'CODA' i kosovska 'Košnica' pobjednici Sundancea - Monitor.hr
04.02.2021. (18:30)

Na listi za gledanje...

‘CODA’ i kosovska ‘Košnica’ pobjednici Sundancea

‘CODA’, film redateljiceSiân Heder o mladoj djevojci u sukobu sa svojim gluhim roditeljima i bratom dok se pokušava baviti pjevanjem trijumfirao je na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu – prvi je koji je osvojio tri glavne nagrade – Veliku nagradu žirija, nagradu publike, nagradu za najbolju režiju te posebnu nagradu žirija za ansambl. Kosovski film ‘Košnica’ – o emancipiranoj udovici – dobila je nagradu za najbolji film i najbolju režiju međunarodnog igranog programa te nagradu publike, piše Jurica Pavičić.


Slične vijesti

16.12.2018. (08:33)

Nemoguća ljubav u nemogućim vremenima

‘Hladni rat’ pobjednik Europskih filmskih nagrada

Poljska romantična drama Hladni rat Pawela Pawlikowskog osvojila je pet nagrada, uključujući onu za najbolji film i najboljeg redatelja, na 31. dodjeli Europskih filmskih nagrada (prije pet godine njegov film ‘Ida’ tkđ. osvojio pet EMA). Joanna Kulig osvojila je nagrada za najbolju glumicu za taj isti film, Marcello Fonte dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu Dogman, The Death of Stalin za najbolju komediju, a španjolska glumica Carmen Maura za životno djelo. Variety

20.06.2017. (12:25)

Igor Bezinović osvojio je nagradu za najboljeg redatelja za ‘Kratki izlet’, a film je osvojio i nagradu žirija mladih kritičara na filmskom festivalu Andreja Tarkovskog u ruskom Ivanovu

20.06.2017. (12:16)

‘Kratki izlet’ dobio dvije nagrade na festivalu Andreja Tarkovskog

Igor Bezinović osvojio je nagradu za najboljeg redatelja za film ‘Kratki izlet’, a film je osvojio i nagradu žirija mladih kritičara na 11. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Andreja Tarkovskog Zerkalo, koji se održao u ruskom Ivanovu od 13. do 18. lipnja.

U konkurenciji programa igranih filmova prikazano je ukupno deset naslova iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Izraela, Indije, Francuske, Rusije, Bugarske i Hrvatske, po izboru ruskog filmskog kritičara Andreja Plahova. nagradu za najboljeg redatelja.

Predsjednik žirija bio je meksički redatelj Amat Escalante (dobitnik nagrade za najboljeg radatelja u Cannesu 2013. i Srebrnog lava u Veneciji 2016.), a ostali članovi bili su mađarski redatelj Janos Szasz (dobitnik Europske filmske nagrade 1994.), ruska glumica Elena Koreneva, kazahstanska redateljica Žana Isabaeva i izraelska glumica Hadas Yaron (dobitnica nagrade za najbolju glumicu u Veneciji 2012.).

Festival Andreja Tarkovskog Zerkalo festival je autorskog filma, a kao posebni gosti festivala ili članovi žirija na njemu su u proteklim izdanjima sudjelovali redatelji Nuri Bilge Ceylan, Andrej Zvjagintsev, Sergej Loznica, Carlos Reygadas, Aleksandr Sokurov i mnogi drugi. Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala priznanje je uručeno Eduardu Artemjevu, autoru glazbe filmova ‘Solaris’, ‘Zrcalo’ i ‘Stalker’.

‘Kratki izlet’ je premijeru imao na 46. međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a hrvatsku premijeru imat će u Areni na 64. Pulskom filmskom festivalu. Film je nastao u produkciji Studija Pangolin, distribuira ga Bonobostudio, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.