prema EU

Nova crnogorska vladajuća koalicija dogovorila je da će ostati posvećena članstvu Crne Gore u NATO savezu i europskim integracijama te depolitizaciji ključnih institucija zbog beskompromisne borbe s organiziranim kriminalom i korupcijom. Grb, zastava i himna Crne Gore neće se mijenjati, a povlačenje priznanja Kosova neće se ni razmatrati. Nema revanšizma prema bivšoj vlasti. Nova.rs

04.09. (01:33)

Stavovi su mu okej, možda da još malčice na frizuri poradi

Dritan Abazović: S oporbom nas povezuju samo rušenje Đukanovića i borba protiv korupcije

Srušili smo režim Mila Đukanovića, koji je bio nedodirljiv 30 godina. Lukašenko s Balkana je pao – kaže Dritan Abazović, predsjednik URA i lider koalicije Crno na Bijelo, za Deutsche Welle. Mi se Đukanoviću nećemo prikloniti. Nećemo se prikloniti ni prosrpskoj opciji nego ćemo tražiti partnerstva po onim osnovama na kojima smo ih propisali prije izbora… naša je politika proeuropski orijentirana, građanska i s ciljem da se europske vrijednosti potpuno inkorporiraju u naše društvo.

01.09. (13:30)

Mijenjaju naziv u Srpska Gora

Andrej Nikolaidis: Mi smo gotovi, Crna Gora više ne postoji

Dosad smo imali kleptokratsku meku diktaturu koja je mila majka u odnosu na ovo – komentira Andrej Nikolaidis rezultate izbora u Crnoj Gori. Čovjek koji je kičma i glava te crkveno-Vučićeve koalicije je Miodrag Daka Davidović. To je čovjek koji ima nemala iskustva u demokratizaciji i europeizaciji: bio je Karadžićev ratni ministar u SAO Hercegovina. Generalno – ovo što se sada događa vodi k apsolutnom obustavljanju svih kretanja prema Europskoj uniji i direktno ka okretanju Srbiji i Rusiji.

01.09. (10:17)

Uzeo novce, može samo bježat'

Đukanović ima dvije opcije – egzil ili razdor društva

Ako predstavnicima vlasti, unatoč monopolskom posjedovanju svih državnih resursa, legalnih i ilegalnih sredstava uvjeravanja, ovaj put nije pošlo za rukom prikupiti znatno više od trećine glasova, onda je evidentno da se “model Milo” potrošio – analizira Deutsche Welle poraz Mila Đukanovića na izborima u Crnoj Gori. On se odavno politikom bavi samo da bi zaštitio sebe, svoj klan i svoj ogroman imetak, da bi imao imunitet zbog grešne prošlosti – od svoje ratne uloge devedesetih do imena u dosjeima zapadnih tužiteljstava nadležnih za šverc u velikom stilu. On će prije ili kasnije morati birati između egzila u nekoj zemlji koja voli novac isluženih autokrata ili daljeg stvaranja razdora u Crnoj Gori.

31.05. (14:00)

Predizborni juriš

Vurušić: Vučić u Crnoj Gori sprovodi scenarij iz 90-ih da bi nadoknadio gubitak Kosova

Crna Gora postala je središnje mjesto izborne kampanje Aleksandra Vučića, njegova meta i možda posljednji bezumni juriš na vjetrenjače koje se odavno vrte u suprotnom smjeru. Izbori su za manje od mjesec dana, 21. lipnja, a provučićevski mediji i politički trabanti su u anticrnogorskoj ekstazi, kao déjà vu 90-ih, briše se teška patina s izlizanih tekstova o položaju Srba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, samo s crnogorskim prijetećim predznakom. Kampanja protiv Crne Gore orkestrirana je i projektirana u zajedničkoj operaciji Vučića, Dodika, vrha SPC-a i prosrpsko-proruskih stranaka u samoj Crnoj Gori, uz potiho sufliranje Moskve. Vučić je potpuno opsjednut Crnom Gorom i nije umio smisliti ništa originalnije od usporedbe današnje Crne Gore s ustaškom NDH – piše Vlado Vurušić za Jutarnji.

16.05. (13:00)

Korona je mrtva, živio novi virus

Nikolaidis: Nikšić, balvani, patrijarh – povijest se ponavlja

Ponavlja li se istorija prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa ili svaki put kao tragedija ili svaki put kao farsa ili po nekom drugom redoslijedu – mi, žrtve istorije, dogovorićemo se… ili nećemo. Ali da se ponavlja – ponavlja se. I prošli put tenzije su najavili i podigli Vučićevi mediji – i ovog puta sve je počelo nakon kratke, ali intenzivne medijske kampanje, koja je podrazumijevala specijalnu, iako bajatu emisiju na Radio-televiziji Srbije i feljton o “rasrbljavanju Crne Gore” u Politici… – piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

09.02. (21:30)

Ista priča

Obrana svetinja kletvama, mržnjom i Ratkom Mladićem

U Beogradu zbog crnogorskog novog zakona o vjerskim zajednicama studentske udruge petkom organiziraju prosvjedne skupove koji završavaju molitvenim procesijama, a na kojima sudjeluju i javne osobe, kao što je član hip hop banda Beogradski sindikat Feđa Dimović. Srbija se u posljednjih mjesec i pol dana brzinom munje vratila zlatnom Miloševićevom dobu i pokušajima reprize ‘događanja naroda’, opisuje Tomislav Marković za Al Jazeeru.

21.01. (13:30)

Mafijska gora

Crna Gora: Škaljarski i kavački klan ratuju šest godina, u sukobima ubili više od 30 ljudi

Večernji piše o dva crnogorska klana, škaljarskom i kavačkom, nakon što su u nedjelju u Ateni u restoranu smaknuti Igor Dedović i Stevan Stamatović, navodni mafijaši. Cijela priča počela je 2014. kada se dotad jedinstven kriminalni klan iz Kotora, koji je pod sobom imao trgovinu drogom u Crnoj Gori i Srbiji, raspao na dva dijela. Okidač za sukob se dogodio kad je Goran Radoman, pripadnik dijela klana iz Kavača, zbog nekog prometnog prekršaja završio u pritvoru na Kubi, da bi iz njegova stana u Valenciji ukrali 200 kilograma kokaina. Na čelo kavačkog klana zasjeo je tada Slobodan Kašćelan, dok je vođenje škaljarskog klana preuzeo Jovica Vukotić. Inače, mnogi Škaljari, među kojima je bio i Dedović, koristili su autentične hrvatske dokumente s krivotvorenim podacima.

19.01. (10:30)

Dva oka u glavi

Mitropolit Mihailo: Cilj je srušiti Crnu Goru i predati je u krilo Srbiji

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je za Z1 da sve što se danas događa u Crnoj Gori nema nikakve veze sa spornim zakonom o vjeroispovijesti, već da je namjera da se sruši vlast u Crnoj Gori i država preda u “krilo Srbiji i SPC-u”. Smatra da se to radi jer se ni “Srbija ni SPC nikada nisu pomirili sa tim da je Crna Gora postala nezavisna država”.

16.01. (23:30)

Mourinhova obrana

Andrej Nikolaidis: Jezivu vlast u Crnoj Gori održava još gora, nacionalistička opozicija

Nikolaidis je neveseo čovjek, barem u svojim kolumnama, ali u intervjuu Forum.tm-u iznio je gotovo duhoviti opis stanja u Crnoj Gori: “Amfilohiju i Srbiji u ovoj utakmici protiv Crne Gore najviše nedostaje jedan igrač – Radovan Karadžić. Budući da Mandić nije ni izbliza tako ubojit napadač kakav je Karadžić, poslije početne inicijative odlučili su se na defanzivnu varijantu. Poput Mourinha: parkirali su autobus pred svoj gol. Problem je samo što već gube jedan prema nula: Zakon je, kao što znate, donešen”. Čini se da opet sve svodi na nekretnine – “ukupno zemljište koje za svoje smatra Amfilohijeva Mitropolija vrijedi oko milijardu eura”.