Robi K.: Dodatni prihod - Monitor.hr
07.05. (12:30)

Zimmer freislav

Robi K.: Dodatni prihod

“Tata mami kaže: ‘Evo, tu ćemo dodat dva kantunala i dvi lampadine, izbacit vanka igračke i biće ka bog!’ Mama tati kaže: ‘Ajme, mišu, to smo se baš super sitili da dičju sobu iznajmljujemo turistima!’ Tata kaže: ‘Šta ti je, mačak, pa svi živi su se bacili u turizam! Bez toga nema šansi da preživimo!’ Onda ja roditelje pitam: ‘Ako će u našoj sobi bit turisti, di ćemo spavat ja i Damjanica?’ Tata odmahne rukom: ‘Ajde bogati, nije sve u spavanju…’” – Robi K. u Peščaniku.Slične vijesti

Srijeda (23:30)

Kerem svinjogojstvo

Robi K. u kazalištu – Kerempuh postavlja predstavu po Ivančićevim kolumnama

Premijera predstave Bilježnica Robija K. po, naravno, istoimenoj knjizi Viktora Ivančića, bit će u u zagrebačkom Kerempuhu u prosincu 2019., režirat će je Marina Pejnović, koja će zajedno s dramaturginjom Dinom Vukelić prikazati Robijevu obitelj i “kako vanjski događaji koje Ivančić godinama prati utječu na tu obitelj i na promjenu njihova stava”. Robija K. će utjeloviti Josip Brakus (momak na ilustraciji gore, ne izgleda baš kao da ide u 3. razred, ali dobro), mamu Linda Begonja, tatu Filip Detelić, sestru Ana Maras Harmander, a didu sa Šolte Željko Königsnecht. N1

15.07. (10:30)

Praktična nastava

Robi K: Ja bi bija posta ministar da me barba Evelin nije uvatija u lupeštini čim san počeja krast!

“Barba Evelin je rekao: ‘Jel kužiš ti, Robi, u kakvu smo kašetu brokava upali mi iz pandurije? Zamisli da mi vatamo sve koji kradu odma u mladosti? Pa sutra se ne bi moglo nać lupeže koji bi vodili ovu zemlju!… Vidiš, Robi, ja san uša u panduriju zato da čuvan, a ne da rušin poredak! A ako je vlast lupeška, ako u vladi sidi lopina do lopine, ne mogu čuvat poredak tako da vatan one koji kradu!” – odličan Viktor “Robi K” Ivančić u Peščaniku.

21.06. (23:30)

Gelebe didov...

Robi K: Dida sa Šolte

“Ljucka bića se dile na dicu, odrasle i starce. Tojest na dicu, debile i starce. Problem sa odraslima je šta život svaćaju previše ozbiljno. To im je sistemska greška. I onda kad ih život krene zajebavat, oni, umisto da mu vrate iston mirom, padaju u komu i postaju teški bolesnici. Dici se, ka šta i sam znaš, živo jebe šta je to život, imaju pametnijeg posla nego da misle o njemu, a starci su već naučili da je život obična pizdarija. Tribaš bit dobar komad debila da te pizdarija baci u bed” – Viktor Ivančić za Peščanik (u tekstu koji pomalo zvuči kao posljednji pozdrav).

08.04. (06:30)

Viktor Ivančić aka Robi K: Juriš u šetnju

Mama je vrtila sa glavušom i rekla je: ‘A znaš šta, čako, ovo je stvarno čak i od tebe malo tu mač jadno!’ Dida je pitao: ‘Šta je jadno?’ Mama je rekla: ‘Pa nemoš vodit dite na ribarnicu i govorit mu da je to komunizam!’ Dida je nagnijo se prema mami i rekao je: ‘A znaš li ti, ćerce, šta je reka sveti Paval Korinćanima?’ Mama je rekla: ‘Ne znan!’ Dida je rekao: ‘Ko ne viruje, može se jebat!’ – iz bilježnice Robija K u Novostima.

10.03. (15:30)

Naučili na brzinu spremati kofere

Robi K.: Smisao borbe za Hrvatsku

“Direktorica je arlauknila prema učiteljici: ‘Smiljo, šta ti to radiš?!’ Uča je rekla: ‘Kako šta radin? Evo sa dicom utvrđujen gradivo šta smo ga učili juče!… Povijesni smisao domovinskog rata i herojske borbe hrvatskog naroda za samostalnu, suverenu, nezavisnu, slobodnu i propser… popres… prosperitetnu Hrvatsku!’ Dića je viknila: ‘Pa ih učiš kako je smisao naše krvave borbe za državu da pobignu u inozemstvo?! Je li, glupsonice?! Umisto da in objašnjavaš da ka pravi domoljubi tribaju ostat u Hrvackoj! Da ne ispadne da je imamo zakurac!’” – Viktor Ivančić, Peščanik.

24.02. (10:30)

Spomenik u službi naroda

Robi K.: Sloboda govora

“Moj dida i njegov frend barba Tonino su sidili u dvoru od didine kuće. Oni su drinkali po bićerin travarice i kesili su se. Barba Tonino je rekao: ‘I tako si ti uz pomoć mrtvog zločinca posla zeta u zatvor! Svaka čast!’ Dida je rekao: ‘He-he, nema te diktature koju pametan čovik ne može okrenit u svoju korist!’ Barba Tonino je rekao: ‘Dobro govoriš! Ako je normalno da tirani iskorištavaju obične ljude, onda mogu i obični ljudi iskorištavat tirane!’” – Viktor Ivančić.

19.01. (14:30)

Pionir na zadatku

Robi K.: Odgovorni građanin

Robi K. o pozivu policije da dojavimo ako što znamo o momku koji je nacrtao srp i čekić na Tuđmanov spomenik u Zagrebu: “‘Osoba o kojoj se raspitujete je jedan divan čovik, pošten, plemenit, požrtvovan i nadasve ispravno orijentiran! Već mu se na faci vidi da je pristojan, dobro odgojen i radišan! Sva moja saznanja govore da ti momak može služit na ponos i diku našoj zajednici… ’ Samo tu je mama uletila: ‘Mukuliti irudovu! O, mukuliti irudovu!’ Dida je pitao: ‘Šta, ali nije dobro? Mislin, ovo je tek početak, planira san napisat tri lista… Tija bi bit od šta veće pomoći panduriji!’”.

13.11.2018. (16:30)

Neće Rade past bez otpora

Robi K: Spomenici revolucije

Odličan Robi K. o spomeniku Radi Končaru u Splitu gdje je kip rušitelju slomio nogu: “Barba Tonino je rekao: ‘Samo za ovi čin otpora mirita da mu se digne spomenik!’ Onda je moj tata uletijo: ‘Ali to i je spomenik!’ Barba Tonino je rekao: ‘Dobro, onda triba spomeniku dignit spomenik!’ Dida je rekao: ‘To bi bilo prva liga! I da lipo piše – spomenik spomeniku Radi Končaru koji je pružio herojski otpor napadima ustaških krvoloka!'”.

04.11.2018. (18:30)

Alternativna historija

Viktor Ivančić na 2.500 stranica objavio što se sve događalo Robiju K. u proteklih 35 godina

35 godina Viktor Ivančić je pisao svoje humoristične kolumne o Robiju K., kroz čija je dječja usta progovarao o svemu što nam se događa. “Sada, kada je ta građa okupljene u pet knjiga, na dvije i pol tisuće stranica, vjerujem da će karakteri likova – koji su, dakako, stalno isti i ne stare – biti mnogo manje važni od karaktera vremena u kojemu nastupaju, jer cijela bi stvar, upravo zbog toga što se radi o fikciji, trebala imati konturu nekakve alternativne historije”, pojasnio je Ivančić u intervjuu za Forum.tm. Svih 5 knjiga mogu se naručiti od riječkog Ex librisa.

12.05.2018. (08:30)

Strašila

Bilježnica Robija K.: Tonino i Franino

“Ja sam mog dida pitao: Dida, koji je ono barba u barba Toninovom vinogradu? Dida je rekao: Ne vidin baš najbolje, al odavde mi sliči na ustašu! Ja sam pitao: Šta je to ustaša? Dida je rekao: Ustaša je, unukiću, greška u procesu evolucije! Onda smo mi dva ugibali u barba Toninov vinograd. Onda je dida barbi rekao: Franino! Pa di si se naša u ustaškoj uniformi šetat u Toninovom vinogradu, čoviče božji! Vidi li te on, spičićete iz lovačke trista posto! Barba Franino je rekao: Pa on mi je i reka da mu stojin u vinogradu! Da mu strašin tice!”, piše Robi K. Peščanik