Pero Luković: Kako je zabranjena satira u Srbiji - Monitor.hr
14.03.2018. (13:17)

Niko ne sme da se smeje

Pero Luković: Kako je zabranjena satira u Srbiji

Beogradski novinar Petar Luković, urednik bivših e-Novina i sadašnjeg magazina XXZ, dopisnik bivšeg Ferala, piše o sudskoj presudi za koju kaže da se njom “zabranjuje satira u Srbiji, o parodijama da i ne govorimo”. Riječ je o pjesmi Radmile Lazić na koju je Luković napisao satiričnu parafrazu što je na sudu branio kao “jedan vrlo poznat književni postupak star bar dva veka“ i kao hommage velikim umetnicima Kišu i postupku interpolacije. Sutkinja je njegove argumente odbila i presudila da je pjesnikinja pretpjela “jake bolove” te joj odredio naknadu od 50.000 dinara i sudsku taksu od 48.300 dinara (1.200 eura sve skupa). Dolje dio pjesme, u boldu Lukovićevi dodaci.
Živim u Očaj državi koja mi daje nacionalnu penziju
U gradu Očaju gde primam nacionalnu penziju
Međ očajnim ljudima koji nemaju nacionalnu penziju
. XXZ


Slične vijesti

14.11.2020. (14:30)

Stayin' alive

Petar Luković: Nikad nisam vozio auto, a kažnjen zbog brze vožnje

Tekst velikana beogradskog novinarstva, pun duha, ali tužan, o životu u penziji, s dijagnozom i redovitim odlascima u bolnicu, bez auta i vozačke: U septembru sam oborio rekord; zbog novog karcinoma, čak 22 dana išao sam od Zvezdare do Ujedinjenih Kliničkih Centara Srbije u samom grotlu, ponekad dva puta dnevno. Sve taksijem. Sve kešom. Ukupno: 400 evra za mesečni prevoz. A ni penzija nije malecka: 260 eura, opa!

21.12.2019. (11:30)

Za liječenje i rad

Petar Luković ima karcinom pluća i moli za pomoć

Legendarnom kolumnistu Feral Tribunea Petru Lukoviću nedavno je dijagnosticiran rak pluća. Budući da je zasut tužbama i nepovoljnim presudama srbijanskog pravosuđa zbog njegovog projekta e-novine, potrebna mu je pomoć u liječenju i opstanku najnovijeg projekta – XXZ Magazina. U kolumni koju prenosi Lupiga, Luković opisuje okolnosti u kojima se suočava s ovom teškom bolešću. “Svaki lekar, svaki profesor, svako ko mi se javi – daje jedno jedino uputstvo: „Nemoj da poklekneš“, „Nemoj da potoneš“, „ Nastavi da radiš koliko možeš“, „Drži se“, „Moraš da se boriš“. Ovaj je tekst deo te borbe. Trudiću se zajedno sa minijaturnom XXZ redakcijom da preživimo ove teške trenutke, a najvažnije je da nastavimo da radimo”, piše Luković.

16.11.2017. (18:12)

"Piše mi teško bolesna Miss Mary Anderson"

Petar Luković: Kako sam tražio novce u Nigeriji

“Otkad sam na meti tužilaca čiji duševni bolovi ne jenjavaju sve dok im nekoliko tisuća eura ne zacele teške psihološke rane – opsednut sam nebuloznom, ali spasonosnom idejom da preko interneta lično nađem money” piše Petar Luković, urednik XXZ magazina, u duhovitom tekstu o tome kako je novce za plaćanje duševnih boli Emiru Kusturici i još kojekome tražio u Africi, a bili su mu pod nosom – u Zaječaru [zubo].

14.11.2017. (17:28)

Petar plaća u vjetar

Čitatelji spašavaju XXZ magazin – od srca i od mirovina

“Poželjela sam biti jedna od tih nepoznatih osoba koja Vam je pružila ruku u nevolji” – poručila je jedna Sanja iz Sarajeva Petru Lukoviću, uredniku online-magazina XXZ, koji je pozvao čitatelje da im pomognu. U stisci su s novcem jer Luković “mora sve da plati Filaretu s puškomitraljezom, Emiru Kusturici, te Čedomiru Čupiću”. Miroslav iz Srbije mu poručuje “vi ste bili i ostali jedina svetla tačka u ovoj jazbini”, a Darko iz Hrvatske kaže “znam da prilog nije nešto značajno ali je od srca i od mirovine”. XXZ

01.03.2016. (23:44)

E-novine: "Zatvaramo portal, do daljnjeg… ugasili nas photo-mafijaši, uz pomoć episkopa Filareta i seksi-bunny Natalije Dević"