Branimir Pofuk: Milijuni umiru od malarije ili gladi! Zašto nema panike? - Monitor.hr
18.03. (22:30)

Globalne manipulacije

Branimir Pofuk: Milijuni umiru od malarije ili gladi! Zašto nema panike?

Samo kada je kapital ugrožen porastu dionice solidarnosti… ova pandemija dobra je prilika da zastanemo, pogledamo i promislimo kako se svjetski kapital ponaša u kriznim vremenima i kako se mi ponašamo birajući, pod utjecajem globalnih manipulacija, zbog koje ćemo bolesti i kojih smrti paničarati, a na koje ćemo ostati ravnodušni, piše Branimir Pofuk.


Slične vijesti

Prekjučer (09:30)

Djetinjstvo je samo jedno

Pofuk: Malo tko može razumjeti Anju iz kolone 1995. kao Katarina iz kolone 1991.

“Posljednjih dana svi govore o Oluji, baš svi. Bez obzira na to koliko o tome doista znaju, jesu li proživjeli te ratne strahote ili su ih tek promatrali, bez obzira na to iz kojeg su kuta ili iz koje su je pripadnosti doživjeli.” Tako je svoj govor u Saboru počela Anja Šimpraga. Kninjanka Katarina Požar svoj je zapis na Facebooku počela na sličan način: “Došlo je ono vrijeme u godini kada moj grad puni naslovnice portala ne samo u Lijepoj Našoj već i u susjedstvu, a da nitko od njih taj grad uopće ne poznaje” – osvrće se Branimir Pofuk na žene koje su kao djevojčice proživjele sličnu stvar.

02.08. (10:00)

Pofuk: Gaženje Đilasa zbog intervjua u našem listu jasno najavljuje i kako će Vučić obilježiti Oluju

Ali zbog svega toga, predstavnicima i predvodnicima Srba u Hrvatskoj, kako političkim tako i duhovnim, želim ovog ljeta dovoljno mudrosti, samostalnosti i snage za još jednu silno važnu odluku: da ne idu kao statisti i kulise na još jedno Vučićevo ritualno nacionalno samosažaljevanje, začinjeno proklinjanjem svih nas, Hrvata i drukčije mislećih Srba, koji smo za urlajuće glasove s kula njegova režima oduvijek i zauvijek “najcrnji srpski dušmani”. Bio bi to veliki doprinos našem međusobnom povjerenju i prijateljstvu. Piše Branimir Pofuk za Večernji list

21.07. (11:30)

Crna točka

Pofuk: Oko Aje Sofije prolijevalo se previše krvi da bi to mjesto bilo sveto

Sjajan tekst Branimira Pofuku o Erdoganoj odluci da od Aje Sofije opet napravi džamiju (sad je muzej): Najveće kršćanske crkve, i zapadna, a još više istočna, i danas ga slave kao svog velikog sveca i dobročinitelja, ne uviđajući pored svih tih Konstantinovih darova ono što su pritom izgubile. Jer nisu kraljevi i carevi, od Konstantina nadalje, Kristu Kralju i Pantokratoru (Svevladaru) podizali velebne hramove kako bi vlastiti značaj i moć ponizno umanjili i prostrli pred oltarom služenja čovjeku nego da bi, upravo suprotno, kao zemaljski božji pomazanici svom vladarskom ruhu dali božanski sjaj i svom žezlu božansku moć.

30.06. (22:30)

Anarhimir

Pofuk: Sistem je namješten protiv potrošača, građana i birača

Iako je demokršćanin i piše za Večernji, Branimir Pofuk objavio je punkerski, gotovo anarhistički tekst, nadahnut HDZ-ovim predizbornim spotom ‘Hrvatska je sigurna’ (i kupovinom gaća): Slušam loš tekst na nivou pučkoškolskog sastavka, gledam premijera Plenkovića kako glumi dok mu iza leđa statira cijela Vlada i stranački vrh, usred neke čudne scenografije koja mutno podsjeća na nekakav stadion pretvoren u logor. I pitam se koga to oni uvjeravaju, sami sebe ili nas, da znaju, hoće i mogu.

23.06. (14:30)

Srednji Branimir

Pofuk: Što god činili lijevi, jedan srednji prst s desnice može učiniti više za pozitivnu preobrazbu zemlje

Zastupam stav da se tom podignutom srednjem prstu ex-predsjedničine desnice ne gleda u nokat, sasvim prikladno poruci lakiran u crveno. Jer, što god činili lijevi, ništa ne može toliko pridonijeti pozitivnoj preobrazbi Hrvatske kao jedna gesta, u ovom slučaju uzdignuti srednji prst bivše predsjednice upućen “patrijarhalizmu”, koja dolazi upravo s one strane koja je u protekla tri desetljeća gurala zemlju unatrag, zakopavala je u jalovi agresivni nacionalizam i primitivni arhaični konzervativizamBranimir Pofuk u Večernjem.

02.06. (14:30)

Humanizam ili distanca

Pofuk: Bečki filharmoničari održat će najbizarniji koncert u povijesti

Za nekoliko će dana u bečkom Musikvereinu Daniel Barenboim ponovno izvesti jedan povijesni koncert kao solist i dirigent uz slavne Bečke filharmoničare. Samo će stotinu ljudi biti pripušteno u Zlatnu dvoranu. Svi će morati imati maske. Sjedit će tamo kao duhovi iz nekoga normalnog vremena… Sve to skupa nije normalno jer nije logično. Ako je vani kuga, onda nema ni koncerata, ni utakmica, ni putovanja, ni ljetovanja. A ako nije, onda je nastavak života u neprestanom oprezu koji se demonstrira kao strah od fizičkog približavanja svakom drugom ljudskom biću gori, pogubniji i opasniji od bolesti same – humanistički progovara Branimir Pofuk.

25.05. (01:30)

Neki su mrtvi mrtviji od drugih

Pofuk: Svibanjske bi komemoracije trebale biti posvećene svim satrtim životima i sudbinama

I ove se godine nastavio zloćudni krug selektivnog samooplakivanja – piše Pofuk o porukama koje su ovih dana slali sarajevski nadbiskup i predsjednik HBK gdje se žali samo za Hrvatima, po mogućnosti katolicima. Kada bi katoličke zadušnice i molitve bile takve da pobuđuju sućut za sve žrtve, bio bi to najučinkovitiji pritisak na pobjednike i gubitnike svih ratova da iskreno preispitaju i pokajnički priznaju u prvom redu vlastitu krivnju. No kao što jedan zločin ne opravdava i ne iskupljuje drugi, tako i jedno selektivno pamćenje i komemoriranje ne opravdava drugo.

19.05. (13:30)

Nekultura

Pofuk: Koalicija Bandića i HDZ-a u Zagrebu opet se sastavila – preko leđa kulture

Zastupnici HDZ-a svojim su glasovima stavili izvan snage onaj isti Zaključak za koji su digli ruke 19. ožujka i tako Gradu Zagrebu dali mogućnost da u idućem razdoblju nedefiniranog trajanja kulturi ne da ništa. Prije dva mjeseca zagrebački HDZ je, naime, glasao protiv Bandića i za Zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad kulturnim subjektima, nezavisnim i institucionalnim nositeljima kulture. Novo glasanje, nova priča – povukli svoje glasove i podržali Bandića da ne plati ništa, piše Branimir Pofuk za Večernji.

05.05. (15:30)

Hrvatsko karantensko kazalište

Ipak se nastupa: Zagrebački operni pjevači na Zrinjevcu, splitski balet na obali

Operni prvaci HNK na Zrinjevcu su sinoć počeli s nizom kratkih koncerata za Zagrepčane – kaže Pofuk da je ovo bila “lijepa simbolična gesta, ali i nekoliko trenutaka pravog umjetničkog uživanja uz dvoje vrhunskih opernih umjetnika”. Zakazano je još 4 koncerta – ovdje raspored.

U Splitu – baletni ansambl HNK napravio 14-minutnu predstavu ‘Labuđe jezero’ Čajkovskog uz more – moderno, ironično, lepršavo.

 

01.05. (20:31)

Zarazna glazba

Zašto je Markus Buehler pretvorio bodlje koronavirusa u glazbu

Znanstvenik Markus Buehler uz pomoć tehnologije kreirao je glazbu od bodlji na tijelu koronavirusa i nazvao to – virusni kontrapunkt. Po njemu nam glazba može dati uvid u te nevidljive strukture bolje i točnije nego i najsnažniji mikroskopi. Vježbanje uha i duha na poljima glazbenog kontrapunkta čini nas sposobnijima opažati i shvaćati veliku simfoniju života i svijeta koji nam sve više nalikuje besmislenoj buci, piše Branimir Pofuk.