Rijeka europska prijestolnica kulture 2020 se gasi: 59 od ukupno 70 zaposlenih dobilo otkaz - Monitor.hr
19.04.2020. (17:00)

Rijeka europska prijestolnica kulture 2020 se gasi: 59 od ukupno 70 zaposlenih dobilo otkaz

Zaustavljanje EPK će, po preliminarnim konzervativnim procjenama baziranim na silnim dogovorenim partnerstvima, neposredno ili posredno utjecati na egzistencije najmanje tisuću ljudi, u Rijeci i čitavoj Hrvatskoj, od pojedinaca, umjetnika, udruga, malih tvrtki, pa do čitavih lokalnih zajednica (općina i gradova) koji su tijekom ove godine trebali biti uključeni u provedbu projekta. Jutarnji


Slične vijesti

10.06.2020. (08:30)

Problemi u prijestolnici kulture

Nakon utvrđenih nepravilnosti dužnosti razriješena direktorica tvrtke Rijeka 2020

Revizija je otkrila da je oko 13,7 milijuna kuna doznačeno Rijeci 2020 bez priložene dokumentacije, Grad Rijeka nije izvještavao Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma kako je potrošio dobivenih 32,8 milijuna kuna, a umjesto neprofitne organizacije za provedbu programa je osnovano trgovačko društvo te je zaposleno sedam djelatnika više od planiranog. Zbog svega toga direktorica Emina Višnić razriješena je s funkcije na vlastiti zahtjev, a zamjenila ju je Irena Kregar Šegota.

29.04.2020. (14:30)

Ciao Bella

Jergović: Kako je era korone i primarijusa Capaka Rijeci stigla kao alibi za propast

Luka različitosti, hrabrost, neobičnost, progresivnost i ambicioznost: ne zvuči li vam sve ovo kao najava za Pjesmu Eurovizije? Ili nabrzinu smišljen PR za marinu u Ićićima, na čijem će otvorenju lokalni šlager pjevač izvesti himnu marine, naslova ‘Luka različitosti’? Može to biti bilo što, ali Europska prijestolnica kulture, teško ili nikako, piše Miljenko Jergović.

09.02.2020. (08:30)

Reality bite

Jurica Pavičić: Što nam je razotkrila riječka Opera Industriale?

“Opera Industriale je, ukratko, pokazala još jednom onaj isti žalosni simptom koji je u Matanićev spektakl bio promišljeno i ukalkuliran. Opet je pokazala da i hrvatska ljevica i hrvatska desnica funkcioniraju po petparački binarnim ikonografskim obrascima. Hrvatskoj “ljevici” možete stoput autsorsati čistačice i autoceste, ali ona će se zaista probuditi i graknuti samo zbog prvog bijelog polja. Hrvatskoj “desnici” možete pred očima rastočiti sve nacionalne kulturne, industrijske i urbane vrijednosti, možete sve luke pretvoriti u parkirališta za jahte i ogradom zagraditi sva molo longa svijeta, ona će iza debele vodozemačke kože zapalucati jezikom samo ako vidi – partizane i crvenu zvijezdu”, piše Jurica Pavičić, Jutarnji.

03.02.2020. (00:30)

Nismo bez kapaciteta

Dragan Markovina: Rijeka nam je dala nadu da je drugačija zemlja moguća

“Iako su svi očekivali da će Rijeka ponuditi otvaranje i program koji je posve stran konzervativnoj kulturi malograđanskog pasatizma, što se i dogodilo, malo tko je vjerovao da će se to dogoditi sa stilom s kojim se dogodilo”, piše Dragan Markovina za Telegram. Svečanost otvaranja Europske prijestolnice kulture u Rijeci ostat će zauvijek zapamćena kao vrhunski osmišljen i produciran događaj.

02.02.2020. (16:30)

Predsjednik punker

Milanović: U vrijeme kad su Parafi imali prvi koncert Sid Vicious još nije pjevao u Sex Pistolsima

“Ovdje je rečeno da je prvi koncert Parafa bio 1977. godine, a koliko ja znam, bio je 31. prosinca 1976. godine na Belvederu i gore je i spomenik Kocijančiću. U to vrijeme još ni Sid Vicious nije pjevao u Sex Pistolsima, to su velike stvari na kulturnoj karti Europe”, rekao je Zoran Milanović nakon otvorenja EPK u Rijeci. Jugoslavenska zastava nije kontroverzna ako je u funkciji umjetničkkog izričaja, kaže. Novi list

02.02.2020. (15:30)

Zvona zvone

Spektakularno otvorenje Rijeke 2020

Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020 otvorena je izvedbom “Opere industriale” riječkih glazbenika Josipa Maršića i Zorana Medveda, u kojoj se citiralo Janka Polića Kamova. Na kraju se uključio ansambl od 25 riječkih gitarista i zborovi koji su pjevali antifašističku pjesmu “Bella Ciao” i oko 500 zvončara i publike sa 3000 zvona te dvadesetak brodica u luci. Sve je popraćeno i vatrometom. Pogledajte cjelokupnu snimku (3h 40m).