Predsjednica je shvatila da ne može dobiti izbore kao ikona desnice - Monitor.hr
17.02. (17:30)

Sve od jučer više ne vrijedi

Predsjednica je shvatila da ne može dobiti izbore kao ikona desnice

“Velika presica predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović, kojom je formalno obilježila četvrtu godišnjicu mandata, a zapravo ušla u kampanju za novi mandat u sadržajnom je i izvedbenom smislu zamišljena kao jedna velika bajka, u rangu braće Grimm, koja može proći samo kod onih kratkog pamćenja ili kod potpunih stranaca, koji su se prvi put zatekli u Hrvatskoj”, komentira Dragan Markovina za Telegram.Slične vijesti

Petak (21:00)

Prvo si underground, a onda se srozaš u establishment

Markovina: Zašto je Prljavo kazalište pristalo sudjelovati u kampanji Kolinde Grabar Kitarović?

Dragan Markovina se prisjeća kultnog grafita – ‘Johnny vrati se, Jajo nas jebe’ i piše: Međutim, svemu tome unatoč, ipak je iznenađujuće da su pristali primiti ovu nagradu upravo sada i upravo od Kolinde Grabar Kitarović. Istina je da već dugo vremena ne postoje iluzije oko toga da je rock muzika postala dio službene kulture i da njena uloga u pravilu nije ista kao što je bila u ranim danima… Prljavo kazalište odlučilo primiti nagradu također od strane folklorne činjenice, ali usred njezine predizborne kampanje.

11.10. (23:00)

Od sada će biti - to je ona nagrada koju je dobio i Handke

Markovina: Handke je uložio sav svoj ugled da podrži monstruma. Kako to odvojiti od njegovih knjiga?

Teško da možemo zamisliti išta manje dostojanstveno od toga da veliki pisac i od jučer nobelovac govori na sprovodu, po svemu, osim po količina ludila i zla koje je pokrenuo, beznačajnom čovjeku i političaru. Jednako kao što se teško odlučiti je li ta scena više ponižavajuća za Handkea ili za Nobelovu nagradu – piše Dragan Markovina za Telegram.
I Oleg Maštruko piše o istoj temi: Što jednog austrijskog pisca može nagnati da zabrazdi tako duboko u ludilo ne mogu spekulirati, ali o tome što nagoni Nobelov komitet da ga nagradi mogu. Potpuni kretenizam i gubitak kriterija. Nažalost, Skandinavija i navlasito Švedska izgleda postaju predvodnici modernog globalnog ludila.

09.08. (15:00)

Dobar dan, Hvaljen Isus, Za dom spremnni...

Markovina: Sad je jasno – ustaški pozdrav ZDS je legaliziran

Dragan Markovina (Telegram) citira “izjavu iz MUP-a” (anonimnu) iz Jutarnjeg: “Policija odustaje od podnošenja prekršajnih prijava jer ni u jednom dosadašnjem slučaju u kojem su podnosili prijave protiv navedenih zbog izvikivanja spornog pozdrava, od suda nisu dobili potvrdu da postupaju ispravno. Ako prvostupanjski prekršajni sudovi, ako suci koji su studirali pravo pet godina, u svojim presudama ne žele poštovati stajalište koje su o pozdravu ‘Za dom spremni’ zauzeli Visoki prekršajni i Ustavni sud, zašto to očekujete od policajaca na terenu?” Drugim riječima, očito je da taj pozdrav zapravo legaliziran, zaključuje Markovina.

05.08. (18:00)

Markovina: Zabranom sušenja robe na otvorenom prezentiramo sterilnu, lažnu kulisu. Je li to stvarno ono što želimo?

Brojna općinska i gradska vijeća su odluku donijela – Šolta, Rijeka, Kolan na Pagu, Mljet, Kaštela, redom mediteranski gradovi i općine. Oni su u svojim novim Odlukama o komunalnom redu, donesenima kako bi se uskladili sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu iz prošle godine, unijeli odredbe o zabrani tiramola, popularnog načina sušenja robe na otvorenom na otocima i obali. Veći broj sociologa, intelektualaca, novinara i kulturologa argumentirano ukazao na činjenicu da su, osim što neposredno koriste građanima, tiramole dio kulture Mediterana, zbog čega bi njihova zabrana predstavljala birokratski udar na način života, a u konačnici bila i kontraproduktivna u turističkom smislu – piše Dragan Markovina za Telegram.

29.07. (08:30)

Markovina: I dalje vjerujete da postoje umjereni hadezeovci? Evo jedan (Opara) baš pregovara o Thompsonovom koncertu na Rivi

Zašto uvijek Split i Riva kad treba manifestirat nacionalističko okupljanje, bilo da je riječ o skupu podrške Norcu, prosvjedu protiv Istanbulske konvencije ili Thompsonovom koncertu? Odgovor je puno zanimljiviji, nego što izgleda na prvu. Ne zato što je Split središte desne Hrvatske, nego zato što svim nastojanjima unatoč, on to i dalje nije – piše Dragan Markovina za Telegram.

24.07. (10:30)

Markovina: U Biogradu je srušen Vitićev motel. Opet smo na kulturu nasrnuli bagerima

Dragan Markovina se u Telegramu nadovezuje na post Betonskih spavača o rušenju Vitićevog motela u Biogradu da bi se napravilo mjesta za parking trgovačkog centra: Kad čovjek ovakvo nešto pročita, nužno mu padne na pamet romantičarsko-nacionalna priča o tisućljetnoj hrvatskoj kulturi koja je održavala jedan narod, a koja je stajala i još uvijek stoji u ideološkim temeljima ovdašnjeg nacionalizma. Stvarnost se pak pokazala kao efikasna demistifikatorica ideoloških dogmi. Dok su nam puna usta hrvatske kulture, na nju nasrćemo bagerima, obezvrijeđujemo je na svakom koraku i zapravo je gotovo uopće ne razumijemo. Usput: Vitićevi jadranski moteli

12.06. (14:00)

Markovina: Opomena pred otkaz ili je li moguće u hrvatskom društvu slobodno govoriti o povijesti, osobito o Domovinskom ratu?

Formalno i pravno je moguće, ali realno nije i to znamo svi. Neovisno o tome koji razlozi leže u pozadini odluke da se rat i njegova mitologija stalno održavaju živima, kao da se jučer, a ne prije skoro četvrt stoljeća okončao, posve je sigurno da su politički… Ono što pak jeste neočekivano jest to da aktualna paradigma koja je uspostavljena u devedesetima i održava se neovisno o tome tko je formalno na vlasti, očito ništa nije naučila iz raspada socijalističke ideologije i potpune destrukcije vrijednosti antifašističke borbe koja se odvija u posljednjih trideset godina. Nevjerovatno je zapravo kako su odgovorni apsolutno uvjereni u to da će iste metode (‘Titovim stazama revolucije’) polučiti drukčiji rezultat – piše Dragan Markovina za Telegram. (Post za opomenu)

03.04. (17:00)

Dragan Markovina: Ideje i odnos ratnih zločinaca prema prošlosti u ovom društvu postali su gotovo mainstream