Kregar: Obilježje suca - formalna izvrsnost ili stvarna prosječnost? - Monitor.hr
07.11.2019. (12:30)

Jadikovac pred sudom

Kregar: Obilježje suca – formalna izvrsnost ili stvarna prosječnost?

Profesor prava piše o (nat)prosječnosti sudaca: “Tvrdnja da pravosuđe ne može biti bolje od društva jednostavno je predrasuda i opći alibi za svaku primjedbu. Suci moraju biti bolji od društva… Uzrok disfunkcija nisu nepošteni i nečasni motivi sudaca, već i neznanje, objektivna nemogućnost da sudstvo spašava državu”.


Slične vijesti

06.08. (23:30)

Holy crap

Kregar: Često osjetim trulež kad se nešto proglasi svetinjom

Ja ne vidim problem u tome da Srpkinja govori srpski. Ona ima to pravo, ne samo radi slobode izražavanja, već je to znak da pripada jednoj kulturi tolerancije i snošljivosti, stoljetnog suživota s malim razlikama. Ona nije odnekud došla, ona je bila tu, njeni preci su bili tu i sretna je što se vratila iz izbjeglištva. Tamo nije na svojem. Ali dirnula je totem, osporila tabu. Taknula je neke nove svetinje – osvrće se Josip Kregar na govor Anje Šimprage u Saboru.

24.07. (01:30)

Dobra teka

Kregar: Hrvatska je talac crnih bilježnica

Sad propagiram ideju da je zaboravljanje neka evolucijska prednost, a ne staračka bolest, jer ponekad treba zaboraviti iskustva, s entuzijazmom započeti nešto iako se možeš prisjetiti kako je slična ideja propala. Za novi početak korisno je imati vjeru u ljude i ideje, ali za tako nešto moraš ponešto zaboraviti, puno oprostiti – piše Josip Kregar s puno duha i iznosi odličnu poantu.

17.07. (01:30)

Stranka Debelih Ega

Kregar: Hrvatska boluje od viška egoizma, tako je i u strankama

Josip Kregar, SDP-ovac, nabraja razloge lošeg rezultata njegove stranke na izborima: opadanje članstva, zastarjeli koncept stranke, negativna selekcija, oligarhizacija vođenja, birokratski mentalitet u vrijeme krize, profesionalizacija bez ekspertize, egoistički osobni interesi za funkcijama, jednostavna indolencija. Jednostavnije i narodski: lijenost, prosječnost i tromost. Točno je sve, možda su dobro i prošli.

10.07. (00:30)

Stranka Debeli Propuh

Kregar: SDP se zatvorio i birokratizirao, opčinio svojim ritualima i za mlade postao dosadan

Nisu krivi oni koji nisu izašli na glasanje, već oni koji su ih trebali motivirati. Nedostatak entuzijazma nije posljedica toga da se nije htjelo i nije željelo već i nedostatka znanja kako pobijediti u otvorenom nadmetanju. Nisu krivi glasači koji nisu izašli, koji nisu zvali druge da izađu, krivi smo mi koji smo to odšutjeli. Hrvatska treba jaku radničku stranku, SDP se treba obnoviti nakon ovog testa javnog mnijenja da bismo imali ponovno vladu koja će zastupati radni narod – piše Josip Kregar nakon što je njegova stranka baš doslovce potučena na izborima (za što ne krivi Bernardića).

03.07. (01:35)

Zastraši pa vladaj

Kregar: Politika je manipulacija, a u katastrofi je bolje biti na vlasti nego bez nje

Stara vlast ne može ostati a mora, pa će se grčevito boriti. Nova vlast ne može preuzeti a mora. A svi vide da dolaze teška vremena i olovni oblaci. Ovaj sustav ne može stvoriti stabilnu i legitimnu vladu. Vladari ga ne žele demokratizirati (”demokratizacija demokracije”). Učimo se na pogreškama tek kad moramo. Podijeljena nije politika već društvo, a vladari ga dalje mrve – piše rezignirani Josip Kregar za Autograf.

19.06. (01:30)

Politika smrdi od glave

Kregar: Zar je naša sudbina da stalno čepimo nos i biramo manje loše

U politici opstaju one skupine, karakteri, koji se bolje prilagode pravilima nadmetanja. Kratko, jer to me muči, to nisu najbolji prema mojim kriterijima – plemeniti, pošteni i mudri. To su grubi, često slabo pametni, no ambiciozni i bez principa, ponekad bolesnih rana na duši, glumci i bleferi – piše Josip Kregar, i dodaje, otprilike, da upravo zato treba glasati da takvi na prođu, i da sistem, kojeg takvi zloupotrebljavaju, promijenimo.

12.06. (01:30)

Republika Korupcijska

Kregar: Politički grijeh nije ispovjedna tajna, uvijek se otkrije

U političkoj teoriji postoji izraz izgradnja institucija. HDZ je svojim praktičkim političkim djelovanjem iskovao izraz razgradnja institucija. Koje god reforme se prihvatili, uz gromke najave i obećanja da će sve biti bolje, sve namjere zaborave, institucije povjere nepoštenim i nesposobnim ljudima, pa se onda čude kad one ne daju učinka. Njih smetaju pravila, pa i onda kada ih sami smisle, jer njihov prirodni okoliš je mutna voda i društvo u kojem je moć isto što i pravda – osvrće se Josip Kregar na suštinski HDZ-ov  problem.

05.06. (00:30)

Only in it for the money

Josip Kregar: Bez javnosti politika postaje nekontrolirani grabež

Kregara zasmetala Milanovićeva izjava da možda neće glasati i Plenkovićevo vrijeđanje prosvjednika: U Hrvatskoj karizma vođa pretvorila se u sasvim rutinsko vođenje stranke, eliminaciju konkurenata, pretvaranje politike u banalnu djelatnost koja za smisao ima moć i pljačku, uklanjanje svih koji u tome smetaju, hibernizaciju medija, shvaćanje da je sve u politici tek prikaz, ceremonija i promidžba. Tako je politika pretvorena u slijed kampanja, prividnih izbora (koga birati? zašto?).

29.05. (01:30)

Fake right

Plenković stvara rezervnu falangu na tobožnjoj desnici

Koalicije se grade prema raspodjeli ministarskih mjesta, podjeli kontrole nad državnim kompanijama, naročito monopolima, mjestima u diplomaciji, ili bolje fondovima, turističkim zajednicama, i ugodnim sinekurama. Dijeli se izborni plijen, a naročito su poželjna mjesta na kojima plaća i nije velika, ali se zaradi na ”transakcijskim troškovima”. Pretjerano je reći da je to novi feudalizam i podjela lena, no kmetovi ostajemo – Josip Kregar neveselo u Autografu.