Kregar: Obilježje suca - formalna izvrsnost ili stvarna prosječnost? - Monitor.hr
07.11.2019. (12:30)

Jadikovac pred sudom

Kregar: Obilježje suca – formalna izvrsnost ili stvarna prosječnost?

Profesor prava piše o (nat)prosječnosti sudaca: “Tvrdnja da pravosuđe ne može biti bolje od društva jednostavno je predrasuda i opći alibi za svaku primjedbu. Suci moraju biti bolji od društva… Uzrok disfunkcija nisu nepošteni i nečasni motivi sudaca, već i neznanje, objektivna nemogućnost da sudstvo spašava državu”.


Slične vijesti

17.01. (00:30)

Sistematski pregledatelj

Kregar: Treba pojačati političku ulogu predsjednika

Josip Kregar ima jedan jedini, ali ključaj prijedlog proširenja ovlasti predsjednika – “da uskratiti svojoj potpis kod proglašenja zakona pri čemu se tada zakon vraća u parlament na izglasavanje uz kvalificiranu većinu”. Što bi se time dobilo: “Zakoni se kod nas većinom donose po kratkom postupku, u jednom čitanju, usvajaju vladi lojalnom većinom. Suspenzivni veto bi bio prepreka takvoj praksi, povratio bi dio utjecaja predstavničkom tijelu, stvorio potrebno raspoloženje da se teži kompromisima”.

10.01. (00:30)

Postali normalni?!?

Kregar: Društvo se promijenilo i zato je izabran Milanović

To je bila pobjeda strategije nad taktikom, cilja nad mahnitim vrludanjem i kalkulacijama što gdje reći, pobjeda nad zbrajanjem statistika… Nije to bila akademska rasprava o sukobu civilizacija i ideologija. Nije se biralo između komunista i ustaša, tržišne i planske ekonomije, reviziji povijesti. Nije Milanović promijenio, niti će promijeniti društvo. Društvo se promijenilo i zato je izabran. Ne ona. To su bili izbori – analizira Josip Kregar na Autografu.

27.12.2019. (00:30)

Kod nas je politika deveti krug

Kregar: Nema trećeg kruga. Pamet u glavu

Drugi krug je njezinom zaslugom postao nadmetanje karaktera, njeni glasači nemaju za koga, priznaju da je Milanović ipak bolji. Pamet u glavu, ništa nije gotovo. Sram ne traje dugo, nestat će i crvenilo na obrazima. Posao nije gotov. Najprije drugi krug. Ni kiša ni proklinjanje s oltara, ni čitanje priopćenja u Dnevniku ne smiju nas zavarati. Ponekad rijeke završe vodopadom. Ponekad politika završi padom. Ništa još nije gotovo – piše Josip Kregar i izravno poziva na glasanje za svog favorita.

20.12.2019. (08:30)

Dobri i loši dojmovi

Analitičari: Škoro je u katastrofalnom sučeljavanju izgubio drugi krug izbora

Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović idu u drugi krug, Juričan zanimljiv, Škoro najgori – ovo su zajednički dojmovi Žarka Puhovskog i Josipa Kregara o sučeljavanju predsjedničkih kandidata na HTV-u. “Superiorno najbolji, komunikacijski gledano, bio je Pernar i uz njega Juričan”, ocijenio je Puhovski, kojeg su Škoro i Kovač najviše razočarali. Kregar pobjednicima sučeljavanja smatra Daliju Orešković i ”Juričana ili Bandića, kako već hoće da se naziva”.

20.12.2019. (00:30)

Bolje grbav nos nego grbav moral

Kregar: Svaki izbor je kompromis jer biramo prema kriterijima koji nisu svi zadovoljeni

Nije poziv na prihvaćanje Kregarovog izbora, profesor objašnjava zašto je najlošije neglasati: “Znam da birači odlučuju prema slici njima idealnog kandidata. No biramo prema ponudi, a ne prema idealnoj slici… Nije istina da nema razlika i da ne možemo biti svjesni posljedica donošenja odluke… Nema li baš nama sasvim prihvatljivog, birajmo prema važnijim osobinama: znanje, poštenje, iskustvo, otvorenost i tolerancija”.

13.12.2019. (00:30)

Zašto bi mijenjali kad im je dobro

Kregar: Kažu da za reforme nema vremena i sredstava. Lažu!

Društva, ekonomije, odnosi sila brzo se mijenjaju, a mi kao društvo i država problem shvatimo kasno, kad je sve već odlučeno… Vlada strah od promjena. Revolucije su pojele djecu. Proizvodnja vođa i vizionara – stagnira. Oni koji odlučuju, poučeni iskustvom, boje se rizika. Vladaju intelektualno prosječni, moralno labavi, kukavice i oportunisti – Josip Kregar, Autograf.

06.12.2019. (00:30)

Nije mudro šutjeti

Kregar: Sučeljavanje izbjegava onaj koji nešto skriva

Sučeljavanje je ozbiljan, a ne ceremonijalan dio kampanje: ono se ne svodi na rukovanje, grljenje i par prigodnih fraza. Bezobrazluk i podcjenjivanje biračkog tijela je odbiti sučeljavanje s izbornim suparnicima. To je kukavičluk i panika – suočavanje s pitanjima i situacijom koja je izmakla kontroli… Bez sučeljavanja, kampanje se pretvaraju u gomilanje smeća na zagrebački način. Bez selekcije, bez čišćenja. Navodno se na smeću izvrsno zarađuje. Svatko na te hrpe može dodati i neku svoju stvar. Blato i smrad postaju pravilom – piše Kregar.

24.11.2019. (22:30)

Sto puta ponavljana laž

Josip Kregar: Kako bi izgledalo da je netko 1965. rekao kako rat još nije gotov?

“Meni je nejasno kako mogu veličati potpune političke diletante, zločince, bjegunce s poprišta, gubitnike u ratu kao pobjednike. Ante Pavelić je toliko ljudi uništio. Bio je zločinac, a nikakav heroj, već kukavica. Jednom su mi studenti rekli da ni Hitler nije bio tako loš… Kako bi izgledalo da je netko 1965. godine rekao da rat još nije gotov? Zašto se baviti prošlošću, a ne budućnošću? Sa zgražanjem gledam na takve stvari”, rekao je Josip Kregar u velikom intervju za Novi list.