Fižulić: Plenković nije u stanju transformirati HDZ, stranku koja ga dubinski ne voli - Monitor.hr
29.05. (18:30)

Marijanin poučak

Fižulić: Plenković nije u stanju transformirati HDZ, stranku koja ga dubinski ne voli

Svako pomicanje HDZ-a prema centru podrazumijeva i gubitak dijela birača kojima su nacionalizam i klerikalizam jedini bitni sastojci političkog aktivizma. Neuspjeli dogovor s Marijanom Petir pokazuje zašto Andrej Plenković ne može “transformirati HDZ”. Ako i tom transformiranom HDZ-u trebaju birači Marijane Petir onda te transformacije neće ni biti – analizira Goranko Fižulić za Telegram.Slične vijesti

07.09. (16:30)

Ivica Rusović

Fižulić: Nakon dvije i pol godine u Agrokoru je sve – ostalo isto

Prije velikog finala u kojem će sadašnji ili neki budući većinski vlasnici pokušati prodati sve sastavnice Fortenova grupe bit će još iscijeđeni dobavljači i brojčano reducirani zaposlenici. To je jedini mogući rezultat procesa u kojemu je sve bilo podređeno interesima roll-up kreditora i zbog i za njih angažirane savjetničke bulumente. Za sve njih Agrokor je bio samo bogomdana financijska poluga s ograničenim rokom trajanja – piše Goranko Fižulić o sukobu većinskih vlasnika i dobavljača Agrokora.

22.08. (16:30)

Vjerodostojni fašizmu

Fižulić: Mađarević i Kuščević logični su za društvo u kojem se napreduje zbog mržnje prema različitima i ljubavi prema NDH

Elizabeta Mađarević i Lovro Kuščević samo su logični rezultat društvene atmosfere stvarane u protekla tri desetljeća. Oni su praktički do jučer bili uvjereni kako njihova politička i ideološka uvjerenja, stvarna ili glumljena, garantiraju karijerni uspjeh, društvenu promociju i odgovarajući materijalni status – osvrće se Goranko Fižulić na zaista bizarne slučajeve diplomatkinje i političara.

13.07. (08:30)

Nije da se ne smije, samo se ne smije saznati

Fižulić: Kuščević se “pomaga”, što mu nitko iz HDZ-a nije prigovorio

Nitko Lovru Kuščevića ne optužuje da je nešto “ukra od drugog čovika”, samo ga svi uglas napadaju, osim njegovog šefa Andreja Plenkovića, da se “pomaga”. A za takav grijeh bogobojazni gospodin Kuščević ne mora se ni ispovjediti svom lokalnom župniku niti strepiti od eliminiranja iz političkog i javnog života. Samo previdom i pogreškom autora pojam “pomaga se” nije upisan na Bašćanskoj ploči – osvrće se Goranko Fižulić u Telegramu na slučaj Kuščević.

05.03. (10:59)

Fabris Peruško u veljači potpisao važan ugovor za Agrokor koji nije spomenuo u službenom izvješću Vladi – Knightheadovi fondovi udio u roll-up kreditu povećali s 68 posto na 85 posto

02.01. (10:30)

Fižulić: Zašto su najveći roll-up kreditori Agrokora naprasno počeli bježati?

Goranko Fižulić u desetom nastavku svojih nagađanja i predviđanja o Agrokoru za Telegram piše: “Na kraju će sve završiti onako kako je to zamislio Antonio Alvarez III još u ožujku 2017. Perjanice Agrokora bit će prodane globalnim tvrtkama, a Konzum prepušten lokalnoj poslovnoj zajednici za dijeljenje i komadanje. Budući da Alvarez u svoj plan nije bio uključio nepostojeću grupu Borg i Thomasa Wagnera, plan je dvije godine kasnije i za Agrokor 250 milijuna eura skuplje realizirao AlixPartners.”

27.12.2018. (09:30)

A kamate rastu mjesečno

Goranko Fižulić (9): Dobar posao u maloj zemlji širokogrudnih i dobrohotnih ljudi

U devetom nastavku istraživačkog feljtona, Fižulić piše o starim i novim kreditorima koji su se obogatili na Agrokoru: “Svakog desetog dana u mjesecu PIK marža uvećava se za daljnjih 0,5 % godišnje te će 10. kolovoza 2019. iznositi 7,5 % godišnje… Znači u slučaju nemogućnosti otplate kredita gotovo sva imovina Agrokora pripast će roll-up kreditorima. Opreza radi bilo bi mudro uvijek znati tko su ti kreditori. Zna li gospodin Fabris Peruško kome je trenutno Agrokor dužan? Jer ako zna, zašto nije objavio listu svih transakcija između prvotnih, javnosti poznatih kreditora, i novih kreditora?” Telegram

20.12.2018. (20:30)

Planetarno poznati

Fižulić: Agrokorove savjetnike iz Portorika potjerali, u Ukrajini ih tuže

Goranko Fižulić u svom osmom tekstu o Agrokoru piše o iskazu kojeg je Alaistar Beveridge iz AlixPartnersa, glavnog savjetnika za restrukturiranje Agrokora, dao USKOK-u. U Litvi je AlixPartners bio u funkciji stečajnog upravitelja lokalne banke SNORAS koja je na kraju završila u likvidaciji. U Portoriku je njegov savjetnički ugovor s proizvođačem i distributerom električne energije naprasno raskinut početkom veljače prošle godine. U Ukrajini ih tuži Igor Kolomoisky, jedan od najbogatijih oligarha.

05.12.2018. (20:30)

Fižulić: Održivost novog Agrokora je upitna, imamo istu priču kao u ožujku 2017. samo su drugi vlasnici

Ruski Sberbank, najveći dioničar Agrokora, počeo je primati ponude za prodaju svog udjela u Agrokoru. Goranko Fižulić: “Bez refinanciranja roll-upa Agrokor nema budućnost. Roll-up kredit je neodrživ. Bez njegovog refinanciranja kamata svaki mjesec raste za 0,5 posto… Neki američki fondovi su ponudili, ne samo Sberbanku, nego i nekim drugim imateljima obveznica, 30 centi za jedan euro.”

03.12.2018. (07:30)

Informacije milijune eura vrijedne

Fižulić (5): Agrokoru uopće nije trebao problematični roll-up kredit od milijardu eura. Zašto ga je onda uzeo?

Goranko Fizulić nastavlja objavljivati svoje iščitavanje krize u Agrokoru i priču o tome kako se lešinarski fond omastio pritom. Radi se o pretpostavkama utemeljenim na dostupnim informacijama i Fižulić iz njih zaključuje što se, zašto se i kako se stvarno moglo odigrati. Kada Ramljak 11. svibnja 2017. javno kaže da Agrokoru treba kredit od 200 do 220 milijuna eura, obveznice se prodaju po 34 centa za euro. Privremeno vjerovničko vijeće 8. lipnja iste godine daje suglasnost na milijardu i šezdeset milijuna eura vrijedan roll-up kredit, a cijena obveznica na taj dan iznosi 27 centi za euro… U svakom slučaju nakon ta dva javna istupa došlo je do daljnjeg drastičnog pada cijene obveznica i one u drugoj polovici lipnja 2017. imaju povijesnu najnižu cijenu od 10,3 centi za euro… Ovo je peti nastavak priče, linkovi na prethodne dijelove se nalaze u tekstu.