Nenad Polimac: 'Bilo jednom... u Hollywoodu' obiluje detaljima, a cijelo vrijeme osjećate prijeteću atmosferu - Monitor.hr
18.08.2019. (08:30)

Dozvoljeno uživanje u nasilju

Nenad Polimac: ‘Bilo jednom… u Hollywoodu’ obiluje detaljima, a cijelo vrijeme osjećate prijeteću atmosferu

“Bilo jednom u Americi spoj je meta filma i krajnje realistične verzije Hollywooda iz 1969. Zapravo, postoji u njemu žanrovska podloga, a to je činjenica da je televizija – uostalom kao i danas – bila gotovo popularnija od filma”, kaže Nenad Polimac o novom Tarantinovom filmu.


Slične vijesti

Nedjelja (13:30)

Politika Hollywooda

Nenad Polimac: Svi slave ‘Parazita’, ali Scorseseu je opet učinjena nepravda

‘Parazit’ je konceptualni film usmjeren na publiku sklonu jednostavno izloženim socijalnim temama, a njegova pobjeda je ustupak golemom azijskom tržištu, čije kompanije malo-pomalo zauzimaju Hollywood, smatra Nenad Polimac. Scorsesejev ‘Irac’ puno je slojevitije ostvarenje i nevjerojatno dojmljiv film o ružnoj strani američkog sna. Šteta je što je ta epska kronika ostala bez ijednog zasluženog priznanja, piše.

14.02. (19:30)

Kuharice manje zbori...

Polimac o ‘Malim ženama’: Redateljica se više trebala baviti svojim poslom, a manje filozofirati

Film Grete Gerwig je jako naglašeno, čak iritantno feministički, iako sam jako tolerantan, navodi Polimac. Nije mu se dopalo ni što je redateljica razlomila priču, čija radnja skakuće iz sadašnjosti u prošlost. Ipak, priznaje joj izvrsnu glazbu, kostimografiju, scenografiju i glumu. Jutarnji

26.01. (20:30)

Totalno drukčiji od drugih

Nenad Polimac: Hrvati vole filmove koji nisu najgledaniji u ostatku svijeta

U odnosu na svjetska filmska zbivanja, hrvatsko tržište ponaša se krajnje nepredvidljivo, piše Nenad Polimac. Joker je glatko deklasirao novog šampiona globalnih kinoblagajni Osvetnike: Završnicu. Kralj lavova se zbog jeftinih jutarnjih ulaznica ne može mjeriti po prihodima, akcijski spektakli i ozbiljna ostvarenja kao Bilo jednom u Hollywoodu izdominirali su crtiće. Last Christmas je najugodnije iznenađenje. Bruto promet od kinoulaznica povećao se na 161 milijun i 300 tisuća kuna, dok je u 2018. iznosio 147 milijuna i 400 tisuća.

19.01. (23:30)

Mjesec restrospektive

Sto godina od rođenja Federica Fellinija: Remek-djela, krize i eksperimentiranje s LSD-om

Da je živ, Federico Fellini bi u ponedjeljak napunio 100 godina. U Londonu već dva tjedna održavaju Fellinijevu retrospektivu, ista se priprema u Trstu i u Rijeci, a od ponedjeljka počinje i ciklus njegovih ostvarenja na HRT-u. Nenad Polimac donosi pregled opusa slavnog redatelja. Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Pavica Knezović Belan, Slobodan Šijan i Vinko Brešan objavili su top liste pet najboljih Fellinijevih filmova po njihovom izboru.

07.01. (20:30)

Kamera voli rat

Polimac o Zlatnim globusima: Pobjeda starog Hollywooda

Zna se tko jest dobio Zlatne globuse, Polimac piše tko ih je zaslužio, a nije dobio: Russell Crowe ipak je morao biti nagrađen za svoju spektakularnu preobrazbu u bivšeg šefa Fox Newsa Rogera Ailesa u mini-seriji Najjači glas. Meryl Streep, zbog koje smo svi gledali drugu sezonu, ostala je bez priznanja za sporednu ulogu u Malim lažima. Iznenađen je bio i komičar Ramy Youssef, njegova serija ‘Ramy’ zanimljiva je jer su joj protagonisti američki muslimani u New Jerseyju (dolje trailer). Veliki pobjednik globusa je ratni film ‘1917’, kojeg Polimac vidi kao favorita za Oscara.

05.01. (00:30)

Vrijeme lolita

Nenad Polimac: Nakon Sue Lyon tražile su se sve mlađe cure, pa je naredna ‘lolita’ postala Brooke Shields, koja je imala samo 12 godina

Sue Lyon imala je 12 godina kad se s prijateljicom domogla kontroverzne knjige Vladimira Nabokova ‘Lolita’. Sa žaljenjem je ustanovila da joj je to suviše komplicirano štivo i ostavila je nepročitanom. Dvije godine kasnije tabloidi su se raspisali da je Stanley Kubrick, redatelj spektakla ‘Spartak’ s Kirkom Douglasom, odlučio ekranizirati Nabokovljev roman i da će sam pisac biti autor scenarija. Pronašao je i svoju Lolitu, a to je bila već spomenuta Sue Lyon koja je tada imala 14 godina – Nenad Polimac o vremenu Lolita.

04.01. (19:30)

Film Bong Joon-hoa

Nenad Polimac o ‘Parazitu’: Bogati vs. siromašni u korejskom art hitu koji visoko figurira kao kandidat za Oscara

“Prvi put u povijesti, jedan korejski film visoko figurira kao kandidat za Oscara. Ne znači da će ga i dobiti, ali već sama činjenica da je na trećem mjestu favorita, odmah iza Irca Martina Scorsesea i Bilo jednom u Hollywoodu Quentina Tarantina, velika je pohvala… Zašto je Parazit postao takav fenomen? Kako zbog priče tako i redateljskog stila. Intrigantno je suprotstaviti dvije obitelji, jednu bogatu, drugu siromašnu, i zatim postupno pokazati kako ova potonja ovladava onom prvom” – Nenad Polimac, Jutarnji.