Nikolaidis: Ako prema fašistima ne stojiš na poziciji neprijatelja, neprijatelj si samom sebi - Monitor.hr
15.04. (13:30)

Nikolaidis: Ako prema fašistima ne stojiš na poziciji neprijatelja, neprijatelj si samom sebi

Uzmite za primjer HDZ-SNSD grupisanje – podjele: Srbi-Hrvati, katolici-pravoslavci nisu bitne, sve dok traje zajednički projekat razgradnje Bosne i Hercegovine. Istovremeno, SDA insistira na liniji podjele “prijatelji Bosne i Hercegovine i njeni neprijatelji”, pri čemu sve druge podjele, recimo ona ljevica-desnica, treba ostaviti po strani. Protestanti u Srbiji saradnju sa fašistom Obradovićem pravdaju tezom da on nije istinski neprijatelj – nego je prijatelj, sve dok zajednički djeluju protiv zajedničkog neprijatelja, totalitarne vlasti Aleksandra Vučića… ako prema fašistima ne stojiš na poziciji neprijatelja, neprijatelj si samom sebi, a ono što nazivaš pragmatičnošću i lukavstvom tek je mudrost budale – piše Andrej Nikolaidis za zurnal.infoSlične vijesti

Nedjelja (18:30)

Andrej Nikolaidis: Nesojluk epskih razmjera

“‘Desničar’ i ‘ekstremista’ su, kada se tim riječima pokušaju opisati ljudi koji rašire barjak na kojem piše ‘Pobio vas Alija, vaš balija’, tvrde da ‘u Srebrenici nije bilo genocida’ i da je ‘Ratko Mladić heroj’ – eufemizmi. Za takve ljude u Crnoj Gori postoji prikladan naziv – nesoj. Odnosno, još preciznije: nesoj od nesoja. Kažem ‘preciznije’, zato što se nesojluk rečenog nesoja ne označava kao incident, nego kao kontinuitet”, piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

06.07. (10:30)

Nikolaidis: Fotošopirani vijetnamski biznismen

Andrej Nikolaidis se osvrnuo na nedavnu zgodu u Republici Srpskoj koja je zapravo princip privatizacije i to ne samo u BiH već šire: Milorad Dodik i Željka Cvijanović primili su vijetnamskog „uglednog invetitora“ i poveli ga u obilazak lokacija koje nude na prodaju… Bio je to, još, dokaz neozbiljnosti bosanskohercegovačkih i srpskoentitetskih vlasti. Predsjednici koji primaju nižerazrednog prevaranta i pred kamerama se diče njim. Njihove službe koje nisu provjerile, ili nisu umjele provjeriti („Lako je sad pričati, nego hajde ti provjeri – ti žuti su ionako svi isti, nisu li“) ko je čovjek koji je primljen na najvišem državnom nivou. Bio je to, povrh svega, još jedan, nakon svega izlišan, dokaz da su postjugoslovenske zemlje više nalik na plac ili nekretninu na prodaju nego na ozbiljnu, ili bilo kakvu, državu.

22.06. (15:30)

Nikolaidis: Kada je lopovluk temelj i razlog postojanja države, onda borba protiv lopovluka, zaista jeste antidržavno djelovanje

Pokazalo se kako je država Bosna tek ustavni okvir za bezakonje, otimačinu i korupciju epskih razmjera. Pokazalo se da institucije te države postoje da bi zaštitile najgore među bosanskohercegovačkim građanima: najveće lopove među nama. Pokazalo se da vladavina prava u praksi znači vladavinu jačeg. Ako se bavite istinskim istraživačkim novinarstvom, država će istraživati i isljeđivati vas, što mogu potvrditi novinari “Žurnala” koje BiH državne institucije tretiraju kao neprijatelje države – piše Andrej Nikolaidis za Žurnal. O istoj temi sa manje poezije i više činjenica piše Benjamin Butković, Al Jazeera.

19.06. (22:30)

Kad ne znaš popravit svoje, petljaš se u tuđe posloive

Nikolaidis: Vučić je kao Mourinhove ekipe – jedino ga zanima kvarenje igre protivnika

Andrej Nikolaidis bavi se petljanjem Beograda i Srpske pravoslavne crkve u Crnu Goru, posebno nadahnuto: “Kad uzmem u obzir koliko se Vučić i ekipa bave Bosnom, Crnom Gorom, Kosovom i u Sjevernom Makedonijom, ne znam kad se stignu baviti Srbijom. Zbog čega im, uostalom, posao vođenja vlastite zemlje i ide tako traljavo. Vučićeva Srbija je kao Murinjove fudbalske ekipe: jedino što ih zanima je kvarenje igre protivnika. Aleksandar Vučić je kao gusle. To, gusle, jedini su instrument koji je lakše napraviti nego slušati. A Vučić je jedini diktator kojega je teže slušati nego trpjeti.

03.06. (11:30)

Nikolaidis: Danas se socijaldemokrati od desnice razlikuju samo po tumačenju 2. svjetskog rata

Socijaldemokratija je i naše živote učinila boljim – Titova vlast je, zapravo bila socijaldemokratija minus parlamentarna demokratija: socijalautokratija, recimo. Kada je Titov sistem pao, dobili smo demokratiju, a izgubili sve ono što smo imali u njenom odsustvu. Sa demokratijom smo dobili nacionalizam, fašizam, rat i divljačku primarnu akumulaciju kapitala, dakle pljačku, praćenu divljačkom konzervacijom kapitala – dakle pljačkom. Dobili smo desnu revoluciju. Danas se naše socijaldemokrate od desnice razlikuju tek po stranačkim bojama i tumačenju Drugog svjetskog rata i Titove vladavine. I po još nečemu: radnici su sada sa nacionalistima – lijepo piše Andrej Nikolaidis za Žurnal.

29.05. (22:30)

Loše vijesti su im dobre vijesti

Nikolaidis o Kosovu: Politika “zamrznutog konflikta” dovela do konflikta

Politiku “zamrznutog konflikta” promovišu oni koji se protive sporazumu Beograda i Prištine – srpski nacionalistički krugovi i njihov centar: Srpska pravoslavna crkva… Umjesto da se tačke mogućeg incidenta eliminišu tako što će biti pretvorene u tačke ako ne suživota, a ono sporazuma, one se umnožavaju. Dok se, istovremeno, mjesta suživota neprekidno proizvode u tačke mogućeg incidenta – Andreja Nikolaidisa, al Jazeera, jako zabrinjava “bure Kosmeta”.

08.05. (10:30)

Nikolaidis: O prirodi i društvu – Civilizacija je klanica iz koje ne možete pobjeći

Zanimljiv članak napisao je Andrej Nikolaidis za Žurnal, melankolični ljevičar, evo par citata: Šta reguliše kretanje kroz, nazovimo ga, društveni Umwelt? Zakoni i ideologija, dakako. Ideologija nudi zajedničko tumačenje markera, narativ zajednice, a zakon nameće obavezno ponašanje u skladu sa nametnutim tumačenjem. To se onda zove civilizacija. Koja je, u pricipu, ugodno stanište ako ste pripadnik srednje ili više klase, a udobna koliko i tropska džungla ako ste iz nižih slojeva. Sama vaša pozicija na društvenoj ljestvici određuje kako ćete tumačiti markere civilizacije: da li ono o čemu govorimo vidite kao, rekosmo, civilizaciju, ili pak kao najgore barbarstvo – kao vrt koji ne želite napustiti, ili kao klanicu iz koje ne možete pobjeći… Pas zapišava teritoriju, ali čovjek je jedina životinja koja tvrdi puno vlasništvo nad Umweltom. Kada čovjek Umwelt proglasi svojim vlasništvom i ogradi ga, počinje istrebljenje. Ako je čovjek podigao, recimo, skladište, on će potamaniti sve miševe i sve kukce koji su opasnost za ono što skladišti. Ako je podigao naciju-državu, potamaniće ljude koje smatra štetnim.

05.05. (13:30)

Andrej Nikolaidis: Podgorički razgovori – kad Radovan Karadžić zasjeni Momčila Krajišnika

Danas se to, kao i manje-više sve ostalo, da prostite, srozalo. Danas reperi govore o književnosti na Oxfordu i Cambridgeu, a sred opšte propasti i mene je zapalo da održim predavanje studentima na Humboldtu. Nakon čega sam taj univerzitet izbrisao sa liste škola koje bi, sutra, moglo pohađati moje dijete. Srozalo se, velim, no Srpska kuća – nedavno otvorena institucija nacionalne kulture Srba u Crnoj Gori – u Podgorici postavila je nove, i za gmizavce nedostižno niske standarde u izboru učesnika tribina koje organizuje. Čini se da tamo možeš gostovati jedino ako od Haga imaš diplomu koja svjedoči da si osuđeni ratni zločinac – komentira Andrej Nikolaidis, na Al Jazeeri, nevjerojatnu informaciju da se Radovan Karadžić na tribini javio live iz zatvora u Haagu. No, šokovi tek slijede – što je sve izgovoreno na toj tribini.

29.04. (23:00)

Andrej Nikolaidis: ‘Oslobođenje’ nisu bombardirale srpske snage, nego su se na njega zalijetali stršljeni-samoubice

22.04. (08:30)

Dodikove duge cijevi

Nikolaidis: Otvoreno pismo poštovanom g. Inzku

Ismijavati Vaš stav da ne znate šta i zašto Milorad Dodik radi, no znate da to ne znate, znači, zapravo, ne samo ismijavati zapadnu spoljnu politiku, čiji ste eksponent, nego i zapadnu filozofiju, čiji ste sljedbenik. Napokon, nije li sama suština Dejtonske Bosne i Hercegovine da nikada, nikome, ne bude jasno koja je budala smislila takvu državu, niti kako ta država opšte funkcioniše? Nije li, dakle, ismijavanje vašeg “nije mi jasno” stava, u suštini, antidejtonsko? Kao što je, dozvolite da primijetim, svaka jasnoća duboko antidejtonska – piše Andrej Nikolaidis visokom predstavniku za BiH na Zurnal.info.