Hrvatsko audiovizualno vijeće će podržati sedam filmova sa 21,1 milijun kuna - Monitor.hr
15.03.2019. (11:30)

Hrvatsko audiovizualno vijeće će podržati sedam filmova sa 21,1 milijun kuna

Umjetnički savjetnici Pavao Marinković i Nenad Polimac izabrali su projekte četiri iskusna redatelja: Goran Kulenović će raditi ekranizaciju Ferićevog bestselera, ‘Smrt djevojčice sa žigicama’, Bruno Gamulin ‘Brdo’ prema istoimenom djelu Ivice Prtenjače, Zrinko Ogresta režirat će ‘Ljudi ne mogu letjeti’ filmsku adaptaciju kazališnog komada, Kristijan Milić će raditi punokrvni ratni triler ‘Božji gnjev’. Opširnije o ostalima na Tportalu


Slične vijesti

18.01. (08:30)

Heroina nova

Filmski kritičari izabrali ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ za najbolji film prošle godine, ‘General’ najlošiji

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je filmu ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ redateljice i scenaristice Dane Budisavljević svoju godišnju nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini. Njen film dobio je prosječnu ocjenu 4,29, drugi na listi je ‘Sam samcat’ Bobe Jelčića (ocjena 3,52), a na trećem ‘Moj dida je pao s Marsa’ Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića (3,16). Najlošije je ocijenjen Vrdoljakov ‘General’ – 1,38. Jutarnji

29.06.2018. (21:44)

Sabor izglasao Zakon o audiovizualnim djelatnostima, protiv bili Hasanbegović i Živi zid

Novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC): Upravnog odbora, ravnatelja i Hrvatskog audiovizualnog vijeća (HAVV). Upravni odbor HAVC-a ima pet članova, po jedan se imenuje iz reda ekonomsko-financijskih i pravnih stručnjaka, dva iz reda stručnjaka za audiovizualne djelatnosti, a jednoga biraju radnici Centra. O prijeporima oko tog zakona pogledajete članak “Hasanbegović i Juka protiv D. Šerbedžije i Hribara”.

30.01.2018. (22:21)

Film ‘Egzorcizam’ hrvatskog redatelja Dalibora Matanića osvojio prvu nagradu na festivalu u Brazilu, kaže žiri da su ga nagradili "za sposobnost širenja žanra horora, psihološku napetost uz izvrsne glumačke izvedbe te dosljednu i naturalističku produkciju"; film snimljen za samo 100 tisuća kuna na lokacijama u Vodnjanu i Puli

15.01.2018. (09:18)

Ulaznica od 50 tisuća kuna

Milićev film dobio 3,9 milijuna kuna, u kinima ga pogledalo – 80 posjetitelja

“Drago mi je što sam napravio ovakav film, ali žao mi je što je ovako slabo gledan” rekao je redatelj Kristijan Milić o svom novom filmu Mrtve ribe kojeg je u dva tjedna prikazivanja u hrvatskim kinima pogledalo – 80 posjetitelja. U BiH, gdje je smještena radnja, bilo je – 44 gledatelja. Nenad Polimac hvali film: “‘Mrtve ribe’ izvrsno su, slojevito i krajnje zahtjevno ostvarenje, koje predstavlja jedan od vrhunaca novije hrvatske produkcije”. Inače, snimljen je po knjizi Josipa Mlakića, nagrađivanog autora, koji je napisao i scenarij.

26.12.2017. (13:51)

Potporu za razvoj scenarija i projekata za igrane filmove dobili dječji film ‘Mali Tesla i kradljivci ideja’ Petra Oreškovića, ‘Životinje’ Nebojše Slijepčevića, ‘Krivi izlaz’ Vanje Juranić te ‘Sedmo nebo’ Jasne Nanut, svi dobili između 100 i 140 tisuća kuna

09.07.2017. (14:56)

Tri muškarca i rat

Filmu ‘Muškarci ne plaču’ posebna nagrada u Karlovym Varyma

Film ‘Muškarci ne plaču’ Alena Drljevića osvojio je posebno priznanje žirija filmskog festivala Karlovy Vary te nagradu Europa Cinemas Label za najbolji europski film u natjecateljskom programu. “Žiri je bio zatečen stavom filma koji ne osuđuje različite perspektive likova, a koje je živopisno utjelovila odlična glumačka ekipa, univerzalnošću teme praštanja prošlih djela kojom se bavi… i suptilnim komentarom negativnih strana muškosti” – obrazložio je žiri nagrade odluku. Film prikazuje grupu veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije okupljenih na jednom mjestu. Monitor

09.07.2017. (14:45)

Filmovi ‘Muškarci ne plaču’ i ‘Dede’ nagrađeni u Karlovym Varyma

Film Muškarci ne plaču Alena Drljevića osvojio je posebno priznanje žirija u natjecateljskom programu filmskog festivala Karlovy Vary te nagradu Europa Cinemas Label za najbolji europski film u natjecateljskom programu, dok je film ‘Dede’ Mariam Khatchvani, u hrvatskoj koprodukciji, osvojio posebno priznanje u programu East of the West.

“Žiri je bio zatečen stavom filma koji ne osuđuje različite perspektive likova, a koje je živopisno utjelovila odlična glumačka ekipa, univerzalnošću teme praštanja prošlih djela kojom se bavi – i to ne samo drugima, nego praštanja i nama samima, njegovom relevantnošću za budućnost Europe kao zajednice te suptilnim komentarom negativnih strana muškosti” – obrazložio je žiri nagrade Europa Cinemas Lable svoju odluku da ona pripadne filmu ‘Muškarci ne plaču’.

‘Muškarci ne plaču’ debitantski je igrani film bosanskohercegovačkog redatelja Alena Drljevića, koji prikazuje grupu veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije. Okupila ih je mirovna organizacija i od susreta nitko ne očekuje potpuno slaganje. Ipak, svaka neizgovorena riječ i krivo protumačeni pogled mogu iznenada rasplamsati stare sukobe. Scenarij za film napisali su Alen Drljević i Zoran Solomun. Direktor fotografije je Erol Zubčević, a montažu potpisuje Vladimir Gojun. Glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev i Boris Isaković. Hrvatski koproducent filma je Produkcija Živa.

Dugometražni igrani film ‘Dede’ gruzijske redateljice Mariam Khatchvani govori o mladoj Dini koja živi u udaljenom planinskom selu kojim vladaju stoljetne tradicije. Dinin djed obećao je njenu ruku Davidu koji se vraća iz rata. Prkoseći ustaljenom redu, Dina se zaljubljuje u Davidovog naočitog suborca Gegija. Hrvatski koproducent je MP filmska produkcija.

Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem je ove godine prikazano 207 naslova. Održano je 505 projekcija za koje je prodano 140.067 ulaznica, a Festival je ugostio više od 13 tisuća posjetitelja među kojima je bilo 617 novinara, 398 filmaša te 1.165 filmskih profesionalaca iz cijeloga svijeta.

U Karlovim Varima prikazano je šest hrvatskih filmova: Moj život bez zraka Bojane Burnać te ‘Muškarci ne plaču’ i ‘Dede’ u konkurenciji za nagrade, dok su u nekompetitivnim sekcijama prikazani Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Neparožderi Galine Miklínove (koji je koproducirao hrvatski Filmosaurus Rex) i kratkometražni igrani film Crveno bugarskog redatelja Tome Waszarowa (film je nastao u koprodukciji s hrvatskom produkcijskom kućom Eclectica).

28.06.2017. (18:56)

Šest hrvatskih filmova na festivalu u Karlovym Varyma – ‘Moj život bez zraka’, ‘Muškarci ne plaču’ i ‘Dede’ u konkurenciji su za nagrade, dok će ‘Ne gledaj mi u pijat’, ‘Neparožderi’ i kratkometražni igrani film ‘Crveno’ biti prikazani u nekompetitivnim sekcijama

28.06.2017. (18:50)

Šest hrvatskih filmova na festivalu u Karlovym Varyma

U petak počinje Međunarodni filmski festival Karlovy Vary, u sklopu čijeg će 52. izdanja biti prikazano šest hrvatskih filmova: ‘Moj život bez zraka’, ‘Muškarci ne plaču’ i ‘Dede’ u konkurenciji su za nagrade, dok će ‘Ne gledaj mi u pijat’, ‘Neparožderi’ i kratkometražni igrani film ‘Crveno’ biti prikazani u nekompetitivnim sekcijama.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Festival prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, a hrvatski filmovi redovito gostuju na ovoj manifestaciji. U sklopu ovogodišnjeg, 52. izdanja, tri će hrvatska filma biti prikazana u kompetitvnim sekcijama: dokumentarni film Moj život bez zraka Bojane Burnać bit će prikazan u natjecateljskom programu dokumentarnog filma, bosanskohercegovačko-hrvatsko-slovensko-njemačka koprodukcija Muškarci ne plaču Alena Drljevića odabrana je u službenu natjecateljsku sekciju, dok će ‘Dede’, debitantski igrani film gruzijske redateljice Mariam Khatchvani nastao u koprodukciji Gruzije, Katara, Irske, Nizozemske i Hrvatske (MP filmska produkcija) biti prikazan u sekciji East of the West.

Uz navedene naslove, u nenatjecateljskim programima festivala prikazat će se još tri hrvatska filma. Nagrađivani redateljski prvijenac Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat bit će prikazan u sklopu ‘Horizonata’, uz rame novim filmovima Michaela Hanekea, Fatiha Akina, Akija Kaursmäkija, Sofije Coppole i dr., koji su već ostvarili zapažene nastupe na drugim festivalima. U programu ‘Češki filmovi’, koji je fokusiran na suvremenu češku produkciju, bit će prikazan dugometražni animirani film Neparožderi redateljice Galine Miklinove, koji je koproducirao hrvatski Filmosaurus Rex. Program ‘Praški festival kratkometražnog filma predstavlja’ donosi selekciju filmova prikazanih na ovome festivalu, a među njima i ovogodišnjeg dobitnika nagrade publike, kratkometražni igrani film Crveno bugarskog redatelja Tome Waszarowa, koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom produkcijskom kućom Eclectica.

U sklopu industrijskog programa ‘Eurimages Lab Project’ bit će predstavljen ‘Aleph’ Ive Radivojević, dugometražni dokumentarni film u razvoju koji nastaje u koprodukciji Kanade (Parabola Films) i Hrvatske (Fade In). Riječ je o hibridnom dokumentarnom filmu inspiriran istoimenom pričom Jorgea Luisa Borgesa, koji će pratiti živote 10 protagonista iz 10 različitih zemalja te njihove specifične poglede na svijet. Aleph će se uz još osam drugih projekata u razvoju natjecati za nagradu od 50.000 eura.