Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Sve je fino kad se dobro skuha
Čovjek koji jede roadkill
Vice ima zanimljivu priču starijeg datuma o čovjeku koji se hrani isključivo životinjama koje nađe mrtve uz cestu, tzv. roadkill. On se zove Arthur Boyt i živi u engleskom gradu Bodmin Moor. Dosad je probao gotovo sve, na ledu čuva smrznutog ježa, vranu, guštere, sovu i mačku spremne za kuhanje, a najčešće jede jazavce i lasice. Počeo ih je jesti jer se bavi taksidermijom, no kaže da sam nikada nije ubio životinju samo kako bi je pojeo, radije jede one koje pronađe već mrtve. Tu je video priča o njemu, imajte na umu da snimka sadrži prizore koje bi neke mogli uznemiriti, poput rezanja mesa i skidanja kože.