Starešina: Niti će Milanović zaustaviti NATO niti će NATO zbog njega isključiti Hrvatsku - Monitor.hr
11.05.2022. (12:00)

Predsjednik sa saboterskim karakterom

Starešina: Niti će Milanović zaustaviti NATO niti će NATO zbog njega isključiti Hrvatsku

Prevelika je količina idiotarija koje izgovara svakodnevno pa sve one starije od tri dana automatski odlaze u ‘otpad’ i bivaju zaboravljene. Neće ni NATO isključiti Hrvatsku zato što mu hrvatski predsjednik prijeti vetom na proširenje. Znaju dobro i u Buzinu i u Bruxellesu i u Washingtonu da međunarodni utjecaj Zorana Milanovića završava na njegovu paunu. Štoviše, znaju da će u slučaju potrebe i nužde Zoki i za njih odraditi neku visokologoreičnu predstavu, a tekstove uloga lako pamti i još lakše izgovara. Zoran Milanović predsjednik je za domaću političku uporabu, još jedan u nizu predsjednika za banalizaciju Hrvatske koji će do kraja mandata vjerojatno nadmašiti velemajstora banalizacije države i svojega političkog uzora Stipu Mesića. Višnja Starešina za Lider.


Slične vijesti

Ponedjeljak (11:00)

Imamo influencericu!

Starešina: Holivudizacija ruskoga hibridnog rata umanjuje njegovu ozbiljnost

Prema onome što smo javno vidjeli, bivša je predsjednica izgubila izbore u trenutku kad je sama sebe svela na lifestyle influencericu i pretvorila se u kraljicu banalnosti. Putin na taj poraz zbilja nije imao potrebe trošiti resurse. Ali to više i nije neka široko politički važna tema, kao što šire politički važni nisu ni uglavnom uspješni pokušaji bivše predsjednice da u maniri influencerice održi osobnu međunarodnu vidljivost. Ali banalizacija ruskoga hibridnog rata u Europi i ruskog miješanja u izbore u zapadnim demokracijama, u koju je skliznula i bivša hrvatska predsjednica, postaje sve više europski i zapadni trend, a ujedno sve veći problem, osobito u godini prije europskih izbora. Posljedica olake uporabe kvalifikacija ‘ruski hibridni rat‘ ili ‘rusko miješanje u izbore‘ jest to da danas svaki političar koji izgubi izbore može svoj neuspjeh pripisati ‘ruskom hibridnom napadu‘ i proglasiti se žrtvom, što podsjeća pomalo na inačicu holivudskog pokreta #MeToo u politici. Višnja Starešina za Lider.

11.09. (09:00)

Nešto se crni u toj gori

Starešina: Razotkrivajuća zagrebačka razglednica Jakova Milatovića

Posjet novog crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića Hrvatskoj bio je sadržajno važno razotkrivanje. Milatovićev politički pokret PES (Pokret Europa sad) osvojio je relativnu većinu na crnogorskim parlamentarnim izborima, ali za sastavljanje vlade treba partnere: ili otvoreno velikosrpske stranke ili Đukanovićev DPS. U Zagrebu je prilično jasno najavio kako vidi taj ‘europski put‘ Crne Gore i ‘povratak pravnoj državi‘. ‘Povratak pravnoj državi‘ u Crnoj Gori u prijevodu znači kaznenim progonima za korupciju eliminirati iz političkog života Milu Đukanovića i istaknutije članove DPS-a. Druga je važna poruka novoga crnogorskog predsjednika da ne priznaje zaključke Badinterove komisije o razdruživanju SFRJ-a iz 1991., koji su bili pravno utemeljenje za međunarodno priznanje svih država sljednica SFRJ-a, uključujući i Hrvatsku i Crnu Goru, nego se priklanja (veliko)srpskoj tezi o nezakonitom odcjepljenju novih država od SFRJ-a. Višnja Starešina za Lider.

06.09. (22:00)

Nije bezveze u Štulićevom srcu

Starešina: Poljska izrasta u ozbiljnu europsku vojnu silu

Nije se to dogodilo preko noći, a ni slučajno. Dogodilo se kao rezultat prirodnog potencijala da postane velika država (površina, stanovništvo, geopolitički položaj) udruženoga s promišljenim političkim pozicioniranjem države, osmišljenom razvojnom strategijom i stabilnim ekonomskim rastom. Uspjela je usprkos i nasuprot briselskom političkom mainstreamu koji ju je nastojao vrijednosno preoblikovati, osobito posljednjih godina. Izdržala je pritiske, zadržala veliku političku autonomiju i samosvojnost, često odbijajući politike i zahtjeve briselskog mainstreama, osobito one koji se odnose na migrantske politike i LGBTQ+ agende. Godinama prije ruske invazije na Ukrajinu upozoravala je na Putinov projekt širenja ruskog svijeta i sigurnosnu opasnost koju za Europu znači ovisnost o ruskom plinu, a nakon invazije na Ukrajinu pokazalo se da su imali potpuno pravo. Višnja Starešina za Lider.

28.08. (13:00)

Obadva! Oba su stara!

Starešina: Vodeći kandidati za predsjednika SAD-a opasnost su za svoje stranke

Tek nešto više od godinu dana do predsjedničkih izbora u SAD-u potpuno je neizvjesno tko bi uopće mogli biti kandidati u utrci za sljedećeg američkog predsjednika, u vrijeme kada je to vrlo važno, jer se pred našim očima mijenja globalni poredak. Prilično je izvjesno tek da dvojica kandidata koji danas slove kao kandidati broj jedan svojih stranaka uopće neće sudjelovati u izbornoj utrci. Trump sa svoje četiri optužnice ne bi smio postati kandidat ako Republikanska stranka ne želi uništiti sebe, kao ni Bidem za Demokratsku, koji kao teret ima i vidno oslabljene mentalne kapacitete i rastuću korupcijsku aferu sina Huntera. Na drugoj strani sve se otvorenije nagađa da demokrati imaju skrivenu kandidatkinju – bivšu prvu damu Michelle Obama, pokraj kraljice gafova i nevidljive potpredsjednice Kamale Harris. Višnja Starešina za Lider.

21.08. (10:00)

Bolje penzija nego slučajan pad kroz prozor

Starešina: Prilično je izvjesno da se političkoj karijeri Milorada Dodika bliži kraj

U posljednjih ga dvadesetak godina poznajemo kao glavni problem zapadnih skrbnika BiH zbog svoje dosljedno secesionističke politike, koja je dakako ostala u okvirima velikosrpskog projekta. A tek je u posljednjih pet-šest godina u zapadnoj političkoj analitici prepoznat kao glavna uzdanica Vladimira Putina i ‘ruskog svijeta‘ na Balkanu. Zašto je Milorad Dodik, aktualni predsjednik Republike Srpske, isprovocirao tu optužnicu, svojim ukazom da više neće u Republici Srpskoj službeno objavljivati odluke visokog predstavnika u BiH, niti ih provoditi? Milorad Dodik bio je previše uvezan s Vladimirom Putinom da bi mogao tek tako promijeniti stranu. Opasno je to. Ljudi skaču kroz zatvorene prozore. Njegov odlazak zapravo odgovara svima. I Zapadu, i BiH, i Srbiji, pa čak i Putinu. Pa i njemu samom. Oslobađa ga obveza prema Moskvi. I čuva glavu. Višnja Starešina za Lider.

14.08. (12:00)

Doktoru znanosti neće imati tko da piše

Starešina: Čuđenje i razočaranje doktora Banožića nije teško razumjeti

Doktor Banožić dovoljno je duboko klijentelistički umrežen da znade kako u povlaštenoj hrvatskoj političkoj i društvenoj kasti ima mnogo sličnih, a moguće i lošijih doktora od njega. Zato ne čudi da se doktor Banožić pita zašto baš njega razotkrivaju među tolikima. Od 2014. do 2022. u Hrvatskoj je priznato čak 1088 diploma s različitih, mahom privatnih sveučilišta iz BiH i Srbije i to po brzom postupku. Ni sličnom onom mrcvarenju koje su u 1990.-ima u postupku nostrifikacije diploma prolazili mladi hrvatski povratnici, diplomandi s tamo nekih pariških Sorbonnea. U sljedećem koraku više neće biti glupi oni koji padaju razrede i stječu doktorate po benzinskim crpkama, već oni koji ne znaju kupiti diplomu i osvojiti ‘poziciju‘. U tom sustavu doktor Banožić jednom će i postati profesor. Ali komu? Zbog takvih doktora i takvog sustava su oni koji vrijede otišli. Odlaze. I otići će. Višnja Starešina za Lider.

07.08. (19:00)

Kako god okreneš, ne bu dobro

Starešina: Dansko sužavanje okvira ustavno zajamčene slobode izražavanja

Nakon serije akcija prosvjednog spaljivanja Kurana pred veleposlanstvima islamskih zemalja u Danskoj i, s druge strane, snažnih prijetećih reakcija islamskog svijeta danska vlada traži način da zakonom zabrani prosvjedno spaljivanje muslimanske svete knjige. A da to baš ne izgleda tako. Time bi (selektivno) dokinule ustavom zajamčeno pravo na slobodu izražavanja, koja je vrlo široko definirana u tim državama koje su donedavno bile ne samo normativni nego i stvarni uzori liberalne demokracije. Danska i Švedska zasigurno će naći neki zakonski oblik koji će zaustaviti masovna spaljivanja Kurana, a da pritom ne priznaju kako su odustale od vlastite demokracije. Ali to je tek gašenje požara. Problem ostaje. Višnja Starešina za Lider.

03.07. (01:00)

Nečija figura

Starešina: Tko upravlja Rusijom nije jasno, ali to više nije Vladimir Putin

Što se to onog vikenda zapravo dogodilo u Rusiji? Najkraće – dogodila se promjena odnosa snaga u vrhu Ruske Federacije koja će nakon nekog vremena izazvati i promjenu vlasti. Osramoćen i oslabljen, Putin je sada u poziciji da provede promjene, ponajprije u vojnom vrhu, i pripremi tranziciju vlasti. Međutim, previranja u Rusiji potiču nužno i ruske saveznike i ruske protivnike da se prilagode novim okolnostima ili da ih iskoriste za vlastite interese. Kad je o našem susjedstvu riječ, primjetno je zatečena bila Vučićeva Srbija, koja se ponovno nalazi u poziciji da se opredijeli između Zapada i Rusije. Prozapadna orijentacija bit će izazov i za buduću, sigurno šaroliku vladu u Crnoj Gori čija će okosnica biti deklarativno proeuropske i izrazito prosrpske stranke. Prigoda je to i da se BiH oslobodi čvrstoga monopolističkog zagrljaja Gazproma, analizira Višnja Starešina za Lider.

23.06. (09:00)

Naš lobist

Starešina: Prešućen geopolitički i ekonomski važan posjet ministra Filipovića SAD-u

Stara je priča da je sa svojom geopolitičkom pozicijom i razvojnim perspektivama koje otvara LNG na Krku Hrvatska u prilici postati važno europsko energetsko čvorište, sa svim ekonomskim i političkim koristima koje to sa sobom nosi. Manje je poznato da je ministar Filipović sa suradnicima, u tišini i bez medijske pompe, počeo tu priliku pretvarati u djelo. Uz najavu udvostručenja kapaciteta LNG-a na Krku, otišao je preko oceana s ponudom da Hrvatska osigura alternativnu opskrbu plinom za susjedne države (prije svega BiH) i države srednje Europe te tako stvori konkurenciju Gazpromu. Nova hrvatska energetska politika, koju promiče ministar Filipović, znači korak dalje u potiskivanju Gazproma, a time i ruskog utjecaja iz Hrvatske, ali i dokidanje ruskog energetskog monopola u BiH i početak potiskivanja ruskoga, ali dijelom i Erdoğanova utjecaja iz BiH. Višnja Starešina za Lider.

19.06. (16:00)

I matematika nas diskriminira, treba ju 'cancelirat'

Starešina: Kad ludilo preuzme institucije, a pamet ušuti, počinje totalitarizam

U kanadskoj pokrajini Ontario (glavni grad Toronto) ovoga se proljeća ponovno rasplamsala obrazovna rasprava: je li učenje matematike u njihovim školama i na fakultetima rasistička, europocentrična rabota? Neki je profesor matematike ustanovio da ‘zabrinjava način na koji matematički fakti korespondiraju s rigidnim pogledom na rase i rod, a sve to da bi dali legitimnost rasizmu i izbrisali transrodne osobe‘ te da ‘modeli i teoremi koji se uče imaju previše bjelačke i europske nazive, a pouka nije prilagođena socijalnom statusu studenata‘. Dakle, treba mijenjati matematiku kako bi se uskladila sa zahtjevima i ciljevima woke, cancel i transgender-pokreta. Višnja Starešina upozorava ludost kod onih preko bare, za Lider.