Samo projektili lansirani na Siriju koštali 200 milijuna dolara - Monitor.hr
16.04.2018. (08:19)

Apetit za uništavanjem

Samo projektili lansirani na Siriju koštali 200 milijuna dolara

Napad SAD-a, Engleske i Francuske u subotu ujutro na Siriju, kojem je cilj bio uništiti sirijsko kemijsko oružje, imao je tri glavne mete: znanstveno-istraživački centar u Damasku te dva skladišta kemijskog oružja u gradu Homsu i njegovoj blizini. Osim što je bacan eksploziv, ovim su napadom bacani i novci – Amerikanci su upotrijebili najmanje 118 raketa Tomahawk, cijena jednog je 1,4 milijuna dolara, što znači da su koštali sve skupa 165,2 milijuna dolara. Englezi su bacili najmanje 8 projektila Storm Shadow, čija je cijena oko 1,12 milijuna dolara po komadu, što je sve skupa devet milijuna dolara. Francuzi su ispalili 12 projektila, MDcN od 3,5 milijuna dolara i Storm Shadowa, što je 17 milijuna dolara. Trošak naleta aviona, korištenja ratnih brodova i ljudskih resursa nije uračunat. Business Insider, CNN


Slične vijesti

12.11.2019. (13:30)

Bliski ispad

Zlatko Dizdarević: Nanovo “farbano” proljeće

“Kako je moguće da toliko ljudi na svijetu po drugi, treći ili peti put progutaju istu lažnu priču, čak u nju vjeruju nekoliko godina, iako im se jasno pokazalo još u početku da je riječ o smišljenoj, uzgajanoj, realiziranoj i potvrđenoj neistini. A stvari potom ide dalje, uz prosipanje i prihvaćanje novih, starih neistina” – pita se bivši diplomata i novinar Zlatko Dizdarević i analizira stanje na “tursko-iranskoj fronti” – u Libanonu, Siriji i Iraku.

27.10.2019. (13:30)

Oni 'samo čuvaju'

Rusija: Američko zauzimanje sirijskih naftnih polja je ‘banditizam’

Rusko ministarstvo obrane oštro je kritiziralo američku odluku o slanju oklopnih vozila i vojnika u istočnu Siriju kako bi zauzeli naftna polja, nazvavši je ‘banditizmom’. Čelnik Pentagona Mark Esper rekao je da je potez usmjeren na čuvanje naftnih polja kako ona ne bi dospjela u ruke Islamske države. Povlačenje američke vojske iz Sirije više nije tako izvjesno.

19.10.2019. (11:30)

Koncentracijski logor na tuđoj zemlji

Sporazum o Kurdistanu: Turci dobili sve što su htjeli postići ratom

Kurdi sa sjevera Sirije, prema dogovoru Pance – Erdoğan, dobili su rok od pet dana da se povuku najmanje 30 kilometara od turske granice na jug te se k tome moraju odreći teškog naoružanja, a Ankara još traži da se unište svi “fortifikacijski objekti i građevine”. Turska je najavila da će na to područje naseliti sirijske izbjeglice koji se sada nalaze u turskim izbjegličkim kampovima. Radi se o 3-3,5 milijuna ljudi. Ako se Kurdi ne povuku kako je dogovoreno, Ankara je objavila da će se operacija nastaviti (Jutarnji). Republikanski vođa u Senatu Mitch McConnell opisao je ovo kao etničko čišćenje.

15.10.2019. (23:30)

Vlado heroj, a jedva da je prstom mrdnuo

Turska ofenziva na Kurdistan: Putin ispao zaštitnik i al Asada i Kurda

Jutarnji analizira politiku iza Turske ofenzive na sjeveroistok Sirije gdje žive Kurdi: U “trokutu Moskva – Ankara – Damask” pao je dogovor koji će Turskoj omogućiti da u većoj mjeri realizira svoj plan i stvori “sigurnosnu zonu” na granici te da se kurdsko područje u Siriji podijeli između Bašara al-Asada i Ankare, uz “obećanje” da će Damask kontrolirati “svoj” dio Kurda. Moskva je ovim dodatno ojačala i Bašara al-Asada, ali ga i još više vezala uz sebe, čak je ispalo da su [Rusi] zaštitnici Kurda, sada kada im je Trump zabio nož u leđa.

13.10.2019. (15:30)

Iskorišteni i bačeni

Trump izdao Kurde: ‘Znali smo da će se to dogoditi’

“Kurdi nemaju prijatelja osim planina”, glasi izreka tog nesretnog naroda. Guardian je objavio reportažu iz Nashvillea, gdje egzistira najveća kurdska zajednica u SAD-u, nakon odluke Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika sa sirijske granice s Turskom. Oni poručuju da su znali da će se to dogoditi i da će, nakon što ih se iskoristi, ostati bez ikakvih prijatelja.

12.10.2019. (09:30)

Turska bira saveznike

Putin: Akcija u Siriji mogla bi oživjeti ISIL

Ruski predsjednik upozorio je da bi pripadnici Islamske države koji su trenutno u zatvoru na sjeveroistoku Sirije mogli iskoristiti tursku vojnu operaciju i pobjeći. Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su da su u zatvoru koji su Turci pogodili artiljerijskom vatrom “najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja”, naglasivši da turski napadi na zatvore riskiraju “katastrofu”. Kurdi drže oko 11.000 pripadnika ISIL-a. Guardian

26.03.2019. (13:45)

Donald Trump priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, iz UN-a poručuju da se njima status Golana nije promijenio – teritorij Sirije kojeg je Izrael okupirao