David Attenborough: Svi bi u dvorištu trebali ostaviti žlicu šećera, tako ćete pomoći pčelama - Monitor.hr
19.07.2021. (20:00)

David Attenborough: Svi bi u dvorištu trebali ostaviti žlicu šećera, tako ćete pomoći pčelama

Britanski prirodoslovac David Attenborough savjetuje da svatko u svome dvorištu ostavi žlicu šećera kako bi se pčele mogle hraniti i dobiti dovoljno energije da se vrate do košnice. Naime, one često znaju biti preumorne da bi se vratile u košnicu. Trećinu hrane koju jedemo oprašile su pčele i on su zaslužne za hranjenje 90% svjetske populacije. “Kada bi pčele nestale s planeta, ljudima bi ostalo samo četiri godine života”, rekao je jednom prilikom Attenborough. N1 / Mirror


Slične vijesti

22.04. (13:38)

David Attenborough dobiva UN-ovu najistaknutiju nagradu za zaštitu okoliša

23.01. (17:00)

O biljkama - izbliza

BBC-ev Green Planet: Naš svijet iz nevjerojatne perspektive biljaka

Biljke žive tajne, gotovo nevidljive živote. Ali one su agresivne, kompetitivne i dramatične poput životinja – između vječne borbe za život ili smrt, suočene su s borbom za hranu i svjetlo, sudjeluju u žestokim obračunima za teritorij i očajnički pokušavaju razmnožiti i raspršiti svoje mlade. Među prvima koristeći novu tehnologiju snimanja filmova i najnoviju znanost, ‘The Green Planet’ otkriva ovaj čudesan i prekrasan svijet biljaka, a možete ga gledati od 23. siječnja (danas) u 18 sati na kanalu BBC Earth. Tportal

26.09.2020. (14:30)

Sad smo spašeni!

David Attenborough aktivirao se na Instagramu, odmah napravio rekord

Televizijski voditelj i prirodoslovac David Attenborough otvorio je u četvrtak profil na Instagramu, rekavši kako se odlučio koristiti tom društvenom mrežom da bi pomogao “svijetu u nevolji”. Kontinenti gore, ledenjaci se otapaju, koraljni grebeni umiru, ribe nestaju iz naših oceana. Ta lista ide dalje – rekao je i poslao umirujuću poruku – znamo što treba učiniti u vezi s time. Idućih tjedana objavljivat ću poruke kako bih objasnio koji su problemi i kako ih možemo riješiti. Attenborough je usput postavio rekord za najkraće vrijeme u kojem je došao do milijuna followera na Instagramu – trebalo mu je 4 sata i 44 minuta, prije njega rekord je držala Jennifer Aniston s 5 i 16 minuta.

View this post on Instagram

David Attenborough has spent a lifetime travelling, exploring the wild places of our planet and documenting the living world in all its variety and wonder. He’s also witnessed the damaged caused. Saving our planet is now a communications challenge. We know what to do, we just need the will. That’s why we want to share this message on Instagram. Because there is hope and together, we can inspire change. Social media isn’t David’s usual habitat so while he’s recorded messages solely for Instagram, like the one in this post, we're helping to run this account. In case you’re wondering, ‘we’ are Jonnie and Colin and we worked with David on A Life On Our Planet. So, as well as sharing the messages he’s recorded especially for this account we’ll also post some exclusive clips and behind the scenes content. Stay tuned.

A post shared by A Life On Our Planet (@davidattenborough) on

16.01.2020. (16:00)

Sir David Attenborough: Došao je trenutak krize klime… dok ovo govorim jugoistok Australije gori. Zašto? Jer temperature na Zemlji rastu

22.04.2019. (15:30)

Čuvajmo ju

Danas je Dan planeta Zemlje

Ujedinjeni narodi su 2009. proglasili 22. travnja ‘Međunarodnim danom majke Zemlje’, no počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su diljem SAD-a održani ‘nacionalni skupovi o okolišu’ tj. prvi masovni prosvjedi za zaštitu okoliša.

25.01.2019. (15:30)

Ritam promjena izvan kontrole

Sir David Attenborough: Uništavamo prirodu, a s njom i sebe

“Jedina promjena za koju zna moderni čovjek jest da se mijenjamo vrlo, vrlo brzo. Lako je ignorirati dokaze i nastaviti po starom, vjerovati u zlu kob… Moramo se prestati optuživati i poduzeti nešto konkretno. Ako ništa ne poduzmemo, na horizontu su propast naše civilizacije i nestanak većeg dijela vrsta. Mi smo dio cjelovitog ekosistema. Ključna sastavnica ljudskog života jest zdrava planeta. Mi uništavamo prirodu, a s njom i sebe” – upozorava dokumentarist Sir David Attenborough (92) kojeg s pravom smatraju britanskim nacionalnim blagom.

17.11.2016. (22:55)

Nitko nije impresivnije govorio "amazing!"

Aplikacija dana: 1.000 scena iz dokumentaraca Davida Attenborougha

Sir David Attenborough sinonim je za vrhunske dokumentarce o prirodi, čiji je narator bio cijelih 60 godina, i uz čiji smo glas pogledali neke od najfascinantnijih scena divljine. BBC je izdvojio pet njegovih ponajboljih trenutaka (ovdje), a na Google Play i Appleove trgovine može se besplatno skinuti Attenboroughovu aplikaciju Story of Like preko koje se može pogledati još 1.000 scena iz dokumentaraca fascinantnog čovjeka.