Pilsel: Za razliku od Stepinca, Kuharić nam zaista može biti uzor morala i zdravog patriotizma - Monitor.hr
16.06. (17:00)

Putevima milosrđa

Pilsel: Za razliku od Stepinca, Kuharić nam zaista može biti uzor morala i zdravog patriotizma

Franjo Kuharić je bio dobar čovjek, s manama, ali izuzetno dobronamjeran. Njegova me kauza zanima, za razliku od Stepinčeve, o kojem danas ne bismo govorili, a kamoli slušali pretjerivanja poput „Stepinčeve Crkve”, da ga komunisti nisu doveli pred sud i da ga nisu na trulom suđenju pretvorili u žrtvu. Kuharić ima ono nešto (je li dovoljno za čast oltara, ne znam). Mudri Franjo Kuharić je, o čemu mi je govorio nebrojeno puta inzistirao na tome da nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve vlastite zajednice i kako prepoznati krivnju druge zajednice.

On je vjerovao da su Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi pred težim moralnim pitanjem: kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivnju u vlastitoj zajednici? A zatim: kako okajati krivnju, kako zadobiti oprost Božji i ljudski, mir savjesti i pomirenje među ljudima i narodima? Kako započeti novo doba osnovano na pravednosti i istini? Ako naše ljude na to treba podsjetiti, a fakat treba i čudi me da HBK na tomu ne inzistira, onda mi se čini da Kuharić, za razliku od Stepinca, i te kako može biti uzor morala kao i zdravog patriotizma. Drago Pilsel za Nacional.


Slične vijesti

30.06. (14:00)

Kultura nekog drugog sjećanja

Pilsel: Uhodana crkvena svinjarija – koriste žrtve iz Jazovke da u Hrvatskoj zatru antifašizam

Već 34 godine, 22. lipnja, Crkva potaknuta od ustašonostalgičara slavi u Sošicama na Žumberku, pokraj jame Jazovke, misu zadušnicu „za sve ubijene na tom mjestu“. Spomen pohod „Jazovka“ tradicionalno se organizira 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, koji je u Hrvatskoj državni praznik, a organizator je udruga Hrvatski obredni zdrug – Jazovka. Stvar je kristalno jasna premda, nažalost, zloupotrebljavaju umorene i bačene u Jazovku, a to je ono što su u Argentini sugerirali potomci ustaški glavešina NDH poput Tomislava Frkovića kada se obraćao Kolindi Grabar-Kitarović – maknuti antifašizam iz državnog kalendara, iz udžbenika i čak iz Ustava RH. Tu agendu sada provodi vladajući Domovinski pokret. Drago Pilsel za Nacional.

30.05. (18:00)

"Ako je osoba gay, a traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da joj sudim?”

Pilsel: Papa nije rekao ‘pe*erčine’, već ‘pe*eri’, ali to nije ni bit priče

Simpatično mi je zgražavanje novinara (koji traže senzaciju) i drugih koji su se ulovili na jedan loš prijevod (preuzevšii vijest Hine): uglavnom svi mi, manje ili više, koristimo riječi ”peder” i ”lezba”, zašto to ne bi smio uraditi i Papa na zatvorenom sastanku? Stvar je krenula ne od objave talijanskog portala za tračeve (često pouzdane) Dagospia, već kada su hrvatski mediji stali krivo prevoditi što je Papa rekao.

Na sjednici Talijanske biskupske konferencije koja je održana 20. svibnja u Vatikanu, u djelu u kojem se razgovaralo o pomanjkanju duhovnih zvanja i o stanju u sjemeništima, Franjo je, tvrdi portal Dagospia (objavom prošle nedjelje), iskoristio ove riječi: ”Nella Chiesa c’e troppa aria di frociaggine” (u prijevodu, ne doslovno, jer Papa koristi idiom, frazu, već preneseno: “U Crkvi imamo značajnu klimu pederluka”. Moglo bi se kazati i da je Papa želio kazati da su ”sjemeništa već puna pedera”). Talijanskim biskupima Papa je objašnjavao da se i dalje protivi primanju gay osoba u svećeničke redove. Postrožena su pravila promatranja i pristupanja kandidata kako sjemeništima tako đakonatu i svećeništvu. Nihil novi, reklo bi se. I jasno je zašto je Papa iskoristio spornu riječ. Drugi je par rukava sviđa li se to nama. Nacional

14.10.2023. (01:00)

Nema strane koju bi trebalo zauzeti

Pilsel: Kako govoriti o Izraelu i Palestini? Svakako ne navijački!

Ne podržavam ni desnicu koja samo čeka da izraelske snage gurnu u more ili pod zemlju dva milijuna Palestinaca iz Pojasa Gaze, a tek ne podržavam ljevicu koja nema suosjećanja za izraelske žrtve Hamasa (i drugih) u napadu kojeg Izrael ne pamti od Jomkipurskog rata. Kako govoriti o Izraelu, i o Palestini, veliko je pitanje i težak izazov. Ne smijem zaboraviti povijest patnje, ni Izraelaca, ali ni Palestinaca. Netanjahu je očito kriv: bio je previše zauzet razbijanjem demokratskih institucija svoje zemlje, ali silina i brutalnost Hamasa zbile su redove u Izraelu, pogotovo jer je za Hamas svaki Izraelac (i Arapin Izraela, naravno), legitimna meta. Nacionalizam je, govorio je Slavko Goldstein, općenito bolest koja može dugo drijemati, a iznenada buknuti. Tada ne treba navijati. Osobito ne treba navijati kada umiru mali ljudi, djeca i bebe, na zaraćenim stranama. Drago Pilsel za Autograf.

27.09.2023. (09:00)

Kajem se od svega srca što uvrijedih...

Pilsel: Javna isprika Aleksandru Stankoviću (i čitateljima)

U emisiji kod Aleksandra Stankovića, u svojstvu gosta sam sjedio ne jednom, već četiri puta i pripadam velikoj galeriji likova koji su ostali, malo je reći iznenađeni, kada je priznao svoj problem ili više njih – ta nikada nisam dobio informaciju ili prepoznao neke naznake da bi Stanković bolovao od depresije. Stanković u knjizi ”Depra” detaljno opisuje borbu s teškom i često stigmatiziranom bolešću radi koje je četrnaest godina na antidepresivima. Iako boluje od depresije, ipak svakog tjedna uspješno funkcionira u javnom prostoru i vodi dosta gledanu emisiju ”Nedjeljom u 2”, što zna donositi specifičan set problema i izazova. Ja se, naime, ovom kolumnom javno ispričavam Aleksandru Stankoviću, za grubost i neljudskost kojom sam ga javno kritizirao. Da li bih se ispričao da Aco nije odlučio progovoriti o depresiji? Možda i bih, ali činjenica je da sam odlučio ovo napisati kada sam shvatio, ili pokušao shvatiti, muku ili muke Aleksandra Stankovića (nitko neće nikada u potpunosti moći shvatiti kako izgleda svijet nekoga tko boluje od depresije, makar i sam uzimao slične lijekove). Drago Pilsel za Autograf.

23.08.2023. (16:00)

Blaženi naš

Pilsel: Stepinac, katolički kler i njihov odnos prema NDH

Dakle, ”nacionalna lojalnost” je u Stepinca bila jača od nacionalne dužnosti i dužnosti prema istini. I kada je oduševljenje novom državom i poglavnikom splasnulo, Stepinac i kler nisu okrenuli leđa režimu, već su samo blago upozoravali na prekomjernost žestokih postupaka i deportacija u Jasenovac. Stepinac je nakon formiranja NDH uputio okružnicu kojom je svećenstvu preporučio novi režim (državu), iako je dobro znao da to nije ni samostalna ni slobodna država, već puki nacistički satelit. A ako to nije znao, onda je bio krajnje naivan, u što je teško (po)vjerovati. Pavelić je zauzeo pozu ”zatočnika kršćanstva” pod kojom se Hrvatska vraća svojoj drevnoj ulozi Antemurale Christianitatis, predziđa kršćanstva prema ”poganskom Istoku”. I umjesto da Stepinac i Crkva prokažu poglavnika i njegovu zločinačku politiku, nastojali su iz petnih žila umanjiti njegove zločine, a i Vatikan je o tomu šutio, iako je sve to dobro znao. Drago Pilsel za Autograf.

02.08.2023. (16:00)

Muževi na koljenima

Pilsel: Zabluda je da su molitelji na Trgu muževniji od onih koji nisu pobožni

Pažljivo sam pročitao argumente dr. anglistike Krunoslava Puškara koji rukovodi moliteljima na Trgu bana Josipa Jelačića. On pokazuje da baš i ne razumije kršćansku teologiju i antropologiju. Ne razumije da nije sam otac već i majka, da muškarac i žena trebaju biti jednaki zato što to zagovara kršćanski nauk i da je krivo pojmiti da je muškarac pozvaniji od žene da u nečemu predvodi. Njihovo prisustvo pred bolnicama nije prihvatljivo i trebalo bi biti zabranjeno. Nitko normalan ne smatra da pobačaj jest dobra stvar ili da treba biti metoda planiranja obitelji. Isto tako, pobačaj nije metoda kontrole rađanja. Ipak, njihovo okupljanje na trgu nam ne daje pravo da zagovaramo njihovu zabranu, isto kao i demonstracije protiv njih. No, Puškar upada u kontradikciju jer tvrdi da akcija nije uvezena, ali da je to vidio kako se radi u Poljskoj. Drago Pilsel za Nacional, koji smatra kako će njihov pokret kod nas ostati marginalan.

14.06.2023. (15:00)

Lučonoša u mračnim vremenima

Pilsel: Mate Uzinić, za razliku od drugih, zna čitati znakove vremena

Treba vjerovati nadbiskupu kada kaže da ima jako dobre suradnike i da su takvi većina u nadbiskupiji. Treba cijeniti kada govori o izuzetnim djelima pastoralne brige nadbiskupije (hospiciji, rad sa senilnim osobama, azilanti…). Treba isticati sve dobro što taj čovjek čini. Podržimo li Matu Uzinića sada kada mu se u episkopatu neki suprotstavljaju zbog načina kako radi i komunicira u javnosti, vjerujem da ćemo, barem indirektno, stvarati pritisak na HBK tako da (nad)biskupi budu braća s njime, da ga ne ostave na cjedilu, da ga se ne prisili da odstupi s pozicije moderatora dijaloga oko nužne pomoći žrtvama seksualnog zlostavljanja. Drago Pilsel za Autograf.

20.03.2023. (13:00)

Duhovni otac

Pilsel: Deset godina Franjina pontifikata obilježavaju dva pojma – služenje i milosrđe

Kada daje intervjue argentinskim medijima, on sebe predstavlja kao običnog svećenika, ‘’cura’’ (tako ih nazivaju u Argentini), kao onoga koji je pozvan da liječi i propovijeda (curar znači liječiti). Tko je pratio njegove nastupe i čitao njegove enciklike i poslanice, vidi da kod njega postoji potreba da se usredotoči na bitno ili na ono što je ljepše, veće, privlačnije i istodobno nužnije. Papa Franjo smatra da svaki naš čin stvaranja, posjedovanja, uživanja, proizvodi trenutni osjećaj moći. U pozitivnom smislu to daje osjećaj sigurnosti, samopouzdanja, ali u negativnom to se može reflektirati kroz aroganciju, ponos, taštinu… I protiv toga, zahvaljujući asketskom držanju i strogoj ignacijanskoj duhovnosti, on se bori, jer povezuje moć i odgovornost. Sve što vidimo kod Pape, od reforme Kurije (najvažniji doseg pontifikata) do brige za migrante, polazi od njegova uvjerenja, ti naši formativni autori to su nam usadili, da je Bog blizina, milosrđe i nježnost. Drago Pilsel za Nacional.

20.02.2023. (14:00)

Svima na znanje

Pilsel: Stepinac nije veći od Nikole Tesle ni od Majke Terezije, a kamoli od Ivana Pavla II.

Kako prolazi vrijeme, a uskoro ćemo obilježiti desetu godišnjicu pontifikata pape Franje, raste frustracija onih koji su nezadovoljni odlukom Pape da obustavi proces Stepinčeva proglašenja svetim, a proporcionalno, kako vidimo, rastu i pretjerivanja o Stepinčevu liku i djelu. Laž je da je Stepinac ubijen – obolio je već u konfinaciji u Krašiću od bolesti zvane polycythaemia vera rubra: tumorno umnožavanje crvenih krvnih tjelešaca. Imao je akutnu leukemiju. I naravno da izmišljaju i pretjeruju svi, od Zgrabljića do kardinala Josipa Bozanića koji su ovog 10. veljače ponavljali priču o ubojstvu i mučeništvu Stepinca. Nitko razuman i dobronamjeran neće zanijekati kreposti koje je Stepinac živio u herojskom stupnju, ali obaveza nam je još jednom kazati kako je Stepinac iz Lepoglave izašao potpuno zdrav. Drago Pilsel za Nacional.

06.02.2023. (18:00)

Trulo zdravstvo

Pilsel: Matijanićeva smrt – trebamo neovisnu istragu i bolje novinare

Da, slažem se, nama treba i mnogi od nas zaista želimo neovisnu istragu smrti Vlade Matijanića, možda i smjenu ministra zdravlja Vilija Beroša. To ako se dokaže, radom neke neovisne istražne komisije, da ministar ”ne brani interese svih građana i građanki, nego je zaštitnik sustava koji je građanina Matijanića gurnuo u smrt”. Galama, akcija na ulicama, ponekad je potrebna, ali stručnost i poštovanje znanstvene metode je uvijek preduvjet za naše djelovanje. Ono na što ja ne pristajem jest na galamu mimo činjenica i dokaza i mimo struke. Da je trebao biti hospitaliziran, u to nema sumnje. Da Beroš mora otići s funkcije, rekao bih da da – ta komu pada na pamet uvući istodobno šest zagrebačkih bolnica na remont i rekonstrukciju i uskoro srezati kapacitet kirurgije na Rebru na pola, na primjer? Drago Pilsel za Autograf.