Markovina: Mit o crvenoj Rijeci - kako HRT-ova serija i nova postava u Muzeju grada guraju ideološku reviziju prošlosti - Monitor.hr
14.09. (10:00)

Stare čarke

Markovina: Mit o crvenoj Rijeci – kako HRT-ova serija i nova postava u Muzeju grada guraju ideološku reviziju prošlosti

Kolumnist komentira kulturnjačku polemiku koju su izazvale serija i postav u muzeju u Rijeci riječima: Prvo što upada u oči kad se uđe u stalni postav jeste da je u njega uloženo strašno puno truda i novaca, zbog čega doista izgleda spektakularno. No, kad se krene grebati po sadržaju, možemo uočiti sljedeće. Ponajprije nevjerojatnu odu Habsburgovcima, kroz velike portrete i priču o zlatnom dobu grada. Potom slijedi najbolji dio postava posvećen prvom industrijskom dobu iz 19. i početka 20. stoljeća i njegovim dosezima. Onda slijedi romantizacija fiumanskog autonomizma i oda dvoglavom orlu, koji se, kako tvrdi autor, kao Feniks vratio na Korzo, nakon svih totalitarizama. Potom ide rutinska crtica o D’Anunzijevom dobu, da bismo konačno došli do partizanske borbe, svedene donekle ispravno, na klasne odnose te, neproporcionalno, na poslijeratne obračune. Piše Dragan Markovina za Telegram


Slične vijesti

Ponedjeljak (07:00)

Tjedni pregled by Dragan Markovina

 • Vječni Agrokor, povlačenje optužnice – Sve skupa još jednom podsjeća na razloge apsolutnog nepovjerenja građana u pravosuđe i institucije generalno. Presuda, kakva god ona bila, ostati bez ikakvog značajnijeg efekta u društvu
 • Ministar Banožić – Dobili smo dva sasvim različita odgovora iz ministarstva u pogledu njegove stambene problematike i naknade za odvojeni život. Vladajući HDZ pak ne pati zbog toga, što potvrđuju i nove ankete
 • Nova intendantica HNK – Ministrica kulture izabrala je pak svoju blisku suradnicu Ivu Hraste Sočo za novu intendanticu HNK. Gradonačelnik Tomašević koji drži 49% upravljačkih prava nije se složio s prijedlogom, ali ne može puno napraviti da ga spriječi
 • Presuda protiv Hrvatske – Republika Hrvatska morat će platiti odštetu od 40 tisuća eura obitelji nastradale djevojčice Madine, zbog kršenja međunarodnih zakona o ljudskim pravima.
 • Propast referendumske inicijative o uvođenju eura – Skupili su nedovoljnih 334 tisuće, a Hrvatska je tako došla još jedan korak bliže uvođenju eura, što je ionako bilo odavno jasno da će se dogoditi.
 • Godišnjica tragedije Vukovara – HRT se ponašao kao da se sve dogodilo jučer, a prave refleksije o izgradnji kvalitetnog stvarnog života za ljude koji žive u Vukovaru jednostavno nije bilo.
 • Prosvjed protiv covid-potvrda – Pandemija je iznova ugrozila zdravstveni sustav, liječnici jasno ukazuju na to da su i bolnice i oni na rubu mogućnosti, ljudi masovno umiru, a istovremeno imamo frustrirano mnoštvo puno bijesa koje protestira protiv uvođenja covid-potvrda, Gordana Lauca koji ih na prosvjede potiče, a potom poriče da je to radio te Zorana Milanovića koji je poručio de facto istu stvar

Prikupio Dragan Markovina na Telegramu

15.11. (08:00)

Tjedni pregled by Dragan Markovina

 • Pandemija, prosvjedi i covid-potvrde – konačno se krenulo s djelomičnim uvođenjem covid-potvrda u svakodnevni život, što je pokrenulo svakodnevne, solidno posjećene prosvjede u Zagrebu i Splitu sa sumanutim porukama i uz podršku klerikalne i krajnje desnice tom otporu
 • Pala je Gabrijela Žalac – Znali smo to i ranije, ali sad je empirijski dokazano da se Plenkovićev HDZ nimalo ne razlikuje od Sanaderovog i Karamarkovog. Istina, da bi do toga došlo trebao je biti otuđen novac Europske unije
 • Policija će se pozabaviti prijetnjama Dežuloviću – Prijetnje s kojima se suočio Boris Dežulović, objavivši ih djelomično u autorskom tekstu na portalu N1, konačno su pokrenule, ne samo HND ili PEN Centar, nego i policiju
 • Otužno priopćenje biskupa – da cijepljenje bude dobrovoljno i bez ikakvih prisila. Crkva se, drugim riječima, svrstala s krajnjom desnicom uz antivakserski pokret
 • Svi smo jednaki, ali ne vozimo se svi na vojnim brodovima – Neće, država propasti jer su biskupi dobili besplatan prijevoz vojnim brodom do Hvara. Ali ono što jest propalo, i na čemu se s najviših adresa aktivno radi, je sekularnost i ideja o tome da su u društvu svi jednaki.
 • Navijački sukobi u Mostaru – masovna ozbiljna tučnjava huligana, uz jednog teško ozlijeđenog i dva ozlijeđena policajca, a sve u sred bijela dana u jednu mirnu subotu, a sve zbog iscrtavanja murala, a sve na nekadašnjoj prvoj crti razdvajanja u gradu. Ukopani u devedesete zauvijek.
 • Mural Ratku Mladiću u Beogradu – S jedne strane su ga čuvale navijačke skupine, s druge su bili aktivisti. Država se svrstala na stranu veličanja ratnog zločinca, mural je kasnije ipak oštećen, pa očišćen, Vučić sve prebacuje na stanare i komunalnu policiju, a komunalci zbog straha ne žele izići na teren, jer im je jasno što država zapravo misli.
 • Desnica ustala protiv nove ravnateljice – Što pak ovdašnja desnica, koja je odavno osvijestila da je kulturni rat pitanje njene budućnosti, o izborima i ostatku društva misli, svjedoči ozbiljan otpor imenovanju nove ravnateljice Muzeja Grada Zagreba, Ane Kutleše iz Lokalna baza za osvježenje kulture BLOK.
 • Otvoren je Interliber – Interliber služi tek za to da se izađe na pozitivnu nulu. Stoga je dobro što se ove godine opet održava i sto je masovno posjećen
 • Postignut je kakav-takav klimatski sporazum – U Glasgowu je nakon iscrpljujućih pregovora i značajnog otpora Kine i Saudijske Arabije ukidanju fosilnih goriva te Indije u vezi korištenja ugljena, postignut Klimatski pakt koji može donijeti neke pomake i barem je pokazao moć da se osvijesti da je problem tu i da je ozbiljan.
 • Hrvatska izborila Svjetsko prvenstvo – nogometna reprezentacije se pokazuje kao jedna od rijetkih konstanti u zemlji.

Složio Dragan Markovina za Telegram

08.11. (08:00)

Doviđenja do slijedećeg pregleda

Pregled tjedna by Dragan Markovina

 • Pandemija, propusnice, desnica – ravnatelji bolnica i liječnici šalju očajničke molbe da se nešto napravi i Vlada je konačno odlučila nešto napraviti. Ali, opet polovično, najavivši uvođenje propusnica manje-više svugdje osim u trgovačke centre i ugostiteljske objekte. Dodatno su poručili da će nakon nove godine propusnice vrijediti samo za cijepljene i one koji su preboljeli. Titulu zvijezde tjedna ovaj puta od Lauca preuzeo Hasanbegović s izjavom da ima pravo nositi virus
 • Dežulovićev hrabri tekst – Boris Dežulović je odavno dokazao da ima nevjerojatnu hrabrost, kao i da savršeno razumije društvo i njegove probleme i traume. I sve to je jasno i onima koji ga sada s najviših adresa progone i baš zbog toga ih i nervira, zbog čega i svjesno falsificiraju smisao teksta ‘Jebo vas Vukovar’. To njihovo nastojanje jest politička manipulacija, ali je ujedno i opasan poziv na linč koji je rezultirao objavom njegove adrese na društvenim mrežama, a sve bez reakcije nadležnih.
 • Likvidacija Brodarskog instituta – Vlada je u međuvremenu, u skoro apsolutnoj tišini odlučila pokrenuti likvidaciju Brodarskog instituta, bez ikakve javne rasprave ili uvida u problematičnost te odluke na svakom nivou.
 • Ministri – Milanović – Nastavlja se i tragikomična rasprava između ministara i Zorana Milanovića, pri čemu je ovaj tjedan ulogu prvog na barikadama od Banožića preuzeo Grlić-Radman, koji je po običaju nešto nesuvislo trkeljao o katoličkom odgoju i nedostatku istoga.
 • BiH pred Vijećem sigurnosti – Jasno je da se preko te nesretne zemlje prelamaju ozbiljni geopolitički interesi, Rusije i Kine s jedne strane te SAD-a i dijela Europske unije s druge, što teško može dobro završiti. U svemu tome ozbiljno brine Milanovićeva podrška Miloradu Dodiku, kome je na noge u Banja Luku došao i Viktor Orban.
 • Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija – Crnogorski premijer Krivokapić došao je u službenu posjetu Beogradu, u kojem je neprimjereno dočekan, usputno od strane jednog od ministara i u kojem je dobio poziv da se Crna Gora pridruži inicijativi Otvorenog Balkana. Onome što za sada jedino preostaje regiji koju je Europska unija očito izručila ruskom utjecaju.
 • Klimatski summit u Glasgowu – Obilježen kao i uvijek velikim gestama, prosvjedima, nejasnim i dalekim rokovima te trulim kompromisima.
 • Mate Parlov dobit će ulicu u Beogradu – Da može i drukčije, svjedoči jedna od ljepših vijesti
02.11. (08:00)

Novi tjedan počinje u utorak

Tjedni pregled by Dragan Markovina

 • Pandemija divlja – I tako, dok se u visoko procijepljenim zapadnoeuropskim zemljama život manje-više vratio u normalu, u Hrvatskoj i u regiji virus ima još dosta prostora za širenje i mutiranje, s tom promjenom da je novo punjenje bolnica ipak prestrašilo mnoge koji su se pohrlili cijepiti.
 • Milanović-Vlada – Čitav tjedan gledamo još jednu epizodu sukoba predsjednika Milanovića i Vlade oko vojske. Odavno je sazrelo vrijeme da se predsjednika bira dvotrećinskom većinom u parlamentu za jedinu logičnu ulogu, autoriteta i čovjeka od formata kojeg društvo poštuje.
 • Bosna i Hercegovina – Ako je pak išta trebalo naučiti iz devedesetih godina, onda je to činjenica da nikako nije dobro da se Srbija i Hrvatska petljaju u odnose u Bosni i Hercegovini.
 • Mural – Nitko da kaže kako silna evokacija trauma i loših sjećanja sa zidova u izvedbi ulične desnice, služi isključivo tome da rat nikad ne ostavimo iza sebe.
 • Zabrana koncerta Rade Šerbedžije – U to se najbolje mogao uvjeriti Rade Šerbedžija kojem su u njegovim Vinkovcima zabranili koncert jer kao nije zgodno u tjednu sjećanja na Vukovar. Da se ne lažemo, primarni problem koji hrvatsko društvo, obilježeno devedesetima, ima sa Šerbedžijom jeste u tome što je Rade Srbin, a potom dolaze druga dva. Što je u ljudskom i političkom smislu ostao isti kakav je bio prije rata i što je napravio ozbiljnu svjetsku karijeru.
 • Kolaps popisa stanovništva – Stvarno smiješno da 2021. godine država nije u stanju elegantno provesti popis stanovništva.
 • Zakon o obnovi i minimalna plaća – Država nije u stanju niti započeti, a kamo li dovršiti obnovu potresom poharanih Zagreba i Banije, ali smo prošlog tjedna, ovaj put uz protivljenje oporbe, dobili izmjene Zakona o obnovi. Minimalna plaća će narasti za 350 kuna i uskoro će iznositi 3750 kuna mjesečno. Što je još uvijek daleko od potrebnog minimuma
 • G20 – Na summitu G20 donesena je povijesna odluka o uvođenju globalnog poreza od 15 % za međunarodne korporacije, što bi trebalo spriječiti sklanjanje novaca u porezne oaze, a izgleda da se usuglasio i stav o klimatskim promjenama.
25.10. (09:00)

Samo bitno

Pregled tjedna by Dragan Markovina

 • Tjedan hrvatsko-slovenskog prijateljstva – Milanović i Pahor, zajedno su istog dana otvorili bistu Ljudevita Gaja u Ljubljani i Franca Prešerna u Zagrebu
 • Crveni mundiri – Hrvatski predsjednik radi korak naprijed pa dva nazad. Umjesto da razmontira kompletno tuđmanističko nasljeđe on se zakačio s ministrom obrane oko umirovljenja zapovjednika te besmislene postrojbe
 • Dobronić o ustaškom pozdravu – veliki intervju Jutarnjem listu u kojem je posve jednostavno, na argumentacijskoj, civilizacijskoj i pravnoj razini objasnio zbog čega u Hrvatskoj nema mjesta ustaškom pozdravu u javnom prostoru, bez ikakvih izuzetaka
 • HRT, na putu prema dole – Robert Šveb je na koncu posve očekivano imenovan novim ravnateljem HRT-a, što znači da ne treba očekivati ništa osim površinskog upristojenja i nastavka starih praksi
 • Ukidanje viza za SAD – Koje će doista olakšati odlazak tamo, iako i dalje to neće biti bezbolno i jednostavno kao kad se putuje po Europi, ali hajde
 • Splitsko stanje uma – S jedne strane imamo gradonačelnika koji uopće nema većinu ili je ona nestabilna, a s druge vijeće koje je puno ogorčenih kritika, ali će uredno izglasati proračun jer im ne pada na pamet na nove izbore
 • Lauc i ostali znanstvenici – Odavno se predlaže i raspuštanje Znanstvenog savjeta Vlade u vezi pandemije ili barem uklanjanje Gordana Lauca iz njega. Ali do toga neće doći. Stoga je ograđivanje nekolicine znanstvenika od njega tek gesta bez ikakvog učinka.
 • Kaos u BiH i novi veleposlanik SAD-a u Srbiji – opasan kaos u Bosni i Hercegovini, kojeg proizvode Milorad Dodik. Joe Biden je pak za novog veleposlanika u Srbiji imenovao Christophera Hilla, bliskog prijatelja i čovjeka koji je bio Hoolbrookeova prva ruka prilikom sklapanja Daytonskog sporazuma. Dakle nekoga kome vjeruje i nekoga tko fantastično poznaje regiju, što znači da ima nekakvu ideju što u političkom smislu želi postići.
 • HAZU – zabavan istup akademika iz HAZU-a. Općepoznato je da je čistoća jezika fetiš svih ovdašnjih nacionalista koji bi dali sve da ovi narodi ne govore istim jezikom. Ali govore, ma koliko se trudili uvjeriti nas u suprotno.
 • Referendum o uvođenju eura – od strane krajnje desnih stranaka oje naravno uopće ne razmišljaju, niti su ikada do sada razmišljali o stvarnoj monetarnoj politici, niti o ekonomskih temama. Opširnije Telegram
11.10. (10:00)

Sve je tu, slobodno nastavite spavati. Do idućeg pregleda

Pregled tjedna Dragana Markovine

 • Sumanuti prosvjed pred bolnicama – ako jeste razumljivo da u vrlom novom svijetu brojni društveni slojevi odbacuju medicinska dostignuća i odbijaju se suočiti s pandemijom, posve je nevjerojatno da to rade medicinski radnici
 • Pandorini papiri – istraživački portal Oštro koji je upravo pokrenut i u Hrvatskoj, donio je veliku priču o skrivenom bogatstvu mnogih ljudi. Vučićev Siniša Mali ima 24 stana u Bugarskoj, crnogorski predsjednik Milo Đukanović čitavo bogatstvo
 • Batinaši na granici – Bez ozbiljnog novinarskog rada, i to onog udruženog na europskoj razini, u kojem su s hrvatske strane sudjelovali novinari RTL-a i Novosti, ne bi se ministra unutrašnjih poslova i Vladu u cjelini moglo nikako pritisnuti da priznaju organizirano nezakonito djelovanje i neljudsko nasilje prema izbjeglicama
 • Nobelova nagrada za mir – komitet Nobelove nagrade za mir shvatio presudnu važnost novinarstva za demokratizaciju društva. Nagradu su podijelili filipinska novinarka Marija Ressa i glavni urednik ruskog lista ‘Novaja Gazeta’, Dmitrij Muratov
 • Summit na Brdu kod Kranja – Svakom je odavno jasno kako od daljnjeg proširenja nema ništa. Ako ništa, snizit će se cijene roaminga, doći će nešto novaca i završit će se autocesta od Budimpešte do Ploča, kroz Bosnu i Hercegovinu, sredstvima Europske unije i izgleda da je to maksimum
 • Ozbiljni problemi za Možemo – Nema nikakve sumnje da su zabili dva autogola, ali koja nisu proizašla iz nesnalaženja, nego iz očitog uvjerenja da tako treba raditi.
 • Raskol u SDP-u – ovakav već duže vrijeme bezidejni SDP, bez ikakve strategije, programa, novih ljudi ili ideja, nema nikakvih šansi da zaustavi, a kamo li preokrene vlastiti pad.
 • Penavin iskorak u nacionalno
 • Patrijarh Porfirije odlikovao Milorada Vučelića – miljenik mnogih salonskih ljevičara odlikovao je ordenom Svetog Save Miloševićevog direktora direktora RTS-a iz perioda 1992.-1995., i to upravo za djelovanje u tom najgorem huškačkom periodu za “višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina”

Popisao Dragan Markovina za Telegram. Tamo u sa više detalja.

06.10. (17:00)

Ostala je samo uspomena

Markovina: Bjelogrlićev film o Tomi Zdravkoviću bit će hit

Iako je tek krenuo u festivalski život i redovnu distribuciju, već sada je jasno da će biografski film o Tomi Zdravkoviću ‘Toma’ biti apsolutni hit, i to u svim zemljama koje su nekad činile Jugoslaviju.  Njegov burni život obilježen demonima koji su ga progonili, a to su djetinjstvo u Leskovcu, nesretne ljubavi, kocka i alkohol su, istina, dušu dali da postanu filmski hit, ali da je to tako jednostavno, davno bi netko snimio film o Tomi bez da upropasti potencijal koji njegova životna priča ima. Bjelogrlić je napravio sjajan posao, i to ne bježeći od klišeja, nego ih štoviše naglašavajući. A to je već autorska genijalnost – piše Dragan Markovina. Telegram

05.09. (18:00)

Više politička nego vjerska institucija

Što se zbiva u Crnoj Gori: Ovako je, od zemlje na pragu ulaska u EU, došla na rub građanskog rata

Aktualni nemiri, koji mogu završiti svakako, a malo koji od potencijalnih scenarija djeluje pozitivno, potaknuti su odlukom SPC-a da novog mitropolita ustoliči na Cetinju, dok s druge strane s naslovnica beogradskih tabloida danima ne prestaje kampanja protiv onih Crnogoraca koji se tome protive, a sam Vučić drži u neizvjesnosti pitanje vlastitog dolaska na Cetinje. U čitavoj priči zanimljiva je uloga patrijarha Porfirija, čovjeka koji u Hrvatskoj igra ulogu progresivnog intelektualca štulićevskih inspiracija, dok u ostalim zemljama regije, od Bosne i Hercegovine, preko Crne Gore pa do Kosova, nastupa kao tipičan predstavnik nacionalističke politike SPC-a. Što brojni ljudi s ljevice u Hrvatskoj naprosto ignoriraju, kao da problem ne postoji, ako se praviš da ga ne vidiš. Dragan Markovina za Telegram.

16.08. (15:00)

I onda pričajmo o sezoni kiselih krastavaca

Pregled tjedna by Dragan Markovina: Tomašević i otpad, optužnica iz BiH, Thompson i susjedi, pad Kabula

Najvažniji događaji koji su obilježili protekli tjedan, za Telegram pripremio Dragan Markovina:

 

 

 • Optužnice iz Bosne i Hercegovine – Cijeli tjedan vodeći ljudi u zemlji bavili su se optužnicama iz Bosne i Hercegovine protiv generala Hrvatske vojske, povodom Bljeska, Željko Komšić po prvi put rekao nešto da se hrvatska javnost složila s njim. HDZ BiH po tom pitanju spava.
 • Prijavljen načelnik Borova – njegove objave o Oluji na društvenim mrežama dio su priče o suočavanju s ratnim nasljeđem. Ali itekako i one o nerazumljivom nastojanju da se u 21. stoljeću propisuje ekskluzivna državna istina o prošlosti. Najbolje bi bilo da izađemo iz psihoze devedesetih.
 • Medeni mjesec Zdravka Mamića i BiH – nastavlja se medeni mjesec Zdravka Mamića i njegove nove domovine, budući da odluke o izručenju i nakon posljednjeg ročišta nema. Sam Mamić pak javno se odriče primarne domovine i povlađuje bosanskohercegovačkoj javnosti.
 • Nikad više požara – Paralelno s rekordnim turističkim prometima i gužvama, uslijed tko zna kojeg po redu toplotnog udara ovog ljeta, šire se nikad brojniji ljetni požari. Vatrogasci, kao i uvijek, rade čuda, a požari sve češće prelaze iz Hercegovine u Dalmaciju.
 • Stečaj Orljave – Nastavlja se i tužna priča o stečajevima nekad velikih tvornica koji ne prijete tek brisanjem velike prošlosti, nego i ozbiljnim egzistencijalnim problemima za radnice i radnike. Požeška Orljava otišla u stečaj, ministar obećaje rješenje koje bi spasilo tek dio radnika. Lijeve stranke šute.
 • Prvi veliki potez Tomislava Tomaševića – Poništavanjem raspisanog natječaja za firmu koja bi prikupljala krupni otpad u Zagrebu i umjesto toga organizirao da to rješava sam grad uštedio 33 milijuna kuna.
 • Prijedlog prisege prilikom dobivanja državljanstva – Prošlog tjedna zabavljali smo se i novim prijedlog zakona o državljanstvu, točnije tekstom prisege koja bi se uvela kao obavezna. Priča naravno jeste smiješna, ali i dalje bolja od prakse čije posljedice i dalje živimo, o dodjeli državljanstva bez kriterija iz tzv. mostarskog kontingenta.
 • Thompson i susjedi u Splitu – U Splitu smo pak zabilježili spor Thompsona i susjeda oko zemljišta i stanova na Žnjanu, što je priča koja se logično nadovezuje na nedavna uhićenja građevinskih poduzetnika i gradskih urbanističkih službenika. Pri čemu Žnjan, uz Bačvice, predstavlja ključni primjer poraza urbanizma u Splitu.
 • Sezona i pandemija – Turistička sezona nastavlja se kao da pandemije nije ni bilo, vikend-kolone se nisu uopće smanjile, brojke su skoro na razini iz 2019., ljudi su očito željni povratka starom životu i nikakve gužve i cijene ih ne smetaju, a pandemija je i dalje tu. Bit će (opet) veselo najesen.
 • Sarajevo film festival – Sarajevo je pak ovog tjedna bilo u središtu pozornosti. Otvoren je Sarajevo film festival, koji nije samo uskočio na mjesto koje je imala Pula, nego je postao i svjetski relevantan. Prvu večer Wim Wenders je dobio Srce Sarajeva za životno djelo, a novi film Danisa Tanovića bio je prvi koji je prikazan, da bi se trećeg dana na SFF-u ukazao Bono Vox.
 • Talibani preuzeli Afganistan – Afganistanska vlast se logično raspala kao kula od karata nakon definitivnog povlačenja SAD-a. Talibani su jednostavno osvojili čitavu zemlju, čak ponudivši mirnu tranziciju u glavnom gradu. No, jasno je što njihova vlast donosi.
02.08. (09:00)

Ako nije tu nije bitno

Pregled tjedna by Dragan Markovina

Ljeto je, što će vam dnevne vijesti o kiselim krastavcima dovoljan vam je tjedni pregled Dragana Markovine za Telegram:

 • Nevjerojatna Olimpijada – ova Olimpijada donijela je povijesni rezultat hrvatskog olimpizma, ali je i čitav tjedan bio obilježen velikim postignućima hrvatskih predstavnika.
 • Spajanje Pelješkog mosta – Nema nikakve sumnje da je Pelješki most građevina oko koje se skupljalo uvjerljivo najviše političkih poena u proteklih dvadeset godina, jednako kao što nema nikakve sumnje da će se to nastaviti događati i u budućnosti i da ćemo imati još nekoliko svečanih otvaranja.
 • Promjene u nogometnom savezu – bespogovorno smijenjen Davor Šuker, da bi na njegovo mjesto zasjeo Marijan Kustić. Svakako, ništa se bitno nije dogodilo.
 • Hajdukov novi debakl i Veležovo čudo
 • Čistka u SDP-u – činjenica da su trendovi takvi da nekad vodeća stranka nominalne ljevice ide lagano, ali nepovratno ka irelevantnosti. Bez ikakvih naznaka da se taj trend preokrene.
 • Dodikova histerija – U Bosnu i Hercegovinu je došao novi visoki predstavnik, Christian Schmidt i od 1. kolovoza je preuzeo dužnost, a dočekala ga je kompletna histerija u Republici Srpskoj, motivirana posljednjom odlukom Valentina Inzka da dopunama kaznenog zakona zabrani negiranje genocida i ratnih zločina.
 • Godišnjica ustanka i najava obilježavanja Oluje
 • Sezona – Turizam se vraća na veliku scenu i uspio je preživjeti veliku pandemiju. Srpanj je po broju dolazaka i noćenja na nekih 80 % od pretpandemijske 2019., a sam kraj mjeseca je na 90 %
 • Preminuli Zoran Erceg i Dara Janeković