Državno oglašavanje – milijuni iz proračuna i državnih tvrtki slijevaju se u birane medije - Monitor.hr
30.12.2021. (08:00)

Obostrani interes

Državno oglašavanje – milijuni iz proračuna i državnih tvrtki slijevaju se u birane medije

GONG je istražio kojim medijima i kolike iznose ministarstva i državne tvrtke plaćaju u promidžbene svrhe: Iz proračuna je od 2017. godine do polovice ove godine na račun Nova TV sjelo je 18,2 milijuna kuna, RTL televizije 15,3 milijuna kuna, Večernjeg lista 10,5 milijuna kuna, a na račun Hanza medije 10,1 milijuna kuna. No riječ je o tek djelu uplata na račun medija, dok je stvarni iznos uplata koje medijima stižu iz javnih tvrtki i tvrtki koje kontrolira država netransparentan i ti podaci se nigdje ne objavljuju.


Slične vijesti

19.04. (13:00)

Otvori oči

“Gospodari plina” – kako se zarobljava danas plinom i kapitalom

Ovaj film Silvane Menđušić u profesionalnoj produkciji GONGa na YouTubeu nezasluženo zanemaren (svega 3,945 pregleda), a stvar je aktualna inače, pogotovo ovih dana. Kronologija je to propadanja hrvatskih strateških kompanija, od mađarske koruptivne kontrole nad Inom u režiji bivšeg HDZ-ovog premijera Ive Sanadera koji je je zbog toga osuđen, pa sve do preuzimanja Petrokemije od strane Gazpromovog lokalnog partnera u mandatu Andreja Plenkovića. Pratimo stasanje novih plinskih gospodara, kompanije PPD Pavla Vujnovca, ekskluzivnog partnera moćnog Gazproma koja se širi u druge gospodarske sektore. Kako je od državnog gubitaša Petrokemija u samo godinu dana postala profitabilna i kako im je sve vlast pogodovala?

Usput, evo i pismeni uradak GONGa za svaku pohvalu – Energetski sektor u Hrvatskoj i Srbiji uhvaćen u interesnim mrežama. Dobar smjer istraživanja, možda nekome otvori oči.

06.07.2020. (22:00)

Andreju s ljubavlju

Plenković usosio Ursulu von der Leyen zbog pojavljivanja u HDZ-ovu spotu

U petak ujutro iz kabineta premijera Andreja Plenkovića stigla je molba Ursuli von der Leyen da snimi kratku videoporuku u kojoj izgovara HDZ-ov slogan “Sigurna Hrvatska”. Kodeks ponašanja članova Europske komisije propisuje da se predsjednica EK i povjerenici “moraju suzdržati od svih javnih izjava ili istupa u ime političke stranke. Pažljivi GONG ju je cinkao europskoj pravobraniteljici. Piše Tomislav Krasnec za Večernji

26.05.2019. (18:00)

Na biralištu u veleposlanstvu RH u Beogradu dva sata se čeka u redu

17.04.2019. (13:00)

Gong pokrenuo stranicu za prijavu nepravilnosti na izborima za Europski parlament – prijava.gong.hr

07.04.2017. (16:57)

GONG slavi 20 godina, zanimljiv program 13. travnja u SC-u

07.04.2017. (16:46)

GONG slavi 20 godina, program 13. travnja u SC-u

Povodom 20. obljetnice svoga djelovanja GONG-a, u četvrtak 13. travnja 2017. u Studentskom centru u Zagrebu održat će se regionalna konferencija „U potrazi za Građankom/Građaninom vremeplov aktivističkih i umjetničkih praksi“ i večernji kulturni program.

Konferenciju će nakon pozdravnih govora Suzane Jašić i Nenada Zakošeka u ime GONG-a otvoriti interaktivni performans “Never Again. Never. Again?” bosanske umjetnice Elme Selman.

Navečer, u 19h slijedi otvorenje izložbe „Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi od kasnih 80-ih“ u organizaciji udruge KURZIV i kustosice Martine Kontošić. Izložba će biti otvorena od 13. do 22. travnja. Uz fragmente dokumentacije različitih aktivističkih borbi, na izložbi će biti predstavljeni umjetnički radovi Nike Autor, Igora Grubića, Adele Jušić, Siniše Labrovića, Vladimira Miladinovića, Albina Muje, Miroslava Stojanovića, dokumentacija radova Sanje Iveković te film Nataše Nelević i grupe umjetnica. Postojećim radovima u predvorju kina SC bit će pridružene tri nove produkcije, odabrane kroz natječaj Zaklade Solidarna i udruga KURZIV, Domino i GONG-a – radovi Ivane Armanini “Zidovi”, Jasne Žmak “Ja sam budućnost” i performans “Never again. Never. Again?” Elme Selman koji će nakon izvedbe postati fizičkim dijelom izložbe.

U 20h u polukružnoj dvorani Teatra&TD slijedi izvedba monodrame „Postdiplomsko obrazovanje“ Vilima Matule i Siniše Labrovića u režiji Borne Armaninija uz glazbu Igora Pavlice,a u 21h počinje Glazbena aktivistička slušaonica Ilka Čulića koja će prerasti u party, tulum, žurku i dernek.

15.09.2016. (16:42)

Izvještaj o praćenju medija u kolovozu 2016. [pdf]

11.09.2016. (16:55)

Loš primjer

Predsjedničino kršenje propisa: Fotografirala birački listić

GONG je na svojoj Facebook stranici objavio priopćenje u kojem je kritizirao predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović zbog fotografiranja izbornog listića na glasačkom mjestu.”Kršenjem propisa, Predsjednica RH ozbiljno ugrožava integritet izbornog procesa i takvo ponašanje ne bi smjelo postati primjer drugima. Nevjerojatno je da predsjednica ne zna koje su posljedice fotografiranja glasačkog lisitića. Ne vjerujemo da netko radi pritisak na predsjednicu kako bi kasnije dokazala za koga je glasala, ali takvi dokazi inače se koriste kao podloga za kupovinu glasova'”, kazao je Dragan Zelić iz GONG-a za N1. N1, Slobodna