Proso je odlična zamjena za meso, zahvaljujući bogatstvu ugljikohidrata i bjelančevina - Monitor.hr
18.11. (10:00)

Osvježenje na jelovniku

Proso je odlična zamjena za meso, zahvaljujući bogatstvu ugljikohidrata i bjelančevina

Bezglutenska žitarica koja je nekada bila vrlo raširena sva svoja svojstva duguje prisutnosti brojnih vitamina i mineralnih soli, piše Novi list. Među njegovim prednostima je i to što ne sadrži gluten pa je idealan za celijakiju. Jača zube, nokte i kosu, koristan u situacijama kada je probava teška, dobar za suzbijanje kiselosti želuca, sprječava nastanak žučnih kamenaca, dobar protiv umora, depresije… N1


Slične vijesti

14.11. (14:00)

Šumsko meso

Ne morate jesti sintetičko meso, ima prirodna alternativa

Žive u svim mogućim šumama, na svim kontinentima, ima ih bar 100.000 vrsta, još ih ni znanost nije sve prebrojala, razlikuju se od kraja do kraja – gljive su bile i ostale važne za ljude, posebno za poljoprivrednike. U prirodi, tu su, blizu, treba samo zaći u šumu. Negdje su jelo, negdje lijek, negdje začin, čak vrlo skup. Uspješno zamjenjuju meso u prehrani. U početku su rasle u šumama gdje im je prirodno stanište, bez ikakvog utjecaja ljudi, nitko ih nije uzgojio. Plemstvo ih je jelo kao specijalitet, a seljačka sirotinja, kad nije imala puno hrane za izbor. Pored oko 300 vrsta jestivih, postoje na tisuće nejestivih (jer su neukusne), a i onih ekstremno otrovnih, poznatih još antičkim narodima. Po narodnom vjerovanju, koje je znanost potvrdila, svaka jestiva gljiva ima svoju otrovnu blizankinju. Jestive gljive sadrže proteine, vlakna, antioksidanse, beta glukan, koji smanjuje rizik od dijabetesa, većinu vitamina B grupe, važnih za imunitet i pravilno funkcioniranje živčanog sustava, bakar i kalij. Neke vrste navodno mogu usporiti napredak Alzheimerove bolesti. Agroklub

11.09. (18:00)

Samo prirodno, prosim

Uskoro se otvara prva ‘mesnica’ s ponudom kobasica i odrezaka uzgojenih u laboratoriju

U Kanadi, zasad. Iza ovog startupa stoji Mitchell Scott, bivši suosnivač američkog brenda biljnog mesa The Very Good Food Company. Zasad planiraju otvoriti svoju mesnicu iduće godine u Vancouveru, a trenutno rade na prototipovima kultiviranih svinjskih kobasica, mesnih okruglica i mariniranih odrezaka.. Scott je rekao da je tvrtka imala pozitivne razgovore s regulatornim tijelima za potencijalno odobrenje njihovih mesnih proizvoda. Za sve dozvole trebat će im oko 12 mjeseci, a planiraju se proširiti i na američko tržište. Green

14.10.2022. (00:00)

Vegetarijanci, pere li vas kriza?

Izgleda poput mesa, miriši poput mesa… Ovaj odrezak izašao je iz 3D printera

Izraelska tvrtka Redefine Meat sklopila je partnerstvo s trgovcem mesom sa sjedištem u Monacu Giraudi Meatsom kako bi osigurala što veći dio europskog tržišnog kolača za svoje odreske od “novog mesa”, isprintane na 3D printerima. Naš je proizvod meso, ima ista svojstva, samo se drugačije proizvodi, tvrdi u razgovoru za Reuters suosnivač i izvršni direktor Eshchar Ben-Shitrit, dodajući da će njihovi proizvodni kapaciteti ove godine premašiti 15 tona dnevno. Kompanija je kročila na europsko tržište u studenome prošle godine, a uz pomoć Giraudi Meatsa, lansirat će svoje proizvode do kraja listopada u francuskim restoranima i mesnicama, a do kraja godine i u Italiji, Grčkoj i Švedskoj. Iduće godine planiraju se proširiti i na desetke drugih zemalja. Tportal

12.09.2022. (21:08)

Proizvodi kojima se najčešće manipulira i obmanjuje potrošače su med, eko-hrana, maslinovo ulje i meso

06.05.2022. (16:00)

Malo vas je, vegetarijanci

Prehrambene navike Hrvata: Meso mora biti na meniju, najviše je piletine, no radije bi janjetinu i suhi špek

Manji broj konzumenata rijetko jede meso pa tako ove proizvode nekoliko puta mjesečno konzumira samo 7,6 posto ispitanih, a da to čine rijetko navodi njih 1,6 posto. Sveukupno gledano, imamo 97,9 posto konzumenata mesa u hrvatskoj populaciji, što je vrlo visoki udio. Od vrsta mesa najčešće se jede piletina koju konzumira 55,1 posto hrvatskih građana, a potom slijedi svinjetina s 31,8 posto udjela. Dosta manje udjele ostvarili su teletina ili govedina (9,7 posto) te osobito puretina (2,6 posto) i janjetina (0,8 posto). Kada je riječ o preferencijama udjeli su podosta drugačiji pa tako 39,3 posto građana navodi kako najviše vole piletinu, a potom kao svoj prvi izbor njih 21,3 posto navodi svinjetinu, 17,1 posto preferira teletinu ili govedinu, a 15,3 posto janjetinu. Mali broj konzumenata mesa svoj je glas dao puretini (4 posto), divljači (1,7 posto) i zečetini (1,3 posto). Tportal

19.02.2022. (07:00)

Ikea lansirala biljno mljeveno meso koje služi kao izvrsna alternativa za omiljena jela

18.12.2021. (06:30)

Europski lanci trgovina prestaju prodavati nelegalno tretiranu govedinu

01.10.2019. (17:30)

Opet može slaninica za fruštuk!

Znanstvenici: Nema dokaza da su šunka, slanina i kobasica loši za zdravlje

Studija sveučilišta Dalhousie i McMaster kaže kako su dokazi o štetnosti crvenog i prerađenog mesa vrlo slabi te da konzumiranje kobasica, odrezaka, šunki i slanine nosi vrlo mali rizik za čovjeka. Studija ovih dvaju sveučilišta, objavljena u Annals of Internal Medicine, kosi se s preporukama većine velikih zdravstvenih organizacija, no neki znanstvenici pohvalili su rigoroznu procjenu provedenu za potrebe ovog istraživanja. Inače, prosjek kojeg su ovi znanstvenici uzeli je dvije do četiri porcije crvenog i prerađenog mesa tjedno, i to smatraju prihvatljivim.

 

08.08.2019. (11:00)

Klimatske promjene bi se ublažilo kad bismo jeli manje mesa, kaže UN, a i mliječnih proizvoda

14.06.2019. (00:30)

Travnati odrezak

Većina mesa koje ćemo jesti 2040. neće potjecati od životinja

Najmanje 60 posto mesa bit će ili industrijski uzgojeno u velikim tankovima ili će biti zamijenjeno proizvodima na bazi biljaka koji će imati okus i izgled mesa, stoji u novom izvješću. Ono naglašava teške posljedice koje tradicionalni uzgoj mesa ima na okoliš, ali i brige ljudi oko dobrobiti životinja u klasičnom industrijskom uzgoju, te da će ljudi sve više prelaziti na vegetarijanstvo i veganstvo.