Fižulić: Plenković nije u stanju transformirati HDZ, stranku koja ga dubinski ne voli - Monitor.hr
29.05. (18:30)

Marijanin poučak

Fižulić: Plenković nije u stanju transformirati HDZ, stranku koja ga dubinski ne voli

Svako pomicanje HDZ-a prema centru podrazumijeva i gubitak dijela birača kojima su nacionalizam i klerikalizam jedini bitni sastojci političkog aktivizma. Neuspjeli dogovor s Marijanom Petir pokazuje zašto Andrej Plenković ne može “transformirati HDZ”. Ako i tom transformiranom HDZ-u trebaju birači Marijane Petir onda te transformacije neće ni biti – analizira Goranko Fižulić za Telegram.Slične vijesti

Subota (08:30)

Nije da se ne smije, samo se ne smije saznati

Fižulić: Kuščević se “pomaga”, što mu nitko iz HDZ-a nije prigovorio

Nitko Lovru Kuščevića ne optužuje da je nešto “ukra od drugog čovika”, samo ga svi uglas napadaju, osim njegovog šefa Andreja Plenkovića, da se “pomaga”. A za takav grijeh bogobojazni gospodin Kuščević ne mora se ni ispovjediti svom lokalnom župniku niti strepiti od eliminiranja iz političkog i javnog života. Samo previdom i pogreškom autora pojam “pomaga se” nije upisan na Bašćanskoj ploči – osvrće se Goranko Fižulić u Telegramu na slučaj Kuščević.

05.03. (10:59)

Fabris Peruško u veljači potpisao važan ugovor za Agrokor koji nije spomenuo u službenom izvješću Vladi – Knightheadovi fondovi udio u roll-up kreditu povećali s 68 posto na 85 posto

02.01. (10:30)

Fižulić: Zašto su najveći roll-up kreditori Agrokora naprasno počeli bježati?

Goranko Fižulić u desetom nastavku svojih nagađanja i predviđanja o Agrokoru za Telegram piše: “Na kraju će sve završiti onako kako je to zamislio Antonio Alvarez III još u ožujku 2017. Perjanice Agrokora bit će prodane globalnim tvrtkama, a Konzum prepušten lokalnoj poslovnoj zajednici za dijeljenje i komadanje. Budući da Alvarez u svoj plan nije bio uključio nepostojeću grupu Borg i Thomasa Wagnera, plan je dvije godine kasnije i za Agrokor 250 milijuna eura skuplje realizirao AlixPartners.”

27.12.2018. (09:30)

A kamate rastu mjesečno

Goranko Fižulić (9): Dobar posao u maloj zemlji širokogrudnih i dobrohotnih ljudi

U devetom nastavku istraživačkog feljtona, Fižulić piše o starim i novim kreditorima koji su se obogatili na Agrokoru: “Svakog desetog dana u mjesecu PIK marža uvećava se za daljnjih 0,5 % godišnje te će 10. kolovoza 2019. iznositi 7,5 % godišnje… Znači u slučaju nemogućnosti otplate kredita gotovo sva imovina Agrokora pripast će roll-up kreditorima. Opreza radi bilo bi mudro uvijek znati tko su ti kreditori. Zna li gospodin Fabris Peruško kome je trenutno Agrokor dužan? Jer ako zna, zašto nije objavio listu svih transakcija između prvotnih, javnosti poznatih kreditora, i novih kreditora?” Telegram

20.12.2018. (20:30)

Planetarno poznati

Fižulić: Agrokorove savjetnike iz Portorika potjerali, u Ukrajini ih tuže

Goranko Fižulić u svom osmom tekstu o Agrokoru piše o iskazu kojeg je Alaistar Beveridge iz AlixPartnersa, glavnog savjetnika za restrukturiranje Agrokora, dao USKOK-u. U Litvi je AlixPartners bio u funkciji stečajnog upravitelja lokalne banke SNORAS koja je na kraju završila u likvidaciji. U Portoriku je njegov savjetnički ugovor s proizvođačem i distributerom električne energije naprasno raskinut početkom veljače prošle godine. U Ukrajini ih tuži Igor Kolomoisky, jedan od najbogatijih oligarha.

05.12.2018. (20:30)

Fižulić: Održivost novog Agrokora je upitna, imamo istu priču kao u ožujku 2017. samo su drugi vlasnici

Ruski Sberbank, najveći dioničar Agrokora, počeo je primati ponude za prodaju svog udjela u Agrokoru. Goranko Fižulić: “Bez refinanciranja roll-upa Agrokor nema budućnost. Roll-up kredit je neodrživ. Bez njegovog refinanciranja kamata svaki mjesec raste za 0,5 posto… Neki američki fondovi su ponudili, ne samo Sberbanku, nego i nekim drugim imateljima obveznica, 30 centi za jedan euro.”

03.12.2018. (07:30)

Informacije milijune eura vrijedne

Fižulić (5): Agrokoru uopće nije trebao problematični roll-up kredit od milijardu eura. Zašto ga je onda uzeo?

Goranko Fizulić nastavlja objavljivati svoje iščitavanje krize u Agrokoru i priču o tome kako se lešinarski fond omastio pritom. Radi se o pretpostavkama utemeljenim na dostupnim informacijama i Fižulić iz njih zaključuje što se, zašto se i kako se stvarno moglo odigrati. Kada Ramljak 11. svibnja 2017. javno kaže da Agrokoru treba kredit od 200 do 220 milijuna eura, obveznice se prodaju po 34 centa za euro. Privremeno vjerovničko vijeće 8. lipnja iste godine daje suglasnost na milijardu i šezdeset milijuna eura vrijedan roll-up kredit, a cijena obveznica na taj dan iznosi 27 centi za euro… U svakom slučaju nakon ta dva javna istupa došlo je do daljnjeg drastičnog pada cijene obveznica i one u drugoj polovici lipnja 2017. imaju povijesnu najnižu cijenu od 10,3 centi za euro… Ovo je peti nastavak priče, linkovi na prethodne dijelove se nalaze u tekstu.

01.12.2018. (10:30)

Kljucanje zlatne koke

Fižulić: Kako je Knighthead Agrokoru uvalio kredit od milijardu eura

Kamata i naknade za taj kredit permanentno se uvećavaju, te su u ovoj godini dosegle 100 milijuna eura, a u narednoj, ukoliko ne dođe do refinanciranja kredita, taj iznos će se udvostručiti i dovesti u pitanje opstojnost Agrokora… A Agrokoru tako veliki kredit jednostavno nije trebao. – piše Goranko Fižulić u četvrtom nastavku o američkom lešinarskom fondu (evo ih prvi, drugi, treći).

28.11.2018. (08:30)

Fižulić: Kako su dečki iz lešinarskih fondova uvjerili Maricu Vidaković da progura roll-up

Nastavak krimi priče broj 3: Te večeri 11. travnja 2017. ni gospođa Vidaković nije imala sluha za sve finese Wagnerova prijedloga, ali je shvatila da američko-engleska ekipa nudi pare koje Ramljak i ostali ne mogu uzeti bez njenog pristanka. To je bilo više nego dovoljno za početak jednog divnog i na srednji rok ograničenoga prijateljstva – piše Goranko Fižulić za Telegram.
Usput, svježi video o roll-up kreditu na N1.