Kregar: Nije mi do šale - jesmo li "sranje" kako kaže Strache? - Monitor.hr
24.05. (10:30)

On & Off the Record

Kregar: Nije mi do šale – jesmo li “sranje” kako kaže Strache?

Načelno sam protivnik prisluškivanja. Imam loše iskustvo. Valjda me je zato Sabor prije gotovo dvadeset godina postavio u povjerenstvo koje je odobravalo “posebne mjere” (Kregarova komisija)… Strache bi najradije rekao da to nije on, da nikad nije bio na Ibizi, da je vjeran muž, praktični vjernik. On je protiv prljavih emigranata koji ugrožavaju europske kršćanske vrijednosti i tradicije, on je inače protiv otuđene europske elite i birokracije. Meni je smiješno što Strache sve to objašnjava podmetanjem tajnih službi. Nije znao da ga se snima? Nije bilo legalno? U pitanju je odjednom je li istina ono što vidimo i čujemo ili zašto je to netko snimio! – piše Josip Kregar na Autografu.


Slične vijesti

Četvrtak (23:30)

Nije mudro šutjeti

Kregar: Sučeljavanje izbjegava onaj koji nešto skriva

Sučeljavanje je ozbiljan, a ne ceremonijalan dio kampanje: ono se ne svodi na rukovanje, grljenje i par prigodnih fraza. Bezobrazluk i podcjenjivanje biračkog tijela je odbiti sučeljavanje s izbornim suparnicima. To je kukavičluk i panika – suočavanje s pitanjima i situacijom koja je izmakla kontroli… Bez sučeljavanja, kampanje se pretvaraju u gomilanje smeća na zagrebački način. Bez selekcije, bez čišćenja. Navodno se na smeću izvrsno zarađuje. Svatko na te hrpe može dodati i neku svoju stvar. Blato i smrad postaju pravilom – piše Kregar.

24.11. (22:30)

Sto puta ponavljana laž

Josip Kregar: Kako bi izgledalo da je netko 1965. rekao kako rat još nije gotov?

“Meni je nejasno kako mogu veličati potpune političke diletante, zločince, bjegunce s poprišta, gubitnike u ratu kao pobjednike. Ante Pavelić je toliko ljudi uništio. Bio je zločinac, a nikakav heroj, već kukavica. Jednom su mi studenti rekli da ni Hitler nije bio tako loš… Kako bi izgledalo da je netko 1965. godine rekao da rat još nije gotov? Zašto se baviti prošlošću, a ne budućnošću? Sa zgražanjem gledam na takve stvari”, rekao je Josip Kregar u velikom intervju za Novi list.

15.11. (00:30)

Martin Luther Kreg

Josip Kregar: Ja, nevjernik, želim pohvaliti protestantizam!

Kregar se oduševio knjigom o 500 godina protestantizma u Hrvatskoj: “Kako su oni opstali? Kako ćemo mi opstati? Mi, skloni cinizmu i kritici, a ne slijepoj vjeri, mi koji vjerujemo u pozitivno znanje i volimo osporavati dogme? Vjerojatno samo tako da cinici i skeptici poštuju one koji slijepo vjeruju i ne smatraju ih zatucanima i farizejima, ali i obratno, da vrijednosti i etika nisu potekle samo iz vjere, već iz iskustva da nije neprijatelj onaj tko ne vidi svijet tvojim očima”.

01.11. (00:30)

Lopovsko-glupava monarhija

Kregar: Sve se bojim da idemo u novo srednjovjekovlje

Prošli smo se vikend vratili jedan sat unazad, Kregar misli da smo otišli daleko više u prošlost: “Nikako ne razumijem društvo u kojem smo se našli – bezočno i sistematsko laganje prihvaća se kao ležerna provokacija, glupost postaje duhovita, a ničeg smiješnog nema u naslovnicama… Hrvatska se raspala kao društvo i nacija, simboli identiteta gube snagu i privlačnost. Hrvatska se raskrojila kao država, bez vjerodostojne vlasti, legitimnih zakona i institucija”.

25.10. (01:30)

Bolje platiti nego liječiti

Kregar: U štrajku prosvjete uvijek na kraju gube oni na vlasti

Ovaj štrajk je Vladi neugodan, no štrajk koji se ne vidi, rad u školi bez svrhe i motiva, onaj koji se ne vidi je opasan. Kao što u medicini postoje bolesti koje zovemo tihim ubojicama (dijabetes, visoki tlak, depresija), tako je zanemarivanje obrazovanja tihi ubojica društva. Te bolesti se sprečavaju preventivom i moraju liječiti na vrijeme jer je liječenje posljedica skupo i zakašnjelo – mudro će Josip Kregar na Autografu.

17.10. (12:30)

Ogledalce, ogledalce moje, najbolja predsjednica na svijetu tko je?

Kregar: Kolinda ne odgovara pred poviješću već odgovara ogledalu

Vlast opija i nitko se, a naročito oni kojima je pala u ruke bez zasluga i muke, jer bi suparnici bili gori, neće lako odreći tog opijuma za vladare. Naročito su opasni oni koji su neopozivi, koji su i onako tašti i arogantni. Ne brzajte sa zaključkom, ne mislim da je to neizbježno niti da predsjednik treba biti svetac. Jednostavno treba biti normalan i odgovoran. Zato je drugi mandat sadašnje predsjednice veliki rizik – piše razborito Josip Kregar.

11.10. (01:30)

Država, to smo svi mi

Kregar: Ja bih riskirao i dao ljudima vlast i u svakom poduzeću, ustanovi

Dugo me je izvjesna samocenzura sputavala da priznam evidentno: način upravljanja javnim dobrom, državnom imovinom i javnim sektorom gori je nego u socijalizmu… Strašno mi je priznati: upravljanje nije bilo gore od ovog sada. Krade se. Sada se ne kradu kliješta, papir i olovke, već cijele firme, prodaju se nekretnine…. Tvornice radnicima. Ustanove korisnicima i zaposlenicima – revolucionarnu staru ideju oživljava Josip Kregar.

04.10. (01:30)

Zamijenimo dvorsku ludu

Kregar: Kampanja kao fašnička igra

Izbori u Hrvatskoj pretvaraju se u predfašničke ceremonijale koji bi trebali ublažiti našu dosadu u kratkim i umornim jesenjim danima. Šanse se daju onima koji nas traju zabaviti, a ne onima koji nas trebaju voditi. Nije ovo izbor za najbolju dvorsku ludu… Treba [kandidatima] postavljati pitanja o kreditnom rejtingu, što je 5G tehnologija, koje su prepreke ulaganjima, kakav stav imaju prema ilegalnoj gradnji, regionalizaciji, migracijama, pravima žena. Treba nekoliko pitanja o etici i političkoj odgovornosti, pravosuđu – Josip Kregar se bori, jadan, za pametne predsjedničke izbore.