Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Food nazi
Što je prava pita?
Britanci vrlo ozbiljno shvaćaju svoje pite, a zbog recepata za lažne pite pokretale su se čak peticije koje su pozivale da taj kulinarski ‘zločin’ postane krivičnim djelom. No rasprave o tome što je prava pita i je li to samo ona s gornje i donje strane obložena tijestom ili ne i dalje traju. Tako pravila nastavljaju kršiti pita od bolonjeza, pita od graha, grožđa i – cvrčaka.