Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Životinjska fama
Reducetarijanci – ljudi koji jedu što je moguće manje mesa
Ljudi jedu manje mesa ne radi nekog javnog statusa nego zato što to ima smisleni utjecaj na svijet – kaže Brian Kateman, suosnivač reducetarijanaca, pokreta kojem je cilj jesti što je moguće manje mesa. Na ovo su ih potaknule činjenice o problematičnom učinku mesa po planetu – životinjske farme kao uzrok klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, loš tretman 70 milijuna životinja koje se uzgaja za hranu, porast broja srčanih bolesti, oboljelih od raka i pretilost. Reducetarijanci jedu meso tek povremeno jer “svaki put kad sjednemo jesti, glasamo o temama do kojih nam je stalo” tako da je to što rjeđe jedu meso uspjeh, a to što ga jedu ponekad ne gledaju kao neuspjeh jer da se ne može pogriješiti u pokušaju da se jede bolje… Guardian