Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Svaka kuna je bitna
Redovi u outletima hrane sve duži
Iako je sve više građana siromašno, diskonti ili tvornički dućani u kojima se jeftinije mogla kupiti neka roba sve su rjeđi. No primjerice, Dukat ima svoj outlet u Zagrebu na Dolcu, gdje njihovi proizvodi koštaju mnogo manje nego u dućanu. Isto čini Atlantic grupa u diskontnim dućanima na tržnicama Utrine i Trešnjevka. Tu je i trgovina Žabac gdje se prodaje roba s kratkim rokom trajanja. Svi su ti dućani sve popularniji. Večernji