'Problem tri tijela' - serija za koju su tvrdili da ju je nemoguće snimiti - Monitor.hr
25.03. (20:00)

Sa znanstveenom fantastikom problema nema

‘Problem tri tijela’ – serija za koju su tvrdili da ju je nemoguće snimiti

Možda joj treba nekoliko epizoda da u svojim scenama prikaže opravdanje za to da svaka epizoda košta k’o godišnji proračun neke hrvatske općine srednje veličine. Možda tek negdje od treće epizode krenu velebne scene koje nisu samo CGI na steroidima. No priča je zanimljiva od samog početka. Zrinka Pavlić voli znanstvenu fantastiku u kojoj su ta znanost i tehnologija u službi dobre fikcije, priče, prikaza ljudskog stanja. ‘Problem 3 tijela’ ispunjava te uvjete – bazira se na znanosti i izmaštanoj budućnosti ljudskoga roda koja je oblikovana tom znanosti i napretkom, a isto se tako uvelike bavi ljudima i društvom. Vjerujem da je fanovima možda prepovršna, nedovoljno kompleksna i, u odnosu na ono što je napisao Liu Cixin – preglupa. No za jednu Netflixovu seriju, seriju koja zabavlja, ali ipak pomalo i dotiče moždane vijuge gledatelja – vrlo je gledljiva i zanimljiva. Tema originalne kineske inačice.


Slične vijesti

09.04. (14:00)

Neću gledat dok ne pročitam knjigu!

‘3 Body Problem’ – A gdje je evolucija, stoko?

Činjenica je da zapadna produkcija nikad nije proizvodila više znanstveno-fantastičnog sadržaja, no to iz godine u godinu podsjeća na psa koji se vrti u krug loveći svoj rep. Zapadna znanstvena fantastika postala je okovana biznis modelom i šprancama koje publika prepoznaje, no stvar sa znanstvenom fantastikom je što ona traži hrabre nove ideje, a Zapad već godinama kaska za njima, tj. nikako da se „upali prava lampica“. Dok u realnosti Cixinovo djelo popularizirano Netflixovom serijom nervira kineske patriote, obzirom na brutalni prikaz socijalističke Kine u drugoj polovici XX stoljeća, i tu situaciju bi trebalo sagledati kroz prizmu društvenog napretka ostvarenog u svega pedesetak godina, jer „3 Body Problem“ kroz paralelno praćenje radnje u prošlosti i sadašnjosti tu prvenstveno oslikava i nudi komparaciju nužnu za shvaćanje upravo ostvarenog tehnološkog i društvenog napretka u tako kratkom roku, jer kao što je gore već navedeno, Liua Cixina ne zanimaju partikularna rješenja za šačicu elita u „čamcima za spašavanje ili bježanje”, već za cijelu ljudsku populaciju koja će biti tu gdje jest, ili je neće biti. Ravno do dna

01.04. (01:00)

Serija koja će vas, ako već niste, nagnati da pročitate knjigu

Problem 3 tijela ili zašto nije pametno zivkati nepoznate brojeve

Najnoviju Netflixovu znanstveno-fantastičnu uzdanicu moguće je opisati u svega tri riječi: „složena”, „sumanuta” i – „neujednačena”. To da je Problem 3 tijela, pak, ujedno i raskalašeno sumanuta serija još je izlišnije osporavati. Naći će se tu mjesta i za bizarne kultove te nadnacionalne tajne organizacije, i za paljenje i gašenje zvijezda putem „prekidača”, i za dva kvantna superračunala veličine protona koja supostoje u 11 dimenzija, pa čak i za zamrznuti mozak koji bi sukcesivnim nuklearnim eksplozijama valjalo ubrzati do brzine od 1,12% brzine svjetlosti – i to kako bi dotični u rekordnom roku mogao sustići vanzemaljsku flotu. Bug

28.03. (18:00)

Uvijek za dobar sf

Serija 3 Body Problem: Novi Netflixov hit koji osvaja gledatelje diljem svijeta

Netflix je domaćin najnovijem fenomenu – seriji 3 Body Problem, koja je brzo postala najgledaniji sadržaj na ovoj platformi diljem Hrvatske i globalno. Radnja, zasnovana na istoimenom romanu kineskog autora Liua Cixina, prati skupinu znanstvenika suočenih s najvećom prijetnjom čovječanstvu. Seriju, koja ima osam epizoda, producirali su tvorci Igre prijestolja, David Benioff, D. B. Weiss i Alexander Woo.

Glumačka postava, predvođena Marlo Kelly i Liamom Cunninghamom, dobiva pohvale za izvanredne izvedbe. Oduševljeni gledatelji već su proglasili seriju ludim konceptom i mnogi su je pogledali u jednom dahu. Planira se i druga sezona, a autori otkrivaju da im je potrebno još nekoliko sezona kako bi ispričali cjelokupnu priču. S obzirom na izvanredan uspjeh prve sezone, očekuje se da će serija nastaviti svoj globalni trijumf. (Index) Serija je rađena prema prvoj knjizi iz trilogije Zemljina prošlost Liua Cixina, a iz nakladničke kuće Vuković & Runjić su najavili skorašnji izlazak i trećeg nastavka na hrvatskom.

14.08.2023. (13:00)

Život ispod dva sunca

Bizarni zvjezdani sustavi – koliko je realnost fantastična, toliko je i fantastika realistična

Možete li zamisliti svijet u kojem je nepredvidivo kad će svanuti i kad će završiti zima? Postoji čovjek koji se jako potrudio zamisliti takav svijet: slavni kineski pisac znanstvene fantastike Liu Cixin. U svojoj planetarno popularnoj trilogiji Sjećanje na prošlost Zemlje, opisao je zamišljeni planet Trisolaris u stvarno postojećem, i nama najbližem, trojnom sustavu zvijezda Alpha Centauri. Upravo je otkriven dvojni sustav zvijezda koje su tako male i tako blizu da bi cijeli taj sustav stao unutar našeg Sunca; neki trojni sustavi, kao Alpha Centauri, mogu se ponašati skroz nepredvidivo. Zato moramo biti zahvalni što naše Sunce nema partnera, pogotovo što nije u bračnom trokutu, jer višestruki zvjezdani sustavi mogu biti tako kompleksni da otežavaju, ili potpuno onemogućavaju, razvoj života. Opširnije Dario Hrupec za Bug.