Šonje: Pandemija, sloboda, ograničenja slobode i Ustav - Monitor.hr
14.12.2021. (08:00)

Rovovske bitke

Šonje: Pandemija, sloboda, ograničenja slobode i Ustav

Ključni problem ustavne definicije razmjernosti mjera neće moći biti riješen prebacivanjem tereta dokaza odnosno rješenja na medicinsku struku prije nego što se uvjerljivo razriješi stručno medicinsko pitanje može li opće cijepljenje suzbiti virus uz minimalne rizike za ljude za koje SARS-Cov-2 ne predstavlja značajnu zdravstvenu ugrozu (ništa nije „kao vodu piti“, ali postoji statistički standard minimalnog rizika koji se uklapa u jednu od temeljnih vrednota medicinske struke „ne činiti štetu“). Apsurd u kojem živimo je u tome što to razriješenje nećemo tako skoro dočekati jer medicinska zajednica se još prije pandemije oštro podijelila u dva kampa. Jedni su bezrezervno za opće cijepljenje, pa i ono obvezno, a drugi, koji nisu antivakseri (a takvih među ozbiljnim liječnicima nema) smatraju da pristup cijepljenju treba biti odmjeren i zasnovan na informiranju, edukaciji i diskretnom odnosu liječnik-pacijent, jer snažni pritisci samo jačaju antivakserski pokret. Piše Velimir Šonje za Ekonomski Lab


Slične vijesti

Jučer (23:00)

Škola za život

Viktor Ivančić: Bilježnica Robija K. – Drama sa ocjenama

Mama je meni rekla: „Robi, sine, viš da u ovoj zemlji najvećim glupanima najbolje ide! Samo mi još fali da mi dite ispadne dobar đak, pa da sutra bude gladno kruva!“ Tata je rekao: „Da postaneš neki inžinjer il profesor, pa da živiš ka zadnja guba! Da kopaš po komtejnerima za ne umrit od gladi! I posli se navučeš na alkohol i teške droge!“ Mama je rekla: „Znači, ako znaš da živiš u zemlji di dobro prolaze samo debili, onda se moraš malo potrudit, jebemu sveca!“ Tata je rekao: „Jer ko će ti sutra virovat na rič da si debil? Moraš imat svjedočbu, čoviče! Moraš imat prosjek!“… Viktor Ivančić na Peščaniku

Jučer (20:00)

Oh, ne! Bogohuljenje!

Klauški: Otkazuje li ljevica poslušnost novopečenom heroju desnice? (Milanoviću)

Dok hrvatskim desničarima ispadaju bomboni iz usta svaki puta kad spomenu Zorana Milanovića, ljevica je odlučila pokazati zube. Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a, ponovila je prije nekoliko dana kako će SDP podržati u Hrvatskom saboru ulazak Švedske i Finske u NATO savez, unatoč porukama i prijetnjama njihova bivšeg šefa Zorana Milanovića. “Čini mi se da je predsjednik rekao da će kao vrag grešnu dušu goniti svakoga tko digne ruku za to”, kazala je Ahmetović, “ali ne impresioniraju me takve verbalne akrobacije i ideje. Može li se na ovaj način otkazati poslušnost čovjeku koji je deset godina držao SDP u pokornosti i bespoštedno sankcionirao sve koji su se usudili pisnuti protiv njega, a sada s Pantovčaka kao samozvani lider opozicije drži SDP i čitavu ljevicu u grčevitom zagrljaju, oduzimajući im kisik i prostor za život? – o tome promišlja Tomislav Klauški za 24 sata.

Jučer (12:00)

Oružje je pametno, samo su ljudi blesavi

Basara: Samozapaljenje rotogenetike

Rat u Ukrajini je iz akutne prešao u hroničnu fazu. Nije više udarna vest. Obe zaraćene strane moraju baš dobro da se potrude – da baš nešto spektakularno porazbijaju ili da se temeljno poubijaju – da bi se izborile za Breaking News. Kad smo već kod rata, možda vas interesuje koju definiciju rata moja neznatnost najbolje voli (i smatra najtačnijiom). Otkriću vam vojnu tajnu. Onu Sloterdajkovu, koja kaže, citiram po sećanju: „Oružje se umnožava, gomila, skladišti i onda dođe do samozapaljenja.“ Prosto ko pasulj, a? To je, naravno, metafora, iako se oružje ponekad zaista samozapali. Filosof metaforički hoće da kaže da kod dilbera koji poseduju mnogo oružja uvećavanje arsenala stvara opojni osećaj moći sličan osećaju đilkoša koji pobrkaju snagu BMW sa svojom. Rečnikom ekonomije: BMW koji ne voziš 200 km/h da te svi vide i oružje koje ne upotrebiš su takozvani mrtvi kapitali. A kome treba takav kapital? „Oživljavanje“ tog kapitala plaća se mnoštvom smrti, ali jbg. Svijet je ovaj tirjan tirjaninu, znate priču. Ima tu jedna zanimljiva stvar. Kako vreme prolazi, ratno oružje je sve pametnije, dočim su ratne propagande sve gluplje, ponekad i do granice imbecilnosti… piše Svetislav Basara sa svog brda mudrosti.

Četvrtak (13:00)

Koncertni vid medicinske edukacije

Vučetić: Namjera Hoda za život je da društvo postane posve monolitno

Javne manifestacije koje imaju namjeru društvu oduzeti različitost, okupljališta su degeneriranih i korumpiranih jastava. Degenerirano jastvo ruši granicu između osobne autonomije i društva, ono umišlja da je društvu kreator i zakonodavac. Potpuno su mi jasne namjere Hoda za život i potreba da ova manifestacija postane tzv. druga narav koja snagom društvenog pritiska formira moralnu obvezu svim članovima društva rušeći svaku različitost. Namjera Hoda za život je da društvo postane, u moralnom, pravnom i svjetonazorskom smislu, potpuno monolitno. Zato se trude oko formiranja društvenog pritiska putem druge naravi. Druga narav posreduje moralni imperativ koji urušava samokritičnost i granice nespojivih stvarnosti. Marko Vučetić za Autograf.

Srijeda (18:00)

Dobro doktori, nego što o zdravlju misle naši svećenici?

Dežulović: Vještice iz Agrama

Masovni progon zagrebačkih vještica na izmaku sedamnaestog stoljeća značajan je za povijest hrvatskog pravosuđa i zbog toga što je, nakon stoljeća lutanja, pravosudna praksa konačno – kako bi se to reklo današnjim jezikom – usklađena sa zapadnim zakonodavstvom i europskom praksom. Štoviše, moglo bi se reći da Hrvatska nikad prije nije bila tako ukorak s vremenom i naprednim idejama zapadnog svijeta kao tada, loveći vještice u suton sedamnaestog vijeka: masovni progon vještica iz Agrama dogodio se, recimo, samo sedam godina nakon čuvenog procesa u američkom Salemu 1692. godine. No, napišem li recimo, kako me neće iznenaditi ako i Mirela Čavajda naposljetku završi pred izaslanikom i zagrebačkim kapetanom na Sudu grada Zagreba, optužena da je kao vještica potpisala ugovor s vragom, ispast će da se neodgovorno zajebavam i pretjerujem. Boris Dežulović za N1.

Srijeda (12:00)

Sve naopako

Starešina: Putin je natjerao Europu da preispita svoje iracionalne odluke

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu sustavni Nijemci najprije su pohrlili po ulje i ispraznili police supermarketa. Ovih je dana njemačka ministrica gospodarske suradnje Svenja Schulze (SPD), zabrinuta zbog moguće nestašice žitarica i u Njemačkoj, osvijestila svu dubinu iracionalnosti, pa i perverzija, povezanih sa zapadnim (i njemačkim osobito) forsiranjem tzv. zelenih politika i održivih energija. 4,4 posto ukupno proizvedene energije u Njemačkoj bude bioenergija, ona proizvedena od žitarica, palmina ulja, uljane repice… U brojevima: dvije i pol milijarde litara benzina godišnje koji završi u njemačkim automobilima proizvedeno je od biljnih ulja zbog zelenih obveza. Ili, količinska polovica ukrajinske godišnje proizvodnje suncokretova ulja završi u benzinu, samo u Njemačkoj. Dubina perverzije forsiranja zelenih politika može se shvatiti ako se toj aktualnoj dvojbi doda širi kontekst: Njemačka je zatvorila svoje potpuno sigurne nuklearne elektrane i tako postala ovisna o ruskom plinu, dok ukrajinske žitarice ulijeva u spremnike automobila. Višnja Starešina za Lider.

16.05. (21:00)

Smrt fašizmu - živjela umjetnost!

Basara: Nedelja fašizma 2

Kako je došlo do toga da fašizam, bajagi do nogu potučen u Drugom svetskom ratu, ponovo uskrsne i da ponovo zakuca na vrata sveta… Umovi, naime, kojima zastrašujući destruktivni potencijali konvencionalnog oružja nisu dovoljni – a u stanju su da unište milione – i koji posežu za oružjem totalnog uništenja, naprosto su fašistički umovi. Isto važi za (manje eksponirane, štaviše ugledne) umove koji su – naravno na „dobrobit čovečanstva“ – preuzeli (i unapredili) monstruozna „istraživanja“ dr Mengela, vršena na živim logorašima. Sledstveno kad u nekim novinčinama pročitate – ili na televizorima čujete – blagoglagoljive govorancije o eugenici, genetskim istraživanjima, kloniranju i sličnim tricama i kučinama, znajte da su sve te trice i kučine izašle iz Mengeleove laboratorije i da ne mogu biti ništa drugo nego fašizam. Sa „ljudskim likom“, ali fašizam. Idemo dalje. Kad god čujete – u Srbiji se svaki dan može čuti, a i po svetu se sve češće čuje – da se o naciji ne govori (i misli) kao o političkoj, nego kao o etničkoj zajednici, koja ima svoju „dušu“ i „biće“, znajte da je fašizam na pragu, a da to što taj prag (zasad) ne prelazi, imamo zahvaliti odsustvu nemačkog smisla za pedanteriju, disciplinu, a ne dobroti duša. Zaključak. Svi smo mi pomalo fašisti, samo život ne da svima šansu… piše Svetislav Basara tamo za neki medij. “2” iz naslova znači nastavak prethodne kolumne.

16.05. (14:00)

Kloniralo Franju

Klauški: U paklu detuđmanizacije – Kako se Plenković s Milanovićem bori za titulu novog Franje Tuđmana

Nije bilo dovoljno što je Andrej Plenković ovoga vikenda pretjerano ishvalio Franju Tuđmana pred svojim HDZ-ovcima na komemoraciji za stotu godišnjicu rođenja prvog predsjednika. Morao je u istom dahu poslati prijeteću poruku onima koji se s njim ne slažu i onima koji su “20 godina radili na tzv. detuđmanizaciji”, da u osporavanju Tuđmanovih zasluga i ogromne političke ostavštine “nisu i neće uspjeti”. Plenković je, osm toga, morao uložiti veliki trud u veličanje Franje Tuđmana, u čiji HDZ se učlanio deset godina nakon njegove smrti. A taj Milanović bio je istodobno najveći promotor Tuđmana: bio je prvi SDP-ovac koji je službeno odnio vijenac na Tuđmanov grob, dao je Tuđmanu zračnu luku i govorio o tome da mu treba dati Trg svetog Marka, branio je Tuđmana čak i pred HDZ-ovcima, te slijedio Tuđmanovu politiku prema Haagu, prema Bosni i Hercegovini, prema Europi. Milanović je danas najveći hrvatski tuđmanist. I Plenkovićev najveći suparnik… piše Tomislav Klauški za 24 sata.

16.05. (10:00)

Neka si im rekla

Andrea Andrassy: Ljetovanje u tuđim maternicama – Žene nisu apartman za smještanje tuđih želja

Žena nije ni inkubator ni javno dobro, niti je tuđa maternica apartman u kojem može ljetovat svatko tko poželi, svatko po svom zakonu. Zakon je ovdje jasan, ali kao i uvijek u Hrvatskoj, opet je podložan tumačenju – od bolnice do bolnice, od Božice do Božice. A ovo nije i ne bi trebalo bit pitanje gospođe Božice. Njeno je pravo da ne pobaci ako ne želi, kao što je moje pravo da to napravim ako tako odlučim. Ovo je pitanje institucija koje plaćamo, a koje su prošli tjedan unatoč medicinskoj indikaciji slomljenoj ženi dali uputu da nježnost, stručnost i empatiju potraži negdje drugdje – tamo gdje će ju netko pitat “kam greste?” Iz Hrvatske se već odavno bježi trbuhom za kruhom, a izgleda i trbuhom za zdravstvenim uslugama na koje imamo zakonsko pravo – osvrnula se gnjevno Andrea Andrassy mada je namjeravala biti nježna.

13.05. (20:00)

Objekti vjersko-političkog nasilništva

Ivančić: Žargon dvoličnosti

Žargon dvoličnosti postao je neizbježan otkad je načinjena projekcija hrvatskoga društva kao cinično konstituirane zajednice, te bi se gornji niz, da imamo prostora i vremena, mogao nastaviti unedogled. Recimo: naši generali su osuđeni u Haagu za najgore zločine, ali ih mi smatramo našim herojima. Ili, još bolje: naši su sudovi osudili naše ratne zločince, ali smo im u Lori podignuli mramorni spomenik. Cinično društvo ugođeno je na način da ti nesporazumi budu podnošljivi i, u zreloj fazi, samorazumljivi. Kao zahuktali socijali stroj, podmazan svim mastima, ono je u stanju apsorbirati i sretno izmiriti naizgled kontradiktorne učinke djelovanja pravne države, nacionalne ideologije i takozvane kolektivne osjećajnosti. Izjavom od prije par dana, da “nema zabrane pobačaja” (mada je isti onemogućen), kao i onom od prije par tjedana, da “‘Za dom spremni’ je već zakonom zabranjen” (mada je dopušten), Plenković najmanje ima na umu nešto poput prikaza realnoga stanja stvari, kaže Viktor Ivančić za Novosti.