Grobenski: Kruha, igara i radova - Monitor.hr
31.07. (11:00)

O ljudima, mostovima i kružnim tokovima

Grobenski: Kruha, igara i radova

Hrvatska je, inače, ovoga tjedna nakon više od tri stotine godina ponovno teritorijalno spojena čemu smo svjedočili velebnim spajanjem Pelješkog mosta, a što je zapravo bio sam izgovor za još jedan velebni skup HDZ-a i demonstraciju neprikosnovene hegemonije desnice u ‘rvata. Taj je događaj s pravom bio maestralno popraćen u medijima jer živimo u zemlji koja je toliko zapuštena i opustošena da su građevinski radovi vijest, a ne nešto što nas se zapravo ne tiče i što se događa dok obavljamo dnevne aktivnosti i pomalo smo nervozni jer smo zapeli u privremenoj regulaciji prometa koja je slabo do nikako regulirana, možda malo pretjerana izjava za Pelješki most, no o sezoni kiselih krastavaca i nekim drugim, lokalnijim radovima koje je uzeo za usporedbu zanimljivo piše glazbenik Ivan Grobenski, koji kruh zarađuje novinarstvom, za Glas Podravine.


Slične vijesti

Subota (17:00)

Sunce možda prži, ali sezonski uskoro počinje jesen...

Glup piše, pametan pamti: Tri točke dnevnog reda

Prva točka dnevnog reda: korona u medijima – Hrvatska je u crvenom. Ostale zemlje koje su dosad bile ili rigoroznije od Hrvatske ili se potpuno otvorile trenutno imaju otprilike iste mjere i istu ili goru epidemiološku situaciju kao i Hrvatska. Drugim riječima, ministar zdravstva Vili Beroš ili ne raspolaže podacima koji su svima dostupni na Google-u i stranicama www.edcd.europa.eu ili laže i treba ga konačno maknuti s naših malih i velikih ekrana.

Druga točka dnevnog reda: početak školske godine – Fuchs ministar najavio je veliku relaksaciju epidemioloških mjera za ovu školsku godinu, ali i veliku reformu školstva prema kojoj bi djeca u školi trebala boraviti cijeli dan i ostale slične grandiozne ideje koje se ili neće provesti ili će se provesti katastrofalno.

Treća točka dnevnog reda tiče se cirkusa u lokalnoj županijskoj skupštini, no i dalje jednako cinično piše Ivan Grobenski u svojoj kolumni za Glas Podravine.

04.09. (10:00)

Kontrola bijesa devet mjeseci nakon potresa

Interaktivna kolumna: Mi smo svi njegov narod

Na mjestu ove kolumne trebala je biti jedna sasvim druga kolumna, no s obzirom da bi objava lascivnog originala vjerojatno završila tužbom čitavog državnog vrha, a ja bih vjerojatno ostao bez posla i morao paziti da mi u zatvoru ne ispadne sapun, prilažem prerađenu, političku korektnu verziju. Potpisnik ovih redova odlučio se za krajnje neprimjereni divljački pristup koji doliči barbarima koje zovemo Vlast, no kako u uljudnom politički korektnom zapadnjačkom svijetu nema mjesta za divljaštvo, biranje riječi ću u maniri križaljke bez krivih odgovora ovaj puta prepustiti puku i zato se zavalite, uzmite penkalo i dajte si oduška. Ispunite i vi ovu interaktivnu kolumnu koju donosi Ivan Grobenski za Glas Podravine.

29.08. (10:00)

Kada skepticizam pređe u cinizam

Glupa i naporna jesen stiže, dunjo moja

Premijer je u pravu i moramo se s njim složiti jer je točno da možemo misliti i kazati bilošto i da to nimalo ne mora imati veze s istinom i stvarnim stanjem stvari. Ako balans zdravstvene zaštite znači koloplet afera ministra Beroša, bolnice u kojima nema struje i u kojima s plafona padaju štakori, a ljudi ne mogu doći na red za rutinske preglede dok osoblje partija u podrumima; ako balans naših ekonomskih i financijskih interesa znači graditi kapelicu u Betlehemu dok uoči početka nove školske godine po Zagrebu padaju žbuka i cigle, a u Baniji više nema niti škole niti djece; ako je mentalitet hrvatskog čovjeka biti mutav i biti kuš i ako su pretpostavke za gospodarski oporavak i rast ljubiti evropsku guzicu kao neki, najpristojnije rečeno, bankomat iz onog vica ‘kako se kaže bankomat na mađarskom?’ (serekeš, op.a.), onda je Plenković pogodio. Glup piše, pametan pamti, prvi nakon ljetne stanke, za Glas Podravine.

24.07. (18:30)

O vječnom sjaju nepobjedivih marketinških umova

Grobenski: Nogom u tur turizma

Hrvatska živi od turizma, a mi samo živimo u Hrvatskoj. U ova kužna vremena, to otprilike znači da svi moramo biti kuš i čuvati sezonu, a onda, ako imamo malo sreće jer smo se kozmičkim zakonom nevjerojatnosti rodili u nekom priobalnom ili otočkom području, život možemo posvetiti tome da iznajmljujemo svoje adaptirane nekretnine i uživamo u plodovima vlastitog nerada tih nekoliko financijski održivih ljetnih mjeseci. Mi koji nismo te nevjerojatne kozmičke sreće rođeni smo u panonskom blatu i ostaje nam samo da budemo kuš i da sezonu čuvamo za druge. Naš se kontinentalni podravski panonski blatni turizam bori sam sa sobom, ne zna što je i zašto je i jedino mu je uspjelo okrenuti se nekoj navodnoj prošlosti za koju ima malo pokrića. Glazbenik i odnedavni kolumnist Ivan Grobenski kritizira marketinške ideje lokalne Turističke zajednice za Glas Podravine.

10.07. (09:00)

Glup piše, pametan pamti

Grobenski: Nezbrinuti i zabrinuti

Vlada zbog koje ste u ovih pet stotina pedeset i pet dana bili nezbrinuti, nesigurni u budućnost i egzistenciju, samoizolirani, pametni, odgovorni i zakinuti za osnovnu zdravstvenu skrb, sasvim vam je jasno rekla da je cijepljenje najsigurniji i jedini način da ovu pandemiju privedemo kraju jer cijepivo je ispitano, odobreno, sigurno i osigurano u dovoljnim količinama, no ipak nije obavezno, nitko vam ništa ne nameće pa čak i kada vam uvjetuje slobodu, odluka je isključivo na vama i samo na vama i vi već tjednima razbijate glavu pokušavajući shvatiti zašto cjepivo jednostavno nije obavezno ako je to najlakši, najbrži i najsigurniji način da ovu pandemiju privedemo kraju, zašto jednostavno ne cijepe sve što hoda pa da završimo s tim, a onda vam, u vašoj dokoličarskoj razbibrizi i općoj ravnodušnosti prema bliskoj apokaliptičnoj budućnosti sine da je stvar sasvim jasna, da vam je bila pred nosom ili u nosu baš kao i virus, kaže u jednoj kolosalnoj rečenici, očito inspiriran Krležom kao i u prošloj kolumni, Ivan Grobenski za Glas Podravine.

04.07. (20:00)

Glup piše, pametan pamti

Grobenski: Svima je dosadno

U našoj mittelevropi je vruće i mi se rashlađujemo dok strojevi neumorno rade ili kako je jednom rekao naš otac Krleža, ‘Evropa danas ne zna šta znade i pojma nema šta hoće. Evropa je danas rafinirano bezglava, s jedne strane pametna kao maska protiv otrovnih plinova (ili korone, op. a.), s druge slijepa kao staromodna lumbarda, a istodobno izazovna kao nekakav velegradski izlog, pun raznovrsnog i skupocijenog besmisla. Strojevi evropski rade i stvaraju dvadeset i četiri sata na dan, i danas kad je evropska materijalna kultura veća nego ikad prije, kada Evropa znade više nego što je ikad ranije znala, danas se intelektualna elita Evrope dosađuje’. Krleža je, to već i vrapci na grani znaju, uvijek u pravu pa čak i kada si mi to ne želimo priznati. Ivan Grobenski o valu dosade koji vlada Hrvatskom za Glas Podravine.

06.06. (13:30)

Sedam mršavih i sedam debelih krava

Glup piše, pametan pamti: Imena su mrska

Premijer Andrej Plenković ovoga je tjedna napao novinare nakon što se unervozio zbog pobjede Tomaševića na lokalnim izborima i kolosalnog gubitka HDZ-a kojeg su iz stranke neuspješno pokušali prikazati kao nedvojbenu veliku pobjedu. Naime, premijer Andrija Plenković obrušio se na novinare najprije zato što su, barem kako Plonković tvrdi, namjerno krivo izgovarali ime HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Vinka Filipovića. Damir Filipović je, naime, pretrpio težak poraz već u prvom krugu jer je nepoznat, nekompetentan, nekarizmatičan i općenito na sve strane loš kandidat. Nije kriv Danijel Filipovski, nego ZHD i premijer Antun Plemković koji ga je u kandidaturu gurnuo, e da bi sad to pokušao opravdati tobožnjom urotom novinarskih svetih krava, piše Ivan Grobenski za Glas Podravine.

24.06.2020. (19:30)

Nalazite se u lijepom vrtu, u hladu, uz hladno piće...

Ivan Grobenski – preporuka za popodnevnu meditaciju

Kantautor Ivan Grobenski, poznat i kao gitarist Moskau, snimio je soundtrack za kratkometražni film “Odijelo” Martine Lončar. Kao izvor inspiracije navodi Rya Coodera i Afriku, a na momente se osjete i utjecaji indijske rage. Sve skupa je lijepo posloženo i vrlo meditativno. I Might Be Wrong