Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Sve se jede
Smije li se jesti hrana nakon isteka roka trajanja?
Hrana koju kupujemo u trgovini ima na sebi rok trajanja, koji nas informira koliko je vremena namirnica najsvježija, tj. koliko dugo proizvođač jamči da je sigurna za jelo. No čak i nakon toga roka ne treba bacati hranu jer se neki proizvodi i dalje mogu jesti, ako su dobro pohranjeni. Svatko je sposoban procijeniti je li hrana dobra za jelo na temelju osjetila vida, mirisa i opipa. Pun kufer