Nenad Polimac: 'Bilo jednom... u Hollywoodu' obiluje detaljima, a cijelo vrijeme osjećate prijeteću atmosferu - Monitor.hr
18.08. (08:30)

Dozvoljeno uživanje u nasilju

Nenad Polimac: ‘Bilo jednom… u Hollywoodu’ obiluje detaljima, a cijelo vrijeme osjećate prijeteću atmosferu

“Bilo jednom u Americi spoj je meta filma i krajnje realistične verzije Hollywooda iz 1969. Zapravo, postoji u njemu žanrovska podloga, a to je činjenica da je televizija – uostalom kao i danas – bila gotovo popularnija od filma”, kaže Nenad Polimac o novom Tarantinovom filmu.Slične vijesti

Jučer (22:30)

Za fanove

Polimac o filmu Downton Abbey

Uz ocjenu 4+, Nenad Polimac preporučuje film Downton Abbey, scenarista Juliana Fellowesa i redatelja Michaela Englera, kojeg je pogledao na pretpremijeri. Film bi se trebao svidjeti svima koji dobro poznaju likove i radnju, a osobito kao nadopuna šeste sezone serije, smatra filmski kritičar Jutarnjeg.

Četvrtak (15:30)

Kraljica Vrckava II

Polimac: Dobar film po seriji ‘Downton Abbey’

Za razliku od ‘Seksa i grada’, serija ‘Downton Abbey’ puno se lakše prilagodila dvosatnom filmskom izdanju… Dok je ‘Seks i grad’ odmah postavio jednadžbu “film jednako spektakl”, ‘Downton Abbey’ se odlučio za puno diskretniji pristup: može malo atrakcija kao što su posjet kraljevske obitelji omiljenom dvorcu (za Georgea VI. i njegovu suprugu to je tek drugorazredna “rupa”), parada kraljevske garde kroz mjesto, bal u susjedstvu s velikim orkestrom, a i nešto malo provokacija – Nenad Polimac, Jutarnji.

14.08. (12:30)

I nakon drugog gledanja

Polimac o Generalu: Slab film s trash elementima i nizom scena nekorektnih prema Srbima

“General ima samo jedan problem, odnosno dva, a to je Antun Vrdoljak kao scenarist i redatelj. Da je takva priča u rukama mlađeg filmaša (njegov pomoćnik režije Kristijan Milić prvi mi pada na pamet), mogao je to biti akcijski spektakl, kakav bismo mogli prodati i u svijet. Ne treba podcijeniti ni karizmu Gorana Višnjića, koji je imao peh da se podredi prohtjevima svoga tasta: s razigranijim redateljem i dobrim scenaristom sve je to moglo ispasti drukčije” – Nenad Polimac za Jutarnji.

25.07. (19:30)

Lijep kao tulipan, zabavan kao ganđa

Polimac: Hauer – trajna ikona kinematografije

 

Rutger Hauer je balansirao između art filmova i krajnje trivijalnih igrarija: u prvima je dokazivao kako je odličan glumac, u drugima je demonstrirao karizmu kakvom se malo tko mogao pohvaliti u europskim i američkim akcijskim produkcijama. Impresivna imidža, ostat će trajna ikona kinematografije s kraja proteklog i početka novog milenija – Nenad Polimac.

22.07. (12:30)

19-

Polimac: “Euforija” – zloglasno eksplicitna tinejdžerska HBO serija

Zanimljiva je opreka između ocjena kritičara i gledatelja. Dok prvi pronalaze “Euforiji” svakojake mane dotle za druge postoje samo superlativi. Neosporno je da je serija vrlo dobro režirana i snimljena, lokacije su izvrsno odabrane, no glavni adut je priča kakvu se nitko dosad nije usudio ekranizirati. Istina, još sredinom devedesetih nastali su “Klinci” Larryja Clarka, no to je bio niskobudžetni nezavisni film, napravljen za art kina, a ovo je serija koja ulazi u sve domove. Njezina je subverzivnost tim veća – piše Nenad Polimac za Jutarnji.

20.07. (13:30)

Kralj blagajni

Polimac: Novi ‘Kralj lavova’ – raskošnije, ali nema puno novoga

Impresivan i inovativno napravljen spektakl – kaže kritičar Jutarnjeg o novoj verziji ‘Kralja lavova’ (naglašava da ovo nije igrana varijanta, s obzirom da je sve nacrtano računalom), što nije čudo jer je s 260 milijuna dolara ovo najskuplji dosad Disneyjev “crtić”. Minus je, kaže, nedostatak humora te što su neki likovi manje simpatični.

09.07. (15:30)

Na putu prema gore

Polimac: Dokumentarac ‘Apollo 11’ – jedan od filmova godine

Priču o slijetanju na Mjesec, pothvatu koji ove godine slavi 50. godišnjicu, Douglas Miller ispričao je uz pomoć arhivskih snimaka različitih formata među kojima su najimpresivnije one snimljene na 70 milimetarskom filmu. Javnost i ljubitelji filma do sad ih nisu mogli nigdje vidjeti te njihova prisutnost ‘Apollo 11’ čine pravom vizualnom poslasticom. Jutarnji