Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Znanost na platnoj listi proizvođača
Kako se desilo da su slatkiši postali zdravi?
Vox ima jako dobar članak koji se bavi istraživanjem kako proizvodi dobivaju oznaku “zdravo”. U posljednjih 30 godina tvrtke proizvođači hrane Nestlé, Mars, Barry Callebaut i Hershey’s, koje su ujedno i najveći proizvođači čokolade, platile su milijune dolara za znanstvena istraživanja koja potvrđuju da je kakao dobar za zdravlje. Tako se desilo i da se na tržištu pojavi famozna avokado čokolada, koja iako je slatkiš i ima 600 kalorija i 43 grama masti u pakiranju od 100 grama, bude označena kao zdrava.