Jergović: Ne može nas ljetno računanje vremena spasiti od zime - Monitor.hr
04.04.2019. (09:30)

Dokoni Europljani igraju se kazaljkama

Jergović: Ne može nas ljetno računanje vremena spasiti od zime

Putinova Rusija već je ukinula dvokratni kalendar, i kažu da joj je bitno bolje. Njezini građani više nisu pod stresom. Može biti da je tako, ali meni se, gledajući sa strane, čini da to Rusi rade samo da bi potvrdili svoju hiper-suverenost i da bi oni malo bili to sunce oko kojeg se okreće svijet. Europa se, naravno, u odustajanju od dvokratnih kalendara ne povodi za Rusijom. Ona istu stvar, tako mi se čini, provodi iz neke čudne usidjeličke dokonosti. Kada se čini da su sve važne stvari u svijetu suštinski nepromjenjive, tada je najbolje baviti se kalendarom – piše Miljenko Jergović za Jutarnji, i protiv je uvođenja ljetnog računanja vremena u Hrvatskoj.


Slične vijesti

Petak (12:00)

Europa ljudima

Alić: Europocentrični nacionalsocijalizam Viktora Orbana

Europa (prema Orbanu) nije i ne može biti domovina migrantima i izbjeglicama, pa niti nacijama koje stoljećima žive u Europi, ukoliko ne pripadaju istom vjerskom, kulturnom i civilizacijskom krugu. Ovo je naravno mistifikacija koja zaboravlja dosege Drugog Vatikanskog koncila, doprinose židovske i islamske znanosti i kulture. U trenucima kada se Europa približava idealima o kojima su sanjali i Kant, i Goethe, i Mozart, i mnogi drugi – Orban zagovara ideologiju vrlo blisku ideji jedinstva krvi, vjere i tla. Tko god je zavirio u povijest pojma nacija mogao je shvatiti da je riječ o fenomenu prolaznog historijskog karaktera. Istovremeno riječ je o sjajnom sredstvu kamufliranja svih oblika ekonomskih prevara kojim bogati obogaćuju siromašnije slojeve svoje nacije. Orban vara svoj narod onako kako je Hitler varao i zavodio Nijemce. Sead Alić za Index.ba.

Četvrtak (21:00)

Još Hrvatska ni propala dok mi živimo...

Vučetić: Sjećanje na smrt, žrtvu i rat izaziva tugu, a ne ponos

Uzaludno je upozoravati da povijest nikada nije zgotovljena i da je ostvarenje tzv. povijesnih težnji zapravo drugačiji, perfidni način da se posredovanjem plemenske svijesti jedan narod i jednu državu miče s povijesne scene. Prije 30 godina nas je bilo 4,5 milijuna, danas nas ima 3,8 milijuna, a za 30 godina će nas biti 3,3 milijuna. Svjetska populacija raste, a broj stanovnika Hrvatske neprestano pada, što zbog iseljavanja, što zbog smanjenog broja novorođene djece. Neprestano ponavljam kako je put našeg opstanka dokidanje plemenske svijesti, razvijanje prijateljstva naše kulture i našeg jezika te, konačno, budućnost koju ćemo ozbiljavati komunicirajući je na hrvatskom jeziku, baš kao što ćemo se sjećati naše prošlosti na tom istom jeziku. Ako Hrvatska ne postane prijateljska država prema drugima, nestat ćemo, baš kao što već nestajemo. Marko Vučetić za Autograf.

Četvrtak (10:04)

Vlast koja voli feštati

Šajatović: Dogodine svečanost u povodu svih specijalističkih pregleda u roku 60 dana?

Predstavnici Vlade nisu dobro primili opaske da njihove zasluge za Pelješki most i nisu naročite, jer 85 posto novca je iz proračuna EU, a most su u rekordnom roku sagradili Kinezi. Evo, u slučaju jednog drugog roka – trenutka skraćenja čekanja pacijenata na preglede na manje od 60 dana – bila bi prilika da i zadnjim skepticima bude dokazano da ekipa iz Banskih dvora ima iznimne političko-poduzetničke sposobnosti. Druge godine povod za feštanje u Dolenčićevoj režiji mogla bi biti vijest da je hrvatski BDP po glavi stanovnika (sada 70 posto prosjeka EU) prestigao rumunjski (sada 73 posto) ili Mađarski (sada 76 posto). Penjanje na BDP ljestvici bilo bi praćeno većim plaćama i mirovinama, pa ne bi trebalo mnogo za oduševljenje širom države. Nažalost, kad bi kriteriji za grandiozne državne svečanosti bili tako ‘prizemni’, ovdašnji političari na vlasti radije bi se odrekli obožavane svečanosti nego se čvrsto obvezali u kom će roku srediti liste čekanja ili osmisliti model razvoja koji će ubrzati BDP. Miodrag Šajatović za Lider.

Četvrtak (09:00)

Ljeto je za zdravlje nacije puno opasnije od zime

Krušelj: U turizmu digli cijene, ali ne i razinu usluge. Iduće bi sezone mogli ostati bez mnogih gostiju

Prije svega, mještani turističkih naselja dijele se u dvije velike skupine, čiji su osobni interesi dijametralno suprotni. Na jednoj su strani vlasnici turističkih nekretnina, obrta i malih tvrtki koje izravno ovise o rezultatima sezone, kao i njihovi zaposlenici kojima o uspjehu poslovanja ovise plaće. Kako je hrvatski turizam ove sezone iz raznih razloga, dijelom i potpuno neopravdano, drastično podigao cijene usluga i prehrane, uočljiva je naglašena uslužnost, ponekad i grč. Ne mogu si dozvoliti olaki gubitak gostiju, još manje neki eksces kojemu bi mogli svjedočiti potencijalni gosti. Svjesni su da su se cjenovno gotovo izjednačili s najskupljim mediteranskim destinacijama, dok su, nasuprot njima, daleko jeftiniji Turska, Grčka, Cipar, Tunis, čak i Španjolska. Drugu skupinu u tim istim turističkim odredištima čine ostali mještani. Šok se ogleda u brojnosti onih koji na turiste, pardon furešte, gledaju s manjkom simpatija, što je ljepši izraz, zapravo s neskrivenom odbojnošću. U takve spadaju i djelatnici državnih i javnih službi. Lokalni menadžment koji bi trebao kontrolirati njihov rad svašta im tolerira. Javna je tajna da iz takvih ustanova i tvrtki svatko tko drži do sebe u špici sezone uzima godišnji, a ako za to nema dozvolu odlazi na dugotrajna bolovanja. Ona se dijele kao na traci. Željko Krušelj za Glas Podravine.

Srijeda (21:00)

Vrtićke igre bez granica

Klauški: Izgleda kao bojkot Milanovića, ali ispada da HDZ-ovi ministri bojkotiraju ratne zapovjednike

Nije im bio problem svečano se postrojiti na Pelješkom mostu, rame uz rame, nasmiješeni i pristojni. Ali u Kninu državni vrh vraća se na početne postavke. Niti jedan Plenkovićev ministar, ni obrane, ni policije, ni branitelja, neće se pojaviti na svečanom prijemu za ratne zapovjednike koji sutra navečer na kninskoj Tvrđavi organizira Ured predsjednika Zorana Milanovića. U Kninu svatko ponovno igra svoju ulogu. Čak ni obljetnica Oluje, odnosno prijem za ratne zapovjednike, nije dovoljno bitan događaj da se ostvari ono famozno zajedništvo kojim nas HDZ zatrpava godinama. S time da se ovdje ne radi o nekakvom zajedništvu s Milanovićem, već s ratnim zapovjednicima za koje predsjednik države organizira prijem. Na Tvrđavu se dolazi zbog njih, a ne zbog Milanovića. Ali to je za HDZ očito sporedna stvar. Izbjegavanje Milanovića prednjači na listi prioriteta… piše Tomislav Klauški za 24 sata.

Srijeda (14:00)

Vidimo se u sljedećem ratu

Basara: Obnoviti gradivo

Nekada su srpske zemlje bile tamo gde srpski grobovi, od pre nekog vremena srpske zemlje su tamo gde su srpske lične karte i registarske tablice. Zbog kojih u svetu nedelju umalo ne izbi četvrti balkanski rat, koji bi rezultirao novim srpskim grobovima. Da li su se zaraćene strane uzdržale u poslednji čas? Ne. Krvoproliće je u poslednji čas sprečio šumar iz vica, ovoga puta prerušen u Žozepa Borelja i američku ambasadu u Prištini… I vrapci pod strehama generalštabova vide da Rusija daje sve od sebe – decenijama je u to ulagala, a i belosvetske okolnosti joj idu naruku – da napravi još jedan ratni pičvajz u Evropi. Rusija je Rusija. U najgorem slučaju može joj se dogoditi da se vrati na predratna fabrička podešavanja, što uopšte ne mora biti slučaj sa nama sinjim kukavcima koji nikad nismo imali ni posleratna podešavanja… piše profesor primjenjene povijesti i džabakrečitelj Svetislav Basara.

02.08. (00:00)

Zocky Gervais i smisao za zdravi humor

Dežulović: Milanović, sakupljač perja

Zašto su onda vrckavom, prčevitom i politički nekorektnom predsjedniku s uma sišli Romi, a ne Židovi? Svakako, ne bi time rekao ni da su Židovi prevaranti, niti da kradu. Osim ukoliko to zaista misli, u kojem se slučaju ispričavam. Ukoliko pak ne misli, zašto to nije rekao? I zašto to nikad neće reći? Zato što je dosjetka o Romima koji „znaju napraviti profit“ i koji su „spretni u tim stvarima“, u zamjenu za krezavi smijeh hijena na društvenim mrežama i glasačkim spiskovima, izazvala tek ljutnju romskog zastupnika Veljka Kajtazija i politički korektan, patronizirajući prezir mutavog Andreja Plenkovića. Dok bi dosjetka o Židovima koji „znaju napraviti profit“ i „spretni su u tim stvarima“ u zamjenu za krezavi smijeh Milanovićevih hijena izazvala lavinu reakcija u svijetu i gnjev svjetskih židovskih organizacija. A Milanović je ipak sinjski mangup i „dijete zagrebačkog asfalta“: on nikad ne ide u fajt s jačima, i nikad bez podrške hijenske rulje ili sponzora. Njegovi su prirodni neprijatelji feministice, B.a.B.e, ženske udruge, nevladine organizacije, demonstrantice s Vruje, profesori Klasične gimnazije, Njonjo, Jaglac, Pupovac, Bosanci i Romi. Boris Dežulović za N1.

30.07. (01:00)

Domoljublje dolazi i s lijevog političkog spektra

Vučetić: Pelješki most poražava ideju samodostatnosti male Hrvatske

Put Hrvatske je europski put. Taj put nam ništa ne oduzima, on nam, naprotiv, nudi perspektivu jer Hrvatsku izgrađuje i osnažuje kao državu. Hrvatska je europska država, svi državljani Republike Hrvatske ujedno su i državljani Europe. Zbog ovog rastućeg identiteta danas imamo Pelješki most. Zbog izdajničkog suverenističkog osporavanja europskog identiteta, Pelješki most imamo tek danas i mnogo toga što smo mogli imati, još uvijek nemamo. Suverenističko-nacionalističke politike su uvijek politike izdaje. Dobro je da se na proslavi ovog događaja u pojavi pojavila i dezorijentiranost suverenista. Građanima Hrvatske jasno je da europejstvo nikada nije bilo i nikada neće biti protiv hrvatstva, ono hrvatstvu omogućava vidljivost i osigurava mu budućnost. Marko Vučetić za Autograf.

27.07. (22:00)

My precious!

Klauški: Pelješki most bit će svehrvatski tek kad jednog dana HDZ digne svoju šapu sa čitave Hrvatske

Istini za volju, premijer Andrej Plenković pokušao je u svom govoru biti korektan, apostrofirajući projekt koji je “uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadasve nadstranački”. Samo, kako Pelješki most, koji je dosad promovirao kao ekskluzivno stranački, uopće može biti svehrvatski u državi u kojoj je gotovo sve HDZ-ovo? Od hrvatstva, domoljublja, Domovinskog rata, branitelja, Vukovara i Oluje, preko pokorenih institucija, politiziranih sudova i pravosuđa, pa sve do epidemioloških mjera i nogometne reprezentacije. Koliko je Pelješki most važan za HDZ-ovce zorno je demonstrirao ministar Mario Banožić kad je onako baš džentlmenski izgurao kolegicu Mariju Vučković iz prvih redova, a time i iz povijesnog kadra… piše Tomislav Klauški za 24 sata.

27.07. (20:00)

Unuka se raspisala

Andrea Andrassy: Jedan i jedan nisu dva nego petnaest – Razglednica iz Hrvatske, 2022.

Andrea Andrassy je napisala “brze i kratke” za svog pokojnog dedu koji je preminuo još 1995. pa da zna što ga čeka, ako se nekim čudom vrati. Jer čuda se događaju (Pelješki most):
Dragi deda, dobro došao u 2022.

  • Bijeli kruh više nije moderan, sad je bolje (i skuplje) kupit crni, a skuplje je kupit i kilu grožđa nego kilu piletine. “Dva su zrna grožđa ostala na stolu” u 2022. zvuči bahato i rasipno.
  • Penzije više nisu male – još su manje, ali ljudima je omogućeno da kopaju po kontejnerima i skupljaju boce koje onda mogu prodat za 50 lipa po komadu. Ljudi koji skupljaju boce su ujedno jedini ljudi koji redovito vrše odvoz smeća – ovaj drugi odvoz za koji brine grad baš i ne funkcionira kako bi trebao, ali imamo jako puno fontana.
  • Imamo i spomenik Domovini koji izgleda kao LACK tv klupa iz Ikee, ali ovaj naš je od kvalitetnijeg materijala i platili smo ga 35 milijuna kuna. Popucao je 4 mjeseca nakon izgradnje, ali treba uvijek gledat pozitivnu stranu – u prva 3 mjeseca nije popucao.
  • Više nema prijelaznog razdoblja kao što ga je bilo prije – sad imamo siječanj, veljača, ljeto, Božić.
  • Što se tiče škole, situacija je bolja nego ikad – imamo sve veći broj odlikaša, ne nužno zato što su djeca ovih dana pametnija, ali pamet se ionako ne broji.
  • Žene s prirodnim usnama su postale egzotika. Žene s trepavicama koje nisu “4D” isto.
  • Maskare su “moćnije nego ikad” (iako uopće nisu), ulošci upijaju ne samo “one dane u mjesecu” nego i podzemne vode u cijelom kvartu, žileti imaju 9 oštrica i obećavaju da će obrijat i tebe i susjedu.
  • Asertivne žene su i dalje “nadrkane”, asertivni muškarci su i dalje “lideri.”
  • Pozivi na telefon su samo za luđake i ljude koji te zovu zbog “jedne kratke anketice” – danas se više ne zove ako netko nije umro. Osim ako je riječ o videopozivu – onda se zove stalno, najčešće u kafiću ili kad Valerija iz Zare zove 4 sestrične da joj kažu kako joj stoji “vešta.” Mi ostali moramo bit tiho da ju ne smetamo dok priča.
  • Najveći stručnjaci za cjepivo su Anita koja gelira nokte i njen bratić koji nije doktor, ali pogledao je video na interesantno.org i to mu je kao pametnom bilo dosta… (ovo je samo mali dijelić kolumne)