Kregar: Na vlasti nisu ni dame ni kuharice, nego - kurve - Monitor.hr
04.07. (13:30)

O najstarijim zanimanjima

Kregar: Na vlasti nisu ni dame ni kuharice, nego – kurve

Odličan novi Josip Kregar: Moj prijatelj Zlatko znao je pričati poučnu priču; kad se ženimo, želimo ženu koja će biti dama u društvu, kuharica u kuhinji, kurva u krevetu. On, koji se ženio toliko puta, sa sjetom kaže da ispadne drukčije: dobijemo onu koja je kuharica u krevetu, kurva u društvu, dama u kuhinji. I nesvjesno me navodi na zaključak da je nama tako s političarima. Očekujemo da će biti filozofi i humanisti, a dobijemo sebične primitivce.Slične vijesti

08.08. (11:30)

Tisuće ne želi ni raditi u njihovoj blizini

Josip Kregar: Tko bi išao ginuti za Plenkovića ili Kolindu?

Kregar je ogorčen i razočaran govorima u Kninu na Dan pobjede: “Odgađati normalan i pristojan život zbog nepokopanih žrtava, zbog neugašenih mržnji je grijeh kojeg počinitelji često nisu svjesni jer se žrtve još nisu rodile. Savjetujem: Ne zaboraviti, oprostiti bez osvete, živjeti normalno, odgovorno i ponosno, bez pretjerivanja, mističnog transa, živjeti kao ljudi, opstati kao narod”.

01.08. (23:30)

Najlošiji među nama

Kregar: Političari – sloj beskrupuloznih egoista, neodgovornih i slijepih prema stvarnosti

Odličan Josip Kregar o strankama danas u Hrvatskoj: “Pitanje je što jesu u stvarnosti i čemu služe. Ne prihvaćam odgovor da ne služe ničemu. Služe vladarima. Teško je vjerovati da promiču domoljublje, čovjekoljublje i duhovnost. Promiču interese svojih klika za osvajanje vlasti, potiču najniže porive zloupotrebe dužnosti, vole prosječne kandidate i gužve bolesnih ambicija, nemaju ciljeva, a njihovi članovi ne bi ginuli za ideale”.

11.07. (10:30)

Nije loše, užasno je

Kregar: Plenkoviću, ovako dalje ne možete! Branite nepravde i prevare

Josip Kregar, u sjeni raznih afera niza HDZ-ovih ministara, kritički i dobronamjerno piše premijeru: “Izbjegavajući odgovornost Andrej Plenković nesvjesno ukazuje na najvažniji dio cijele situacije. Na to da se ne radi o pojedinačnom grijehu, neodoljivoj osobnoj pohlepi, već o grupnoj solidarnosti, štoviše stranačkom interesu koji on grčevito brani… Broj i raširenost pojave svjedoče da se ne radi o slučaju i karakteru ličnosti već o sistemu i pravilu”.

28.06. (14:30)

Hrvatska prva. America first. Britannia rules. Deutschland über alles. Velika Srbija. Magyarország Először.

Josip Kregar: Bijeda suverenizma

Sjajan Josip Kregar u Autografu o novom valu hrvatskih suverenista “protiv su eura. No ljudi, narod štedi u eurima. Nekretnine imaju cijenu u eurima, prostitutke, iznajmljivači soba i brodova cijene iskazuju u eurima. Suverenisti žele čist narod. Oni koji su u državu došli drugima i drukčijima kažu: ‘Idite otkuda ste došli’. A došli su oni. Srbi su u Hrvatskoj stoljećima. Govore o kulturi, a sviđa im se patriotski kič i omrznuti narodnjaci. Žele da se zabrani prodaja zemlje strancima, ali kad prodaju svoju građevinsku parcelu, prodaju i ruskim tajkunima, slovačkim mafijašima, ma bilo kome”.

22.06. (13:30)

Kregar: Narod smo koji je ostao bez iluzija, bez ideja i programa

Moj prijatelj Ivan i ja žalimo se kako današnja djeca ne znaju što je oskudica i stvarnost, kako ne žele odrasti, ne žele se mučiti i raditi, kako ne znaju što je život. Lako ih je zaluditi glupostima, trivijalnostima, kupiti slatkišima. Naravno, mi znamo da smo mi u krivu, ne oni. Oni znaju što je svijet, a mi ne. U jednom se slažemo. Moderni svijet hladno je mjesto u kojem nema pravih iskušenja, u kojem nema ideja i smisla; smisao gradimo od donesenog materijala. Nekad su perspektive života bile izvjesne. Da sam mlad, svega bih se bojao… – piše Josip Kregar na Autografu.

06.06. (12:30)

Nije to za normalan želudac

Kregar: Pristojnim ljudima se zgadila politika pa je nestao umjereni centar

Puno toga je profesor Kregar rekao u novoj kolumni, izdvajamo dio o jednom raširenom osjećaju prema politici: “Nisu oni pobjeđivali glasovima militantne desnice. Pobjeđivali su jer su širili gađenje prema politici. Sjetite se, na izborima ni uz glasove desnice nisu dobili dosta, morali su u koaliciju. Izgledali su kao zastrašujući i opasni i mnogi se nisu htjeli miješati, jer što će pristojni ljudi u takvoj politici. Ne toliko iz straha koliko od gađenja u tome nisu htjeli sudjelovati, pa je i nastala tužna i lažna slika o ravnoteži ekstremne desnice i nepostojeće ljevice, a zapravo je nestajao umjereni centar”.

05.06. (13:30)

Režu šibu koja bi ih mogla tući

Kregar: Vlade rade sve da unište i ono malo institucija koje kažnjavaju korupciju

Profesor Kregar za N1 objašnjava kako je sistem postavljen naopako, i to namjerno: “Institucije koje su trebale služiti prevenciji [korupcije], sistematski su zanemarivane, poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje se doživljava kao prepreka neograničenoj vlast. Pa i USKOK – napravljeno je sve da se zamrzne i ograniči njegov utjecaj. Ili što se tiče dostupnosti vlasti i pristupa informacijama – izabrana je Povjerenica za informiranje, ali nisu joj dana sredstva”.