Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Tražimo li puno ako želimo sigurnu i zdravu hranu?
Dječje kašice – fijasko prehrambene industrije
Već je poznata priča o dvostrukim standardima proizvodnje prehrambenih proizvoda u razvijenim i manje razvijenim dijelovima Europe, no ono što zabrinjava je što proizvođači isto čine i sa dječjom hranom. Nedavno su u hrani za djecu otkrivene opasne kemikalije, prvenstveno arsen. Više od polovice proizvedene dječje hrane na bazi riže sadrži nedozvoljenu količinu anorganskog arsena. Bilten komentira slučaj.